Yabancıya yatırımı benimsemiyorum …

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Türk girişimcilerin yabancı ülkelerde yatırım yapmalarını benimsemediğini söyledi. Konukoğlu, kendi işletmesini bir ara yurt dışına götürmeyi düşündüğünü ancak bir türlü içine sindiremediği için kararından vazgeçtiğini ifade etti.

 

Konukoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, yurt dışına yatırım yapmanın bir tercih olduğunu dile getirdi. Türkiye de çok sayıda işsiz varken yurt dışına yatırım yapmayı doğru bulmadığını kaydetti. Konukoğlu, Ama ticarettir, bir şey diyemeyiz. Benim içime sinmiyor. Türkiye de bu kadar işsiz varken başka ülkelerde mal yaparak, yaptırarak Türkiye de satmak bence doğru değil. Ama bazen ticaret insanı öyle bir zorluyor ki mecbur kalıp yaptırıyor." şeklinde konuştu.

 

Yatırımları hakkında da konuşan Konukoğlu, güneş enerjisine yatırım konusunun sadece düşünce aşamasında olduğunu, enerjiyi çeşitlendireceklerini dile getirdi. Konukoğlu, "Bizde rüzgar enerjisi var, hidroelektrik ve barajlar var, bunların yanında ilerde inşallah güneş enerjisiyle ilgili çalışmalarımız devam edecek. İfadelerini kullandı.

 

Tekstil sektöründen çekilmelerinin söz konusu olmadığını vurgulayan Konukoğlu, kâr da etseler zarar da etseler tekstil sektöründen vazgeçmeyeceklerini belirtti. Tekstil sektörünün holdinglerinin amiral gemisi olduğunu hatırlatan Konukoğlu, tekstilin pabucunu dama attıkları iddiasının doğru olmadığını kaydetti. Konukoğlu, şöyle devam etti : Bunu hep söylüyorum ama hep aynı soruyla karşılaşıyorum. Tekstil bizim ana amiral gemimiz. Holding başka alanlarda daha fazla büyüdüğü için tekstil yüzde 40-45 lerde kaldı. Biz bu seviyeyi koruyoruz, biz tekstili hiçbir zaman bırakmayız. Çünkü tekstil benim dedemin, dedesinin babasının mesleği. Ben tekstilde kâr da etsem çalışacağım, zarar da etsem çalışacağım. Ama holding hızlı büyüdüğü için tekstilin payı azaldı. Azaldı ama küçülmedi. Büyüdü ama diğer alanlardaki büyümemizin hızına ulaşamadı. Holdingimiz, büyüme hızını tekstil sektöründe gerçekleştirdi. Tekstilde belirli bir noktaya geldik. 1997 yılında, yalnızca tekstille yola devam edemeyeceğimize karar verdik. Her şeyin bir büyüklüğü var, o büyüklüğün üzerine çıkmanız doğru değil. Bu aynen şuna benziyor; bir kartopu alırsınız, yuvarlarsınız yuvarlarsınız ama belirli bir büyüklüğe geldikten sonra merkezkaç kuvvetinden dolayı dağılır. Yani onu daha fazla büyütemezsiniz, çünkü dağılır. Biz ne yaptık tekstili büyüttük, büyüttük bir noktaya geldi, baktık biraz daha büyütsek hakim olamayacağız. Çünkü dünyanın en büyük tesislerinden biri olduk. Sonra ne yaptık, gittik başka bir kartopu aldık, başka bir kartopu aldık, başka sektörlerden kar topları büyütmeye başladık. Birkaç kartopu birlikte büyüdüğü için onların yanında tekstil küçülmüş gibi kaldı. Ama eskiden tek tekstil vardı, diğerleri küçüktü, küçükler daha hızlı büyüdü. Bizde 14 sektör var.

 

SANAYİCİ HER ZAMAN AĞLAR

Küresel kriz sürecinde sanayicilerin sıkıntı yaşadıklarını hatırlatan Konukoğlu, bu doğrultuda hükümetten yardım talep ettiklerini belirterek, hükümetin de sanayicilere yardımda bulunmayı taahhüt ettiğini ifade etti. Sanayicinin her zaman ağladığını, hükümet de elinden geldiği kadar vermeye çalıştığını dile getiren Konukoğlu, insanoğlunun hiçbir şeyi yeterli görmediğini kaydetti. Sanayiciliğin kökeninde ağlamanın olduğunu söyleyen Konukoğlu, Çok krizler yaşadık. Sanayici her zaman ağlar, hükümet de elinden geldiği kadar vermeye çalışır. Hükümetin kaynakları bu kadar, ancak bu kadar verebiliyorlar. Ağlam şirketine göre değişir. Kimisi olmadığından ağlar, kimisi olsa da ağlar. Ama olmadığı için ağlayan şirketler daha çok. Krizler karşısında bizden daha çok zor durumda kalan arkadaşlarımız var. diye konuştu.

 

Konukoğlu, borç para alarak, bankalardan kredi toplayarak yatırım yapmanın akılcı bir yaklaşım olmadığının altını çizdi. Konukoğlu, yatırım bedelinin yüzde 40-50 si kadar kendi parası olmayan girişimcinin, yatırım yapmayı düşünmemesi gerektiğini dile getirdi.

 

Konukoğlu, Suriye ye vize uygulamasının sona erdirilmesinin, Türkiye ile Suriye arasındaki iyi ilişkilerin her alanda gelişmesine büyük katkı yapacağını dile getirdi. Vize uygulamasına son verilmesine Türkiye-Suriye ilişkilerinde, büyük ve önemli bir aşama olduğunu söyleyen Konukoğlu, Avrupa da bir ülkeden bir ülkeye nüfus cüzdanıyla gidiliyor, ne vize var ne de pasaport. Biz neden komşumuza gitmek için vize alalım. Ya da komşumuz bize gelmek için neden vize alsın. diye konuştu.

(CİHAN) 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR