İşte Barroso nun yeni dönemde öncelik vereceği konular (orjinal metin)

Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso yaptığı açıklamayla bir sonraki Avrupa Komisyonu kararları politik yönergelerini Avrupa Parlamentosu Başkanlığına gönderdi.

 

Söz konusu metinde, Başkan Barosso’nun Komisyon ile Parlamento arasında önümüzdeki beş yılda politik işbirliğini teşvik edeceğine inandığı fikirler ve hedefler yer alıyor.

 

Başkan Barroso şöyle konuştu: "Avrupa bugünün birbirine bağımlı dünyasında zorlu seçimlerle karşı karşıya. Ya bu zorluklara karşı koymak için birlikte çalışacağız yada kendimizi herkesin dışında tutacağız. Hırslı ve istekli bir Avrupa meydana getirmek için çabalarıma hız katacağım. İnsanları politik gündeminin kalbine koyan ve Avrupa değerlerini ve çıkarlarını dünyaya yansıtan bir Avrupa. Yeni büyüme kaynaklarını besleyen ve insanlar için çalışan piyasaları teşvik eden bir Avrupa. Özgürlük ve birliktelik için Avrupa.”

 

Başkan Barroso sözlerine şöyle devam etti: "Zengin, güvenli ve sürdürülebilir olan, ayrıca genişlemiş AB iç piyasası, euro ve Avrupa toplum modelinin gücünden faydalanan bir Avrupa için Parlamento ile yakın işbirliği içinde çalışmak istiyoruz.”

 

Politik yönerge metininden alıntılar

- Avrupa konusunda Başkan Barosso şunları düşünüyor

 

"Yaşadığımız zamanlar tarihi günler. Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu şey dönüşümsel bir gündem. Ancak birlikte çalışarak Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu hayati kitleyi elde etmesini sağlayabiliriz. Önümüzde bir seçenek var: yeni düzeni hep birlikte şekillendiririz yada Avrupa giderek dünyadan kopar."

 

- Gelecek hakkında

"İlk görevim Avrupa’yı 27’de birleştirmekti. Genişlemiş AB bize, en iyi etkiyi sağlamak üzere gücümüzden faydalanabileceğimiz bir sıçrama tahtası sunuyor. Artık, yeni bir aşamaya kararlılıkla geçmek için gerekli kaynaklara sahibiz.”

 

- Daha uzun vadeli perspektifteki öncelikler açısından: AB 2020 vizyonu

"Lizbon stratejisini 2010 sonrası döneme uydurmak için revizyona gitmemiz, bunu AB 2020 entegre vizyonu sağlamak üzere bir koordinasyon stratejisine dönüştürmemiz gerekiyor. Bu da hem acil hem uzun vadeli eylem anlamına geliyor:

 

-Krizden başarılı bir şekilde çıkmak;

-İklim değişimi konusunda liderlik yapmak;

-Yeni sürdürülebilir kaynaklar ve sosyal bütünlük kaynakları geliştirmek;

-İnsanların Avrupa’sını ilerletmek;

-Global Avrupa için yeni bir çağ açmak."

 

- Krizden başarılı bir şekilde çıkmak için

"Öncelik şu anda talebi sürdürmek ve işsizlikteki artışın önüne geçmek. Bu da Avrupa Ekonomik Toparlanma Programını hırsla uygulamak, faiz oranlarını düşük tutmak ve devletleri ekonomilerini canlandırma çabalarında desteklemek üzere yardımlarımızı kullanmak anlamına geliyor. Ancak bunu yaparken diğer üye devletler üzerinde ters etki oluşmamasını sağlamalıyız. Bu tedbirleri yavaşlatmak için henüz daha çok erken ancak bir çıkış stratejisinin hazırlanması gerekiyor.”

 

"Komisyon benim liderliğimde Anlaşma kapsamındaki tüm olanakları kullanarak hedeflerin konsolidasyonunu ve ekonomik politikanın etkilerinin bütünlüğünü, özellikle de Euro alanında olmak üzere sağlayacak. İyileştirilmiş bir koordinasyon başarılı bir çıkış stratejisinde merkezi rol oynayacak.”

 

"Avrupa’nın mevcut krizden, daha etik, sağlam ve sorumlu finansal sistemi olduğu güvencesiyle çıkması gerekiyor.”

 

- İklim değişimi konusunda

"Ekonomik ve mali kriz ve iklim değişiminin bilimsel delilleri bizlere çevresel sürdürülebilirliğe daha fazla yatırım yapmamız gerektiğini gösterdi. Ancak bu sadece gezegenimiz için doğru olanı yapmakla sınırlı değil- Avrupa geleceğin işleri ve büyüme konusunda yeni düşük karbon teknolojilerine yatırım yaparsa büyük kazanç sağlayacak. İklim değişikliğiyle mücadele etmek ve düşük karbon ekonomisine geçmek hem şirketler hem insanlar açısından ciddi bir fırsat ve enerji güvenliğimizi de arttıracak.”

 

"İlk hareket eden avantajları, AB’nin potansiyel çevre dostu endüstrileri, hizmetleri ve teknolojilerinin kullanılması sayesinde başarılabilir. Çevre dostu teknolojileri kullanma ve üretmek için modernize edilmiş bir sanayi bölgesi aynı zamanda enerji etkinliğini de sağlarsa, Avrupa’nın çevreye zarar vermeden büyümesinde hayati rol oynar.”

 

"Bir sonraki Komisyonun, düşük emisyonlu ekonomiye doğru çabalarını sürdürmesi ve özellikle de elektrik ve ulaşım sektörlerindeki karbon azaltma faaliyetlerine devam etmesi gerekiyor. Bu konuda özelikle ulaşım ve havacılık sektörleri önem taşırken, temiz ve elektrikli araba üretimi de son derece önemli.”

 

- Yeni büyüme ve sosyal bütünleşme kaynaklarını destekleme konusunda

"Kısa vadeli kaynaklara güvenemeyiz. Yeni gelişme kaynaklarına – çevre dostu kaynaklara ihtiyacımız var.”

 

"AB’nin bu değişim potansiyelinden faydalanabilmesi ve 2020’de çekici bir endüstriyel lokasyon olarak kalabilmesi için endüstriyel politikaya yeni bir yaklaşım getirmemiz, sanayiyi desteklememiz, çevre dostu uygulamalara, yeniliklere ve insan kaynaklarına vurgu yapmamız ve bu sayede AB’nin rekabet gücünü korumamız gerekiyor. Gereksiz idari yükleri kaldıran ve şirketlere uzun vadeli yatırım için ihtiyaç duydukları yasal güvenceyi veren bir politika geliştirmek istiyorum.”

 

"Bir sonraki Komisyon, AB araştırma politikasını yeni bir seviyeye taşımalı ve bunu sürdürülebilir gelişimimizin motorlarından biri haline getirmelidir.”

 

- Değişen bir iş ortamı için istihdam gündeminde

Dahil etme, eşitlik ve sosyal adalet değerlerimizin yeni bir yaklaşıma taşınması gerekiyor. Ortaklık hakkı veya grev hakkı gibi temel sosyal hakların yok olmasına izin vermeyeceğiz. Bunlar Avrupa toplum modelinin esaslarıdır. Ve eğer ki küreselleşme rekabetçiliğimize baskı yaparsa yanıtımız asla standartlarımızı düşürmek olmamalıdır. Aksine diğer ortaklarımızın da kendi iyilikleri için benzer standartlar benimsemesini sağlamalı ve dünyanın her yerinde uygun çalışmayı ve diğer standartları savunmaya devam etmeliyiz.

 

- Global pazarlarda

‘’Açıklık; Avrupa’nın gelecekteki rekabetçi yönü için önemlidir. Bu sadece politik bir tercih meselesi değildir. Bu; dünyanın lider ihracatçısı olarak kendi lehimizedir.

 

‘’AB şirketleri ve vatandaşları için sağlam sonuçlar elde etmek için ‘yumuşak gücümüzü’ kullanmak amacıyla dış politikamızın farklı aşamalarına katılmamız gerekiyor. Avrupa çıkarının korunması ve tutarlı ve belirli bir yolda teşvik edilmesi gerekiyor.’’

 

- Gelecek ağlarında

‘’Sonraki Komisyon; özgün dijital tekil pazardaki esas engelleri aşmak, yüksek hızlı internete yatırımı teşvik etmek ve kabul edilemez bir dijital bölünmeyi engellemek için Avrupa Dijital Gündemi geliştirecek (hedeflenen bir yasama programıyla birlikte).’’

 

‘’Sıradaki önemli Avrupa projelerinden birisi de Avrupa’ya elektrik ve gaz için yeni bir Avrupa süper sistemi vermektir.’’

 

- Global Avrupa için yeni bir çağ başlatmada

"Lizbon Anlaşması, revize edildiği takdirde, Avrupa çıkarlarının dünya çapına yansıtılması konusunda bize yardımcı olacak bir araç haline gelecek.”

 

"Komisyonun, birçok temel dış politikanın destekçisi olarak, Avrupa’ya küresel alanda ihtiyaç duyduğu ağırlığı vermede üzerine düşen görevi yerine getirdiğini düşünüyorum. Bugün dış ilişkileri ayrı bir ‘kutu’ olarak değil, bunun yerine dahili politika hedeflerine ulaşma araçlarımızın bir parçası olarak görmemiz gerekiyor.”

 

- Bu hedefleri eşleştirme konusunda

"Bunun için AB bütçesinin kökten reforme edilmesi gerekiyor."

 

"Avrupa Yatırım Bankasıyla ve özel sektörle daha yakından ve yenilikçi bir şekilde çalışmamız gerekiyor.”

 

"Komisyon ayrıca önümüzdeki yıllarda yatırımı maksimuma çıkarmak için farklı finansman kaynaklarını bir araya getirmek üzere kamu-özel ortaklığı için yeni bir çerçeve önerecek.”

 

Arka plan

Başkan José Manuel Barroso, 2004’ten beri Avrupa Komisyonunun Başkanıdır. 4-7 Haziran 2009’daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra Avrupa Konseyi Başkan Barroso’yu beş sene için daha oybirliğiyle aday gösterdi.

 

Başkan José Manuel politik yönergelerini Parlamento’nun farklı politik gruplarıyla 7-9 Eylül 2009 tarihlerinde yapılacak olan toplantılardan önce sunuyor.

www.abhaber.com / 10.09.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR