İzmir de doğurganlık azalıyor, nüfus yaşlanıyor …

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde 1 yıllık çalışma ile hazırlanan “İzmir Kent Sağlık Profili” isimli kaynak kitap kamuoyuna tanıtıldı. 150 kişilik ekibin ortak çalışmasıyla hazırlanan kitapta İzmir’deki doğurganlık oranının Türkiye geneline göre azalması ve yaşlı nüfusun artması gibi tespitler dikkat çekti.

 

Kitapta öne çıkan bazı tespitler şöyle:

*Türkiye genelinde genç nüfus oranı daha fazlayken, İzmir’de daha düşük. İzmir’in yaşlı nüfusu hızla artarken yaşlı nüfus oranı en fazla olan ilçeler Karaburun, Bayındır, Urla ve Balçova.

*TÜİK verilerine göre İzmir’de doğup yaşayanların oranı yüzde 43. 

*İzmir, net göç alan kentler arasında 7. sırada yer alıyor.

*Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması verilerine göre, Türkiye genelinde genel doğurganlık oranı 2003 yılında binde 79 olarak saptanırken, bu oran İzmir’de 43.13. Kaba doğum hızı ise Türkiye genelinde binde 19.70 olurken İzmir’de 12.35. olarak tespit edildi.

*İzmir’de doğurganlık oranı düşerken en fazla doğurganlık oranına sahip olan ilçeler Kemalpaşa, Menemen ve Torbalı olarak tespit edildi.

*Kanser vakalarında erkeklerde akciğer - trake kanserleri 1. sırada yer alırken, kadınlarda meme kanseri ilk sırada yer alıyor.

*Türkiye genelinde tüm harcamalarda sigaraya ayrılan pay yüzde 4.15 olurken, bu oran İzmir’de yüzde 4.27

*İzmirliler’in yüzde 61’i evli, yüzde 31’i ise bekar.

*Türkiye’de 18 yaş altı evlenme oranı Türkiye’de yüzde 19.8’ken, bu oran İzmir’de yüzde 15. İlk evlenme yaşı açısından da İzmir Türkiye verilerine göre “daha geç evleniyor”.

*Türkiye’deki istihdam oranı yüzde 43 olurken, İzmir’deki istihdam oranı yüzde 41. İstihdam alanları açısından yüzde 51.3 ile hizmet sektörü öne çıkıyor.

*İzmir içinde en fazla konuta sahip yerler Konak, Karşıyaka, Buca ve Bornova olarak tespit edildi.

*Jeotermal ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları arasında İzmir mevcut potansiyel açısından ilk sırada.

*İzmir’de bir aile hekimine düşen hasta sayısı 3482 kişi.

*Türkiye genelinde 1000 adet sinema salonu varken İzmir’in sahip olduğu salon sayısı 76 adet.

*Opera ve bale salonları açısından Türkiye’de toplam 5 adet salon bulunuyor ve bu salonların 1 tanesi İzmir’de.

hurriyet.com.tr / gundem / 15.07.2009

-.-

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR