Almanya da SPD nin yeni lideri Gabriel …

Almanya nın Dresden kentinde yapılan Sosyal Demokrat Parti nin (SPD) kurultayında Siegmar Gabriel genel başkan seçildi.

 

Gabriel, 503 delegenin katıldığı oyalamada 501 geçerli oyun 472 sini alarak SPD nin yeni genel başkanı seçildi. Gabriel, oyların yüzde 94,2 sini aldı.  Almanya da 27 Eylül de yapılan genel seçimlerde ağIr oy kaybına uğrayan SPD, Dresden de yapılan kurultayında yeni yönetimi belirlemek için toplandı.

 

Gabriel, oylamadan önce yaptığı konuşmada, genel seçimlerde “ sosyal demokrat cevaplar ” beklenildiği dönemde tarihi bir yenilgi aldıklarını belirtti. Seçim sonuçlarını analiz etmenin iç çekişmeye dönüşmemesi yönünde partilileri uyaran Gabriel, SPD nin son yıllarda iyi yapılan şeylerden ve sonradan saptadıkları ve iyi yapmadıkları ve değiştirmek istenen şeylerden kendisinin de sorumlu olduğunu kaydetti.

Gabriel, SPD nin hükümette bulunduğu dönemde göç yasası, sağlık politikası, tam gün okul, yenilenebilir enerji gibi konulardaki başarılara dikkat çekti.

 

Partilileri birlikteliğe ve yeniden başlangıca çağıran Gabriel, SPD nin geçmişte bugünden daha kötü krizleri geçirdiğini, SPD nin bundan sonra daha fazla tabana inmesi gerektiğini kaydetti.

 

Uyum konusuna da değinen Gabriel, göçmen kökenlilerin bu toplumun bir parçası olduklarını ifade etti. Bu konuda sorunların bulunduğunu, bu sorunların sosyal durumdan kaynaklandığını da işaret eden Gabriel, eğitim ve meslek eğitim konularında başarılı olunması durumunda göçmenlerin topluma katılımın da gerçekleşeceğini, gettolaşmanın ortadan kalkacağını belirtti. Gabriel, göçmenlerin, yabancıların ve bunların çocukları ile torunlarının partiye davet edilmesi gerektiğini kaydetti.

 

SPD nin en geç 12 ay içinde sosyal ve istihdam konularındaki sorunlara cevaplar geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Gabriel, seçimlerden sonra Almanya da Birlik Partileri (CDU / CSU) ile Hür Demokrat Parti den (FDP) oluşan koalisyon hükümetini eleştirerek, koalisyonu “ Demokratik sağ ” olarak nitelendirdi.

 

SPD ye 1977 yılında üye olan 12 Aralık 1959 Goslar doğumlu Gabriel, 1999 yılında 40 yaşında Aşağı Saksonya eyaletinin başbakanı oldu. Bu görevi 2003 yılana kadar sürdüren Gabriel, 1999 - 2005 yılları arasında parti yönetiminde yer aldı. Almanya da 2005 yılında yapılan erken seçimde milletvekili seçilerek Federal Meclis (Bundestag) üyesi olan Gabriel, 2005 - 2009 yılları arasında SPD ile Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ile kurulan koalisyon hükümetinde Federal Çevre Bakanı olarak görev yaptı. Mesleği öğretmen olan Gabriel, ilk evliliğini bir Türk ile yaptı ve bu evlilikten bir kız çocuğu bulunuyor. Gabriel şimdi diş doktoru Anke Stadle ile birlikteliğini sürdürüyor. SPD ye Genel Başkan seçilen Gabriel in hitabetinin güçlü olmasıyla dikkat çekiyor.

AA / 14.11.2009

-.-

Almanya ve Türkiye

Türk Alman ilişkileri çok iyi ve uzun  geleneksel dostluğa dayanmaktadır. Bu yakın ilişki Osmanlı Imparatorluğu ve Kayzerlik döneminden bugüne dek tüm alanlarda süre gelmektedir. Daha sonra Nazi döneminden kaçarak Türkiye ye sığınan Alman mimarlar, sanatçılar ve profesörler, iz bıraktıkları çalışmalarıyla  modern Türkiye nin kurulmasında büyük katkıda bulunmuşlardır. Türk Alman ilişkilerini benzersiz kılan bir başka unsur da artık Almanya yı yurt edinen 2,5 milyondan fazla Türk asıllı vatandaşın bulunması ve bunların birkaç yüzbin i Alman vatandaılığına geçmiş olmasıdır. Almanya kendini Türkiye ve Türk halkına bağlı olduğu kadar hiç bir ülke ve o ülkenin halkına yakın hissetmemektedir. Yılda üç milyondan fazla turist, Türk atasözünde de belirtildiği gibi konukseverliğin ve doğal güzelliklerin keyfini çıkarmak için Türkiye ye gelmektedir. Almanya ticaret ve ekonomi alanında Türkiye nin en önemli ortağıdır. 1000 den fazla Alman firması Türkiye de faaliyet göstermektedir. Alman dilinin tekrar önem kazanmasıyla birlikte kültürel ve bilim alanındaki mübadele çalışmaları genişlemektedir. Ayrıca Almanya Federal Başbakanı nın Şubat 2004 tarihinde Türkiye ye yapmış olduğu ziyaretle Türk Alman ilişkilerinin önemini vurgulamış bulunmaktadır.

www.ankara.diplo.de

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR