Abdullah Gül, Çin de enerji tesislerini inceledi …

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Urumçi kentinde, rüzgar ve güneş enerjisi ile ilgili üretim yapan iki fabrikayı gezdi.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çin ziyaretinin son bölümünde Sincan Uygur Özerk Bölgesinin merkezi Urumçi deki iki enerji donanımı tesisinde incelemelerde bulundu.

 

Gül, ilk önce güneş paneli tesisi olan " Sun Oasis " fabrikasını, sonra da " Gold Wind " rüzgar enerjisi donanımı fabrikasını ziyaret etti.

 

Buralarda yetkililerden bilgi alan Gül, yönetici ve çalışanlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Cumhurbaşkanı Gül ile beraberindekilerin Türkiye saatiyle 12.00 civarında Çin den ayrılması bekleniyor.

29 Haziran 2009

Kaynak: AA

-.-

Gül e Çin de fahri profesörlük unvanı …

Cüppe ve kep giyen Cumhurbaşkanı, " Profesörlük içimde ukteydi " dedi.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 24 Haziran da başladığı Çin e resmi ziyaretini dün tamamladı. Gül, ziyaretin son ayağını oluşturan Özerk Bölgenin Başkenti Urumçi deki temasları sırasında Sincan Üniversitesi ni de ziyaret etti. Gül e, Rektör Enver Hamut tarafından fahri profesörlük ünvanı verildi. Hamut, Gül e cüppe ve kep giydirdi. Sincan Üniversitesi nden fahri profesörlük unvanı almanın kendisi için büyük bir gurur olduğunu dile getiren Gül, " İstanbul Teknik Üniversitesi ni bitirdikten sonra bir süre öğretim üyeliği yaptım, doktoramı da aldım. Ancak siyasete atılınca profesörlük içimde bir ukte olarak kalmıştı. Bu fahri profesörlükle akademik kariyerimi tamamlamış oldum " diye konuştu.

 

İKİ TESİSTE İNCELEME …

Gül ve eşi Urumçi deki Kızıltepe Parkını da ziyaret etti. Parkın, kenti bir tepeden gören yerinde Gül ve eşi Hayrünnisa Gül e üzerlerinde isimleri yazılı asma kilit verildi. Gül ve eşi, Uygur inanışına göre " ömür boyu birlikteliği " temsil eden asma kilitleri parkta bulunan zincire taktılar.

 

Cumhurbaşkanı Gül, Sincan Uygur Özerk Bölgesi nin merkezi Urumçi deki iki enerji donanımı tesisinde de incelemelerde bulundu. Gül, ilk önce güneş paneli tesisi olan " Sun Oasis " fabrikasını, sonra da " Gold Wind " rüzgar enerjisi donanımı fabrikasını ziyaret etti. Buralarda yetkililerden bilgi alan Gül, yönetici ve çalışanlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Gül ayrıca Sincan-Uygur Özerk Bölgesi Parti Sekreteri Wang Lequan ve Bölge Valisi Nur Bekri yi kabul ederek, Bekri nin onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı. Yemeğin başlangıcında Uygur geleneklerine göre önemli misafirler için hazırlanan pişirilmiş bütün bir kuzu Gül ün önüne getirildi. Cumhurbaşkanı Gül, kuzudan bir parça kesti. Yemek sırasında orkestra tarafından Uygur ve Türk şarkıları çalındı.

yeniasir.com.tr /haber / 30.06.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR