Devlet, yoksula kendi işini kurması için 6 yıl faizsiz kredi veriyor …

Doğu ve Güneydoğu da Vali ve Kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları “ sosyal devlet “ gereği vatandaşların her türlü talebine cevap vermeye çalışıyor. Maddi durumu iyi olmayan halka erzak ve kömür dağıtan vakıf, çalışmak ya da işini kurmak isteyenlere de çeşitli fırsatlar sunuyor. Bölgedeki örnek uygulamalardan biri de Diyarbakır ın Silvan ilçesinde devam ediyor.

 

Silvan Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı nın verdiği İş Kurma Kredisi sayesinde yüzlerce işsiz kendi işinin sahibi oldu. İlçe merkezinde hayvancılık yapan besicilere destek veren kaymakamlık, besicileri kooperatif çatısı altında birleştirdi. Besiciler için şehrin dışına modern tesisler kurarak ilçe merkezini pis kokulardan arındırdı. Şehirde yaşayan yoksul bin vatandaşa da birer meyve bahçesi kurdu. Kaymakamlık, kendi işini kurmak isteyenlere de 2 yıl geri ödemesiz 6 yıl faizsiz kredi veriyor. Kredi almak isteyenlerin hiçbir sosyal güvencesinin olmaması şartı aranıyor. Krediyle son olarak işini kuranlardan biri de Mehmet Reşit Erkek. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı nın fakir ve yardıma muhtaçlara verdiği faizsiz krediyi alan Erkek, ilçe dışında kurulan kooperatiflere yem kırma hizmeti veriyor.

 

Mehmet Reşit Erkek, birkaç ay öncesine kadar Diyarbakır ın Silvan ilçesinde yaşayan binlerce işsizden biriydi. Hiçbir geliri olmayan Erkek, ailesinin geçimini sağlamak için ne iş olursa yaparım der akşama kadar iş arardı. Silvan Kaymakamlığı nın ilçe halkı için kurduğu hayvancılık kooperatiflerini yakından takip eden Erkek, buradaki besicilerin yem kırma konusunda büyük sıkıntı çektiklerini fark etti. Erkek, daha önce batı illerinde gördüğü seyyar yem ezme makinesi alarak iyi para kazanacağını düşündü. Bu fikrini ilçede muhtaç vatandaşlara 6 yıl faizsiz kredi veren Silvan Kaymakamı Doğan Demirdaş a iletti. Kaymakamlığın desteğiyle makinesini alan Erkek bugün iş sahibi olmanın mutluluğunu yaşıyor.

 

Traktörle çalışan Yem Ezme Makinesi için 8 bin 260 TL kredi alan Erkek, kısa sürede sipariş ettiği makineye sahip oldu. Erkek, " Köy ve mezralarda hayvancılık yapan arkadaşlar hayvan yemi yapımı için büyük sıkıntı çekiyordu. İlçe merkezine gelip yemlerini kırıyorlardı. Bundan sonra gelmelerine gerek kalmadı. Çünkü bu hizmeti ayaklarına götürüyorum. Kaymakamlığa çok teşekkür ediyorum. Bugün iş sahibi olmanın mutluluğunu yaşıyorum. " diyor.

 

Silvan Kaymakamı Doğan Demirdaş ise iş kurmak ve alın teri ile geçimini sağlamak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu söyledi. Kaymakamlık olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını anlatan Demirdaş, " Verdiğimiz kredi 2 yıl geri ödemesiz ve 6 yılda sıfır faizli. İş kurmak isteyen vatandaşlarımız buyursunlar gelsinler. " diye konuştu.

 

TARIM TESİSİ KURANA YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı nın Ulusal Tarım Stratejisi kapsamında yürüttüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı nın 5. etap başvuruları başladı. 60 günlük başvuru süresinden sonra projeleri kabul edilen üreticilere yüzde 50 devlet desteği sağlanacak. Tarıma dayalı ürünlerin işlenmesi paketlenmesi ve depolanmasının yanı sıra ALTERNATİF ENERJİNİN kullanıldığı sera projeleri nde tüzel kişilere en fazla 250 bin TL, gerçek kişilere de en fazla 50 bin TL destek verilecek.

 

Diyarbakır İl Tarım Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, 5 etaptan oluşan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, 3. etabın bitiğini, 4. etabın devam ettiğini söyledi. Koçkaya, program kapsamında doğal kaynaklar ve çevrenin korunması dikkate alınarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Koçkaya, kırsal alanda ALTERNATİF gelir kaynaklarının oluşturulması, toplu basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasını amaçladıklarını dile getirdi. (CİHAN) 28 Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR