Yenimahalle parkları güneşle aydınlatılıyor …

Yenimahalle parkları güneş enerjisiyle aydınlatıldı, fatura beşte bir oranında düştü.

 

Elektrikle aydınlatılan parkların ay sonunda kabarık faturalara dönüştüğünü anlatan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, güneşi kullanarak 132 bin TL olan faturayı 24 bin TL ye indirdiklerini belirtti. Başkan Yaşar, uygulamaya koydukları sistemle ciddi oranda tasarruf ettiklerini söylerken " Yenimahalle de güneş batmıyor " dedi. Parkların aydınlatmasının belediyeye maddi anlamda büyük bir yük getirdiğini belirten Başkan Yaşar, " Belediye kaynaklarını tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Bu düşünceden yola çıkarak var olan bir kaynağı yani güneşi kullanarak aydınlatma yaptık. Her ay yüksek faturalar ödemek zorunda kalıyorduk. Aylık 132 bin TL ödediğimiz faturayı da 24 bin TL ye indirdik. Biz bu maliyeti yüklenmek yerine güneş enerjili sisteme geçiş yaptık. İki parkın sistemini kurarken belediyedeki atıl malzemeleri kullandık, hiç para harcamadık " dedi.

 

Güneş enerjili sistemin birçok avantajı bulunduğuna değinen Yaşar, elektrik kesintisi olsa bile, sistem sayesinde hiçbir şekilde etkilenmeyeceklerini aktardı. Yaşar, sistemi havuz pompalarını çalıştırmak için de kullanacaklarını kaydetti. Parklarda bulunan ampullerin aydınlatmadan ziyade gökyüzünü ısıttığını ifade eden Yaşar, " Türkiye deki birçok parkta, Avrupa da kullanılması yasak olan flamenli ampuller kullanılıyor. Flamenli ampullerin içindeki teller ısınıyor, enerjinin yüzde 90 nını ısı olarak dışarı veriyor, yüzde 10 nu ise ışık olarak veriyor. Yani bilinçsiz bir şekilde gökyüzünü ısıtıyoruz. Biz parklardaki bu lambaları da ışık değerini koruyan fakat daha az enerji harcayan Led ampullerle değiştiriyoruz. Bu lambalarla gökyüzünü ısıtmadan, Yenimahalle yi aydınlatıyoruz " dedi.

 

Güneş enerjili aydınlatma sistemini şu an için iki parkta uyguladıklarını kaydeden Başkan Yaşar, sene sonunda Cemre Parkı ndan Yasemin Parkı na kadar Yenimahalle nin çeşitli bölgelerindeki 10 parkta sistemi hayata geçireceklerinin altını çizdi. Yaşar, ayrıca parklarda bulunan 72 adet süs havuzu bulunduğunu ve bunların gereksiz saatlerde de çalıştığını hatırlatarak, bu havuzların insanların parkları kullanım saatleri ve yoğunluğuna göre ayarlanarak çalıştırılacağını ve bundan da tasarruf sağlanacağını aktardı.

 

Parklara kurulan güneş pilleri, güneşten alınan ışık enerjisini içindeki sistemle bataryalarda elektrik olarak depoluyor. Daha sonra bataryalardan da akşam saatlerinden sabaha kadar aydınlatma sağlanıyor. Ortalama 10 saat sağlıklı aydınlatma yapılan sistem, kış şartlarına uygun olarak tasarlandı.

haberciniz.biz / haber / 25 Temmuz 2009

-.-

Parklar güneş enerjisiyle aydınlatılıyor … 

Yenimahalle parkları güneş enerjisiyle aydınlatılmaya başlandı. Böylece parkların enerji faturası 132 bin TL den 24 bin TL ye düştü. Parkların aydınlatmasının belediyeye maddi anlamda büyük bir yük getirdiğini belirten Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “ Belediye kaynaklarını tasarruflu kullanmamız gerekiyor.

 

Bu düşünceden yola çıkarak var olan bir kaynağı yani güneşi kullanarak aydınlatma yaptık " dedi. Parklarda bulunan ampüllerin aydınlatmadan ziyade gökyüzünü ısıttığını da ifade eden Yaşar şöyle konuştu : “ Türkiye’deki birçok parkta, Avrupa’da kullanılması yasak olan Flamenli ampuller kullanılıyor.

 

Flamenli ampullerin içindeki teller ısınıyor, enerjinin yüzde 90’ını ısı, yüzde 10’unu ise ışık olarak veriyor. Yani bilinçsiz bir şekilde gökyüzünü ısıtıyoruz. Biz parklardaki bu lambaları da ışık değerini koruyan fakat daha az enerji harcayan Led ampullerle değiştiriyoruz. Bu lambalarla gökyüzünü ısıtmadan, Yenimahalle’yi aydınlatacağız. "

stargazete.com  / güncel / 25.07.2009

-.-

www.solar-bazaar.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR