KKTC’deTemiz Enerji üretimine önem verilmeli …

Dünyamızın yaşanan dönemdeki en ciddi sorunu olarak kabul edilen küresel ısınma ve iklim değişikliğinin, petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıt kullanımından kaynaklandığı biliniyor.

 

Çeşitli koruyucu önlemler alınması, örneğin bacalara filitre takılması ile havaya verilen zehirli gaz salınımının bir dereceye kadar azaltılması teknik bakımdan olasıdır. Ancak  yine de bir miktar zehirli gaz atmosfere verilmeğe devam ediyor.

 

Sanayi devriminden sonra dünyamız, emperyalizm tarafından maddi kazanç uğruna hoyratça ve sorumsuzca tahrip ediliyor. Yaşanan dönemde artık doğaya yapılan tahribat, kendi döngüsü içinde onarılamayacak düzeye gelmiştir.

 

Gerçi sanayi devriminden önceki toplumlar da doğayı hoyratça kirletiyor, talan ediyor ve binlerce yıl yakıt olarak kullanılan odun ile atmosfere zararlı gazlar veriyordu. Ancak geçmişte yapılan tahribat, doğanın kendi kendini yenileme ve düzeltme olanağını sağlayabilecek oranda olduğundan insanlık için ciddi bir sorun yaratmıyordu.

 

Öte yandan, kapitalizm ile sanayileşme, doğayı kendi döngüsü içinde temizleme gücü üzerinde kirlettiği ve hoyratça tahrip ettiği için, yaşanan dönemdeki doğal felaketler ortaya çıkmağa başlamıştır. Son 50 yılda doğa, binlerce yılda yapılamadığından daha fazla bozulmuş ve halen bu tahribat ve kirletme her geçen gün daha fazla artarak sürdürülüyor.

 

Doğanın kirletilmesi ve tahribatı sonucu; doğal denge bozulmuş, iklimler değişmiş, aşırı sıcaklar, aşırı soğuklar, sel felaketleri, fırtınalar, kasırgalar, kuraklık, küresel ısınma, yer kürenin ısısında artış ortaya çıkmıştır .

 

Oysa dünyamızı yaşanamayacak duruma getiren, fosil yakıtlarını hiç kullanmadan yenilenebilir enerji kaynakları ile toplumların enerji ihtiyacının karşılanması olasıdır. Bu nedenle, insanlık fosil yakıtlara dayalı enerji türlerine bağımlı ve muhtaç değildir.

 

Teknik olarak solar hücreler aracılığı ile güneşten elektrik enerjisi üretme olanağımız vardır. Yıl boyunca güneş bulunan ülkemizde bu değerli kaynaktan yararlanmamız şarttır.

 

Dünyada sadece güneş enerjisi kullanılması durumunda, başka kaynaklara hiç ihtiyaçımız kalmayacak. Çünkü güneşten dünyamızın yüzeyine, günde 350 katrilyon kilovat enerji geliyor. Bu miktar 350.000 trilyon, yani tüm insanlığın halen tükettiği toplam enerjinin binlerce katıdır. Ayrıca teknik olarak; rüzgar, deniz dalgaları, jeo termal, bio yakıt, su içindeki hidrojen ile enerji üretmek de mümkündür.

 

Mesela;  su, güneş ve akü ile çalışan motorlar üretmek teknik olarak mümkündür. Buna karşın bu tür motorların patentleri oto ve petrol patronları tarafından satın alınıyor. Sadece fuarlarda sergilenmek üzere birkaç model üretiliyor ve yaygın üretime geçilmiyor.

 

Çünkü petrol ile çalışan otomobil üretmek, kapitalistler için çok  daha kazançlı oluyor. Yaşanan dönemde temiz ve zararsız olan doğal enerji kaynaklarından yararlanılmıyorsa bunun başlıca nedeni teknik yetersizlikler ve zorluklar değil, kapitalistler için yeterince kazançlı görülmesinden dolayıdır.

 

Sonuç  olarak, ekonomimizde Turizm önemli bir yer tuttuğuna göre, bu kesime dönük en çekici tarafımız olan doğamızı korumak zorundayız. Bunun yolu da, çeşitli özendirici önlemler ile, temiz enerji kullanımını yaygınlaştırmaktır.

www.kibrispostasi.com / 06.10.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR