Almanya, 50 yılda Türkiye ye 3,5 milyar euro kredi desteği sağladı …

Almanya ile Türkiye arasında 50. yılını dolduran mali ve teknik işbirliği, Ankara Sheraton Oteli nde düzenlenen bir etkinlikle masaya yatırıldı. Toplantıya, Almanya Büyükelçisi Eckart Cuntz ile Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı nın yanı sıra bazı belediye başkanları katıldı.

 

Büyükelçi Cuntz, bir kısmını Türkçe yaptığı konuşmasında, Türk - Alman işbirliğinin geçmişi ve geleceğine değindi. Özellikle iklim değişikliği ve çevreyle ilgili gelişmelerin iki ülke arasındaki işbirliği için yeni fırsatlar oluşturduğunu anlattı. Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu da Kyoto protokolü çerçevesinde çevre altyapısı için 2023 yılına kadar 70 milyar dolarlık bir maliyet doğacağını belirtti. Kadıoğlu, projelerin finansmanında Avrupa Birliği hibelerinin yanı sıra ulusal kaynakların da kullanılacağı, diğer donörlerin desteklerinin de bu aşamada önemli olacağını kaydetti.

 

Türkiye ile Almanya arasında imzalanan protokollerle 50 yıldır devam eden teknik ve mali işbirliği kapsamında Almanya Federal Kalkınma Bankası ndan 3,5 milyar Euro değerinde kredi ve toplam 270 milyon Euro yu aşan hibelerle birçok belediyenin altyapı projeleri desteklendi. Ayrıca küçük ve orta boy işletmelerin geliştirilmesi teşvik edilirken önemli sektörlerin modernleştirilmesi ve hizmet gücünün artırılması için teknik danışmanlık hizmeti verildi. Önümüzdeki dönemde ise bu işbirliğinin özellikle çevrenin korunması ve enerji verimliliği ile yenilenebilir enerji alanlarında devam etmesi bekleniyor.

CİHAN

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR