ABD’deki 85 milyar dolarlık kurtarma harcamasında güldüren tuhaflıklar var …

ABD’de Recovery Act (Kurtarma Yasası) kapsamında hükümet bugüne kadar 85 milyar dolar harcadı fakat, bütün para yolları onarmaya, tıbbi yardımlara, temiz enerji veya okulların tamiri için kullanılmadı.

 

Şu anda Kurtarma Yasası kapsamında 22 bin kontrat yapılmış bulunuyor. Yasadan faydalananların kimisi istiridye kabuğu dağıtım arabası veya buz makinesi aldı. Bazılarının ise domuz ve jambona 25 milyon dolar harcadığı görülüyor. ABD’de teşvikle yapılmış en tuhaf 8 girişim, bir yandan insanları kahkahaya boğuyor, diğer yandan da heba edilmiş tasarruflar olarak üzüyor.

 

Açlara domuz konservesi ve jambona 24 milyon dolar

TARIMSAL Pazarlama Servisi, diğer beyaz et sektörüne 24.3 milyon dolar teşvik harcarken, domuz konserveye 16.3 milyon dolar; su eklenmiş, pişmiş ve dondurulmuş jambona 2.6 milyon dolar ve su eklenmiş, pişmiş, dondurulmuş ve dilimlenmiş jambona 4.8 milyon dolar harcadı. Sözkonusu harcamalar, aç Amerikalılar’ı doyurmak için yapılıyor.

 

51 bin doları 9 maskota harcadı

U.S. Army Corps of Engineers, 51 bin 500 doları 9 maskot, bir robot ve bota harcadı. Su Güvenlik Köpeği Bobber, Su Güvenlik Eğitim Botu Coastie ve Su Yılanı Robot Seamoor para harcananlar arasında. Kentucky, Ohio, Indiana ve Utah’taki parklarda çocuklara güvenli kayıkçılık ve yüzme öğretilmesi amaçlanıyor. Proje tuhaf görünse de, projenin başındakiler bu sayede ileriki yıllarda boğulma oranının azalacağına inanıyorlar.

 

İstridye kabuğu, golf arabası ile yerel ekonomiye gaz verdiler

ESoto National Memorial’da pek çok patika bulunuyor. Bunlardan birini kaplayan kırık istiridye kabukları medcezirde sulara kapılıp gitti. Park Hizmetleri, yeniden burayı istiridye kabuklarıyla kaplamak istedi. 8 bin 223 dolara alınan elektrikli golf arabasıyla istiridye kabukları taşında. Golf arabasını ve kabukları yerel insanlardan alan yetkililer böylece yerel ekonomiye hareketlilik getirdiklerine inanıyor.

 

Enerji çalışanlarına arkası yüksek koltuk

ENERJİ Bakanlığı 73 bin 150 dolara, 115 ofis sandalyesi aldı. Bakanlığın Arvada’daki ofisinde 25’i arkası orta yükseklikte 90 tanesi epey yüksek sandalyeler alınmasının nedeni, Kurtarma Yasası kapsamında yer alan bir enerji projesi için 100 kişinin işe alınması. Sandalyelerin bir diğer özelliği de mahkumlar tarafından yapılması.

 

İki buz makinesi ve 300 buz torbası aldılar

THE Army Corps of Engineers, East Alton’daki baraj yenileme projesinde, iki buz makinesi ve 300 buz torbasına 455 dolar harcadılar. Barajın açılıp kapanan 200 ton ağırlığında. Mandallardan biri gerilim çubuğunun yerine oturmamasına neden olunca bir mühendis mekanizmayı buzlarla dondurmayı önerdi. Fakat işe yaramayan öneri, sıcakta çalışanlar için bol buz kaynağı yarattı.

 

Adliye binasına özellikli soğutucu

KANSAS City’de Robert J. Dole Adliyesi’ne, Genel Hizmetler Müdürlüğü (GSA) 2 bin 655 dolara özellikli bir soğutucu aldı. GSA sözcüsü dondurucu almalarını şöyle açıklıyor: “Bütün binayı geliştirmek İçin Kurtarma Yasası’ndan faydalandık. Binadaki bütün ekipmanları enerji tasarruflularla değiştirecektik. Binayla uğraşırken mevcut soğutucu bozuldu. Biz de yenisini aldık. Zaten alacaktık ama biraz erken oldu.”

www.hurriyet.com.tr / ekonomi / 07.09.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR