ABD li misafirler, Adana kebabı ve Türk kahvesine hayran kaldı …

Anadolu Girişimci İşadamları Derneği nin (AGİD) misafirleri olarak Adana ya gelen ABD li düşünce kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinden oluşan heyet Adana kebabı ve Türk kahvesine hayran kaldı. Program süresince ziyaret ettikleri sivil toplum kuruluşlarında Türk misafirperverliğini en üst düzeyde hissettiklerini belirten ABD li heyet bol bol Türk kahvesi içti.

 

ABD li heyet ilk olarak HiltonSA da AGİD üyesi işadamları ile bir araya geldi. Anadolu Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Coşkun, Türkiye nin dünya ile entegrasyonunu sağlamak için çalıştıklarını söyledi. Coşkun, " TUSKON un Dünya Ticaret Forumu na 150 den fazla ülkeden işadamı geliyor. Burada ikili görüşmeler neticesinde büyük ticari bağlantılar yapılıyor. Geçtiğimiz yıl 7 milyar dolarlık ticaret gerçekleştirildi. Ayrıca bu programlar sayesinde büyük dostluklar da kuruluyor. Türk misafirperverliğini tanıtmış oluyoruz. " dedi.

 

Daha sonra Adana Valiliği nin hazırladığı kenti tanıtan sunumu izleyen ABD li heyettekiler " Adana ya 24 saat vakit ayırabildik. Ama bu kenti tanımak için 24 saat değil 24 ay bile yetmez " diye konuştular.

 

ATIŞ : PARAYI KALDIRSAK KÖTÜLÜKLERİN YÜZDE KAÇI AZALIR

Adana Valisi İlhan Atış, ziyaretine gelen ABD li heyete kentin ekonomik ve sosyal kültürel yapısı hakkında bilgiler verdi. Vali Atış, " Düşünce önemlidir. Düşünenlerin deneyimlerini paylaşması da muhteşemdir. Düşünenlerin düşündüklerini açıklaması da cesaret ister. Sizler düşünen insanlarsınız. Parayı kaldırsak kötülüklerin yüzde kaçı azalır diye düşünüyorum. Yeni bir dünya olurdu. " dedi.

 

Adana nın gelecekte 150 bin ton petrolün akacağı bir merkez olacağını söyleyen Vali Atış, " Paranın geçer olduğu dünyada doğal kaynaklara sahip olmak güzel. Doğal zenginliği olanla uğraşırlar. Sosyal yaşamda da fakirle değil zenginle uğraşırlar. Adana bir milyon hektar verimli toprağa sahip. Atatürk Adana ya geldiğinde bastonuyla yere vurup Bastonun yeşermesinden korktum. Çünkü buralar çok verimli diyerek Çukurova nın önemini vurgulamıştır. Türkiye nin tatlı su kaynağının yüzde 10 u da Adana da bulunmakta. Ayrıca Türkiye nin en çevreci Organize Sanayi Bölgesi Adana da bulunmakta. İstanbul un Marmara da oynadığı rolü Adana bu bölgede oynayacak. Adana da dünyanın her yerine özellikle Afrika ya açılmış işadamları var. Gelecek 5 yılda 12 milyar dolar yatırım bekliyoruz. Limonata gibi havamız var. Portakal suyunu her yerde içebilirsiniz ama bizimkinin tadı farklıdır. Çünkü içerisine sevgimizi katıyoruz. " şeklinde konuştu.

 

ÇALIŞKAN : TÜRKİYE NİN 5. BÜYÜK BORSASIYIZ

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, tarımsal ürünlerin daha iyi değerlendirilmesi konusunda Amerika Birleşik Devletleri ndeki üniversiteler ve borsalarla işbirliği yapabileceklerini söyledi. Çalışkan, " Türkiye nin 5. Büyük borsasıyız. Mısırda en büyük borsayız. Şimdi ürün fiyatlarını internetten takip edip üyelerimizi bilgilendiriyoruz. Daha önceleri diğer ülkelerden telgraflarla borsa bilgilerini alıp üyelerimize küçük bir radyo vericisi ile duyuruyorduk. Şimdi internet vasıtasıyla tüm borsaları takip ederek ürün fiyatları hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. " dedi.

 

Çalışkan, üretilen mısırın ne kadarının etanol yapımında kullanıldığı ile ilgili bir soruya, " Etanol üretimi Türkiye de yeni başlıyor, Adana da bu konuda faaliyet gösteren üç fabrika var. Etanolün akaryakıta katılması Türkiye de kanuni zorunluluk değil. Üreten fabrikalar bunu ihraç ediyor. Dolaysıyla şu anda mısır fiyatlarını etkileyecek kadar etanol üretiminde mısır tüketimi yok. " cevabını verdi.

 

BAŞ : ADANA, ABD NİN YANINDA AYRICALIKLI OLMALI

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, ABD nin İncirlik Üssü nün tüm yükünü çeken Adana ya ayrıcalıklı davranması gerektiğini söyledi. Baş, " İncirlik vasıtasıyla ABD ye direk uçuşlar olmasına rağmen Adana nın ABD ye olan ihracatı istediğimiz düzeyde değil. Sizlerin bu konuda desteğini bekliyoruz. " dedi. Adanalı işadamlarının Irak ta inşaat başta olmak üzere bir çok yatırımlarının bulunduğunu belirten Baş, " Irak ta yaşanan güvenlik sorunu Adanalı işadamlarını yakınen ilgilendiriyor. " şeklinde konuştu.

 

Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi nde bulunan mısırdan etanol üreten Tezkim tesislerini gezen ABD li heyet Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tezcan dan fabrika hakkında bilgiler aldı. ABD li heyetin, fabrikanın kuruluş ve üretim aşaması ile alakalı sorularını da yanıtlayan Tezcan, " Türkiye deki 3 fabrikadan biriyiz. 250 ton kapasiteli mısır tesisimiz var. Tüm dünyada yaşanan enerji sıkıntısı ve petrol krizlerinin de etkisiyle, enerji sektöründe var olmayı hedefleyen firmamız, ALTERNATİF enerji kaynakları ve üretim teknolojileri konusundaki araştırmalarına 2004 yılında başlamıştır. 2005 yılı eylül ayında Amerikan Delta-T Corporation firması tarafından projesi hazırlanan tesisimiz, 2007 yılında üretime başladı. " dedi.

 

ÖĞRENCİLERİMİZE 2 YABANCI DİL ÖĞRETİYORUZ

Çukurova Burç İlköğretim Okulu Müdürü Yılmaz Demir, öğrencilerine 2 yabancı dili birden öğrettiklerini söyledi. ABD li heyet Burç İlköğretim Okulu nda öğrencilerle İngilizce sohbet etti. Demir, " Sınıflarımız teknoloji ile donatılmıştır. Eğitim kalitemiz yüksek. Bizde belletmenlik sistemi var. Öğrencilerle bire bir ilgileniyoruz. Onun için öğrencilerimiz maddi - manevi güçlü olarak yetişiyor. Aynı zamanda öğrencilerimizi içki, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan uzak tutuyoruz. " dedi.

 

ABD li heyete, Beyaz Saray Menekşe Tesisleri nde metrelik Adana Kebabı ziyafeti çekildi. Adana ya has içli köfte, çiğ köfte, şalgam ve şiş kebabın yanı sıra yörenin meşhur metrelik kebabının da tadına bakan ABD li heyette bulunanlar bugüne kadar böyle lezzetli yemek yemediklerini söyledi. Kebabın yapılışını hayranlıkla izleyen ABD li heyette bulunan Christopher S. Chivvis ve Dr. John C. K. Daly mangalın başına geçip ustalara yardım etti.

 

Yemek sonrası düşüncelerini aktaran ABD li heyet Türk misafirperverliğinden çok memnun kaldıklarını belirttiler. Enerji konularında uzmanlaşan Dr. Clifford Gaddy, hizmet yönlerinin politika üreterek Amerika nın ne yapması gerektiğini düşünmeleri olduğunu söyledi. Gaddy, " Ürettiğimiz fikirleri hükümetlerle paylaşıyoruz. Obama Hükümeti dinlemeye açık. Diğer ülkelerin fikrini de alarak ortak barış oluşturmak istiyor. Son 6-7 yıla göre farklı politika izliyor. Türk ve Amerikan hedefi aynı. Düşünce kuruluşlarının temsilcileri çok gezer. Dünyanın pek çok yerini dolaştım. ABD nin dost canlısı bölgesi güneyden geliyorum. Şimdiye kadar bu kadar misafirperver topluluk görmedim. Bu muhabbetin yanında yeni bir şeyler yapmak istemeniz inanılmaz bir kombinizasyon. Son olarak şimdiye kadar en lezzetli yemekleri yediğimizi söyleyebilirim. " diye konuştu.

 

" Siz ne yapmak istediğinizi biliyorsunuz " diyen Dr. Marina Ottaway, " Ankara da da aynı şeyi gördüm. Ben İtalya da büyüdüm. ABD de önce İtalyan mucizesi konuşulurdu. 80-90 lı yıllarda Asya Kaplanları konuşuluyor. Sanırım artık Türk mucizesinin zamanı gelmiş. Ben de şimdiye kadar yediğim en lezzetli yemekleri burada yedim. " şeklinde konuştu.

 

35 yıldır Washington Post Gazetesi nde muhabirlik yapan Dr. David Ottaway ise, " Ortadoğu dahil pek çok yer gezdim. Artık Türkiye nin zamanının geldiğini düşünüyorum. Ankara ziyaretimizde Ahmet Ulusoy İlköğretim Okulu nda öğrencilerle görüştük. Konuştuğumuz öğrenci Okul Düşüne Kulübü Başkanıymış. Ne düşünüyorsunuz dedim. Watergate skandalı dedi. Neden şimdi konuşuyorsunuz dedim. Cevap çok netti. Belki de benzeri tecrübeleri ülkemizde yaşıyoruz. Bu beni şu sonuca götürdü. Bu çocuk daha 15-16 yaşında ama sivil-asker kavramını çok iyi öğrenmiş durumda. Lise öğrencisi Türkiye de neler oluyoru çok iyi kavramış. İnanılmaz bir gün yaşadık. Misafirperverliğiniz için çok sağolun. " ifadesini kullandı.

 

AB nin güvenliği, Ulus Kurma ve Kırılgan Devletler üzerine araştırmalar yaptığı RAND Corporation da çalışan Christopher S. Chivvis da, " Bir ülkeye giderken beklentilerimi çok düşük tutarım. Buraya gelirken Türk insanının kahve içtiğini düşünürdüm. Bakıyorum çay içiyormuş " diyerek konuşmasına espiri ile başladı. Chivvis, " ABD de Türkiye nereye gidiyor diye düşünülür. ABD Türkiye yi kaybediyor mu denirdi. Kim kimi kaybediyor bilinmez. Burada çok iyi bir dinamik görüyorum. Gözlemlerimden sonra Türk-ABD ilişkileri bozulmayacak ama yapısı değişecek. Türkiye atılım içinde. Türk-ABD ilişkileri de atılım yaşayacak. Yeni dönemde her iki taraf kartlarını açıp stratejisini oluşturmalı. Üç dinamizm gözlemledim. Birincisi Akıllı lider, ikincisi girişimci iş dünyası, üçüncüsü ise inanılmaz misafirperverliğiniz. " diyerek memnuniyetini dile getirdi.

 

ABD li heyetin en renkli, espirili ve konuştuğu tarzanca Türkçesi ile ilgi odağı olan Dr. John C. K. Daly Adana kebabını çok beğendiğini belirtti. Daly, " Mükemmel ve çok başarılı bir gezi oldu. Ankara da Dışişleri Bakanı ve Ekonomi Bakanı ile görüştük. Bitmek bilmez enerjileri var. Bu arada size bir teklifim var. Gelin size Hillary Clinton ı verelim. Biz Davutoğlu nu istiyoruz. Adana da iş dünyasının kanı kaynayan enerjisini görme imkanını buldum. Türk insanının çalışkan ve sabırlı olduğunu biliyordum. Şimdi bunun çiçeklerini açtığını da gördüm. Benim için Adana da yaşadığım birinci tecrübe ise Amerikalı Kebapcı olmaktı " diyerek dinleyenlerden büyük alkış aldı.

 

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan da, " Bu insanlar size özel bir şey yapmıyor. İçlerinden geldikleri gibi davranıyorlar. Ama benim için özelsiniz. Çünkü torunum Amerika da. Hakkımızda güzel düşündüğünüz için sizlere teşekkür ederiz. " diye konuştu. Gelir İdaresi Başkanı Serdar Aksoy ise " Adana hakkında güzel yorumlar yaptınız. Bir dahaki geldiğinizde daha güzel şeyler yapıldığını göreceksiniz. Sizleri tekrar aramızda görmek istiyoruz. " dedi.

(CİHAN) 07 Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR