Yunanistan ve İspanya krizi bize yarayacak …

Ekonomik kriz yaşayan İspanya ve Yunanistan’da daha ucuz tatil yapmak mümkün mü ? Bu kriz Türk turizmi için fırsat mı ? Uzmanlar ntvmsnbc’ye değerlendirdi.

 

Küresel mali krizden artık çıkıldığının konuşulduğu bir dönemde, önce Dubai borçlarını ödeyemeyeceğini açıkladı. Tüm dünyada ikinci bir kriz olacağı endişeleri dillendirilirken Avrupa’dan gelen iki haber endişeleri arttırdı.

 

Yunanistan’ın kredi notu, ülkenin ağır borcu nedeniyle düşürülürken bir başka Akdeniz ülkesi olan İspanya’nın kredi notu da negatif izlemeye alındı. Ekonomi çevreleri bu gelişmeleri yakından izliyor. Ancak son gelişmeleri izleyen bir başka kesim daha var; turizimciler.

 

Yunanistan ve İspanya turizm sektöründe Türkiye’nin en büyük rakipleri. Uzmanlar, geçtiğimiz yıl bu iki ülkenin aksine tuırizm sektörü büyüyen Türkiye’nin yaşanan süreçten kâ^rlı çıkacağını düşünüyor. Peki, yaşanan kriz İspanya ve Yunanistan’da ucuz tatil yapılacağı anlamına geliyor mu ? Seyahat acentalarına göre bu yüksek bir olasılık ancak temkinli ve sabırlı olmakta fayda var;

 

KEREM KÖFTEOĞLU (Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı)

“ Yaşananlar tabii ki Türkiye için fırsattır. Akdeniz çanağındaki iki rakibinin Türkiye’ye karşı zaten iki dezavantajı var. Bilindiği gibi bu iki ülke de Euro zonu içerisinde yer alıyor. Bu nedenle fiyatları indiremiyorlar. Türkiye Euro zonun dışında olduğu için fiyatlarla istediği gibi oynayabiliyor.

 

İkinci olarak da Türkiye’de çok eleştirilen ‘herşey dahi sistemi’... Bu sistemin eleştirilecek yönleri var. Ancak özellikle aileleri ile tatile çıkan Avrupalı turistlerin talep ettiği bir sistem bu. Son yıllarda tur operatörleri Yunanistan ve İspanya’yı ‘herşey dahi sitemi’ konusunda sıkıştırıyorlardı.

 

Türkiye bunu çok planlı olarak yapmadı ama bu bir avantaja döndü. Özellikle kriz sonrasında fiyat kalite dengesini arayan turistler Türkiye’yi tercih ediyor. Bu iki duruma İspanya ve Yunanistan’da yaşanan krizler de etkendiğinde, Türk turizminin bu durumdan avantajlı çıkacağını öngörebiliriz.

 

Şunu da belirtmek gerekiyor; yaşanan küresel krize rağmen 2009 yılında Tükiye’ye gelen turist sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2 artarken bu iki ülkede yüzde 5 ila 8 oranında düştü.

 

‘TÜRKİYE’NİN CAZİBESİ ARTACAK’
Euro’da çok büyük yükseliş olmadığı takdirde, bu iki ülke Türk tatilciler için cazip hale gelebilir. Ancak bunu zaman gösterecek. Bu ülkelerin hükümetlerinin alacağı kararlar belirleyici olacaktır. Küresel krizin başından itibaren bu iki ülke hükümetleri önemli sübvansiyonlar uygulamışlardı. Bu krizde ise benzeri önlemler alıp almayacaklarını zaman gösterecek. İspanya ve Yunanistan’a gidecek tatilciler için biraz beklemekte fayda var. Ama fiyatlar düşmese bile geçen sene seviyelerinde kalır. İspanya ve Yunaistan’a ucuza gitmek isteyenler, bu ülkelerdeki krizlerden bağımsız olarak özellikle bu ülkelerdeki dini bayramları ve tatilleri bekleyebilirler. Çünkü tatil sırasında Türkiye’ye gelecek uçaklar, boş dönmemek için önemli indirimler yapacaklardır.”

 

Konuyu tur operatörleri nasıl değerlendiyor ? Genel olarak temklinli bir iyimserliğin olduğu söylenebilir;

NİLÜFER MÜSTECAPLIOĞLU (ETS Tur Yurtdışı Turlar Müdürü)
Yunanistan ve İspanya’da yaşanan krizin Türk turizmi ya da bu ülkelere gitmeyi planlayanlar için bir risk içerdiğini düşünmüyorum. Zaten mevsim olarak şu an Yunanistan için çok yoğun talep gelmesi beklenmiyor.

 

Ekonomik kriz nedeniyle İspanya ve Yunanistan’da yapılacak tatiller için henüz önemli bir gelişme yaşanmadı. Büyük bir indirimden henüz söz edilemez ama yine de yılbaşı turlarına hafif yansımaları görülmeye başladı. Ocak ve Şubat’ta bu yansımaların daha belirgin olacağını düşünüyorum. İspanya için zaten herhangi bir mevsimi beklemek söz konusu değil, 12 ay da İspanya’ya turistik geziler düzenleniyor. Eğer turistik mekanlarda indirim yapılacaksa, bu olası indirimler otomatik olarak tur fiyatlarına da yansıyacaktır.

 

TOLGA TEKİN (Jolly Tur yurtdışı Turlar Müdürü)

Yaşanan krizin etkilerinin ne olacağını söylemek zor ama uzun vadede olumlu etkileri olacağını söyleyebilirz. Bugün için tur fiyatlarında çok önemli değişiklikler olmasa da Nisan’dan itibaren bir indirim olacağını tahmin edebiliriz.

 

Zaten şu an kış sezonunda olduğumuz için özellikle Yunanistan destinasyonlarında bir durgunluk var. Bahar aylarından itibaren yaşanacak hareketlenme ile sonuçları görmeye başlayacağız.

 

SARP ÖZKAR (Pronto Tur Pazarlama Müdürü)

O bölgelerden çok fazla turist gelmediği için bizi çok fazla etkilemeyecektir. Bu ülkeler uzun süredir turizme yatırım yaptıkları için tatile ara vereceklerini düşünmüyorum.

 

Ancak bu ülkelerde yaşayanlar daha ekonomik tatile yönelebilir. Bu nedenle Mısır ve Türkiye gibi ülkeler tercih edilebilir. Buda Türkiye’nin kaybı değil kazancı olur.

 

İspanya’ya gitmek isteyenler içinse çok fazla bir değişiklik olacağını zannetmiyorum. Bu ülkelere yapılan rezervasyonlarda son dönemde bir değişiklik olmadı.

www.ntvmsnbc.com / 13.12.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR