Bakan Yıldız İNTES tarafından düzenlenen Türkiye nin Enerji Gündemi konulu toplantıya katıldı.

 

Bakanı Yıldız, küresel kriz dikkate alınmadığında Türkiye nin son 25 çeyrektir büyüdüğünü, enerji sektörünün de gerek özel sektör eliyle ve yatırımlarla gerek özelleştirmelerle büyümeye devam ettiğini söyledi.

 

Kendilerinin enerjide yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına büyük önem verdiklerini vurgulayan Yıldız, ancak bu kaynakların Türkiye nin 2023 yılına dönük büyüme hızı hedefini enerjide karşılayacak yeterlilikte olmadığını söyledi.

 

Bu nedenle kulağa hoş gelmese de petrol ve doğal gaz gibi ithal kaynaklara yönelmek durumunda kaldıklarına işaret eden Yıldız, bu kapsamda yoğun bir enerji diplomasisi yürüttüklerini ifade etti.

Türkiye nin bu enerji diplomasisi kapsamında dahil olduğu enerji projeleri hakkında da bilgi veren Yıldız, Türkiye nin coğrafyası, kapasitesi ve kabiliyeti dikkate alındığında bir projede yer almasının başka bir projeden vazgeçmesi anlamına gelmediğini söyledi.

 

Konuşmasında hidroelektrik santral yatırımlarına da değinen Yıldız, bu yatırımlarda çevresel duyarlılığa önem verdiklerini bu kapsamda, Bakanlık ile  Çevre ve Orman Bakanlığının ortak çalışmalar ve toplantılar yaptığını kaydetti.

 

Su gibi yerli kaynaklar konusunda zaman zaman çevre boyutunda sorunlar yaşadıklarını anlatan Bakan Yıldız, Karadeniz de şu kadar ağacı kesmeyelim, o zaman örneğin 4 bin megavat enerjiden vazgeçelim diyoruz o zaman demeliyiz ki 4 bin megavat yerine doğal gaz ithal etmememiz lazım, yani birinden birini seçmemiz gerekiyor. diye konuştu.

 

YENİLENEBİLİR ENERJİ KANUNU

Bu arada toplantıda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Bakan Yıldız, Yenilenebilir Enerji Kanundaki gecikme nedeniyle yatırımcıların yatırımlardan vazgeçtiklerine dönük bir eleştiri üzerine, söz konusu Kanunun gündemlerinde olduğunu söyledi.

 

Bu gecikmeden dolayı ise yatırımların gecikmesi gibi durumun söz konusu olmadığını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti : Şu anda cari Yenilebilir Enerji Kanunu zaten kilovatsaati 5,5 avro sentten isteyenlere alım garantisi veriyor. İstemeyenlere ise DUY mekanizması adı altında piyasanın durumuna göre 7,5-8 avro sent arasında enerjiyi satabilmesine dönük imkan veriyor. Bir yandan da EPDK ya rüzgar lisans başvuruları var. O zaman bunu bir irdelememiz lazım aksayan nedir ? Aksayan bir durum yok. Yatırımcılar lisanslarını alabilecekler. İnşallah EPDK da bu hafta kurul gündemine getirecek. İnşallah bu hafta içerisinde ciddi bir sonuç almamız lazım.

 

Güneş enerjisine dönük çalışmaların da devam ettiğini anlatan Yıldız, güneş enerjisinin hem Türkiye de kullanılabilmesini, hem de bunun uygun fiyatta kullanılabilmesini temin etmek gerektiğini söyledi.

 

Yıldız, Hidroelektrik santralleri de mutlaka portföye kazandırmak gerektiğini vurguladı.

 

Bir başka soru üzerine de Yıldız, özellikle büyük kömür santrallerinde rödovans sistemini kaldırmanın daha doğru olacağına inandıklarını söyledi.

 

PLAKET YERİNE ÇAM AĞACI FİDANI

Konuşmaların ardından İNTES tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız a plaket yerine çam ağacı fidanı belgesi verildi.

 

Bakan Yıldız, toplantı öncesi fidanı diktiğini belirterek, bunun çok anlamlı bir plaket olduğunu söyledi.

 

SORU - CEVAP

Bir gazetecinin nükleer enerji konusunda son durum ve gelişmelerin ne olduğunu sorması üzerine Bakan Yıldız, Başbakan Erdoğan başkanlığındaki Rusya ziyaretinde nükleer enerji konusunda çalışma gruplarının kurulması yönünde karar alındığını hatırlattı.

 

Buna dönük olarak da çalışmaların başladığını anlatan Bakan Yıldız, KEK Eş Başkanı Sayın Seçin i İstanbul a davet etmiştim. Kendisiyle orada da beraber olacağız. Bu çalışmaları daha fazla hızlandırmak açısından bir çalışma yapacağız dedi.

 

Türkiye nin nükleer enerji konusunda somut bir sonuca varmasına dönük bu yıl iyi bir sonuç alacakları kanaatinde olduğunu ifade eden Yıldız, Biz bu yıl içerisinde mutlaka somut sonuç odaklı bir imza altına alıp, sahasında işlem yapabilecek hale gelmemiz lazım. Nükleer enerjiyi mutlaka kazandırmamız lazım diye konuştu.

 

Bakan Yıldız, 2010 yılının nükleer enerji ile alakalı bir hamle yılı olması gerektiğini söyledi.

 

Bir soru üzerine, Sinop ta nükleer enerji santrali kurulmasına dönük de çalışmaların devam ettiğini bildiren Yıldız,  Rusya ile Sinop a nükleer santral kurulması konusunda görüşmediklerini, Rusya nın bu konuda bir girişimde bulunmadığını, Akkuyu ya kurulması ile ilgili girişimde bulunduğunu belirtti. Yıldız, Sinop la ilgili diğer ülkelerle görüştüklerini kaydetti.

 

Nükleerde kamu iştirakinin oranına dönük bir soru üzerine de Yıldız, bunu tamamen açık bıraktıklarını ifade ederek, O tercih bizde kalacak dedi.

 

NABUCCO DA HÜKÜMETLER ARASI ANLAŞMA GENEL KURULA SUNULACAK

Nabucco Projesine dönük sorular üzerine de Yıldız, Proje Destek Anlaşmasıyla ilgili çalışmalar kapsamında 3 toplantı yaptıklarını, milli şirketin kurulmasına dönük sürecin devam ettiğini, önümüzdeki ay içerisinde bunların tamamlamış olacağını kaydetti.

 

Nabucco nun hem kaynak tedariki  hem de yapılanmasıyla ilgili takvimin istedikleri yönde ilerlediğini anlatan Yıldız, şöyle devam etti : Geçtiğimiz hafta içerisinde yeterli talep alınır mı alınmaz mı gibi bir konu gündeme gelmişti. Avusturyalı OMV nin yetkilisi Auli nin  bir demeci olmuştu. Demecin  tamamına baktığınızda demecin içerisinde şu anda taleplerin iki hatta zaman zaman da üç katına çıktığına dahi ifadeler bulacaksınız. (Talep gelmemesi halinde ne olur?) diye sormuşlar. Tabiki (talep gelmezse ticari bir projedir gereği yapılır) demiş ve o ön plana çıkarıldı. Şu anda talep projeksiyonu 2-3 katı civarında değişmektedir. Kaynak ülkeleri ile yaptığımız görüşmelerde Azerbaycan ve Türkmenistan la ilgili bir kısım gelişmeler vardır. Bunlar somutlaştığında tekrar kamuoyu ile paylaşacağız .

 

Bir soru üzerine de Yıldız, AK Parti Grubunun kapalı oturumunda Nabucco ya ilişkin milletvekillerini bilgilendirme toplantısı yaptıklarını belirterek, Bu hafta içinde TBMM Genel Kurulunda sıra bulursa, bu hafta yoksa önümüzdeki hafta sayı Başbakanımızın imzalamış olduğu hükümetler arası anlaşma TBMM Genel Kuruluna sunulacak dedi.

 

AL YA DA ÖDE KONUSU

İran ile Rusya ya Al ya da öde yükümlülüğü konusunda taleplere dönük bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine şunları söyledi : Hem Rusya Federasyonu ile hem de İran la al ya da öde konusuyla ilgili bir gündem oluşturulmuştu ve taleplerimizi söylemiştik. Rusya Federasyonu genel itibariyle hem Avrupa ülkelerinde hem de gaz ticaretinde al ya da öde ile alakalı ayrı bir başlık oluşturmak istemediğini söyledi. Tamamen de defteri kapatmadı bununla ilgili görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Oluşabilecek bütün gelişmeleri de dikkatle takip edeceklerini söylediler. Yarın İran Dışişleri Bakanı da geliyor. Belki bu konuda gündeme gelecektir. Yine talebimizi belirttik. Karşılıklı görüşebileceğimiz argümanlar konusunda Türkiye tarafında bütün hazırlıklar tamamlandı. İran ın da hazır olması halinde bir problem çıkmayacağına inanıyorum. Ama bunu tabiki görüşmeler belirleyecektir .

 

İran Dışişleri Bakanının ardından yarın ABD nin Ankara Büyükelçisi ile de bir görüşme yapılacağının hatırlatılması üzerine Yıldız, enerji diplomasisine dönük ortamın her an hareketli olduğunu söyledi.

Yıldız, Geçtiğimiz iki hafta içerisinde 7 tane ülkede bir kısım görüşmeler yapmak durumunda kalmıştık. Tabiki ABD nin Ankara Büyüklelçisi Sayın James Jeffrey ile beraber bölgemizdeki gelişmeleri karşılıklı mütala ederiz. Bunlar 6 ayda bir periyotta yaptığımız rutin görüşmeler. İran la bir ilinti olup olmayacağını bilmiyorum. Yarınki görüşme belirleyecek. şeklinde konuştu.

 

AZERİ GAZINDA MAKUL FİYAT

Azerbaycan ile Şahdeniz konusunda bir sıkıntının olup olmadığının sorulması üzerine ise Yıldız şu değerlendirmede bulundu : Dost ve kardeş ülke Azerbaycan la bize göre bir problem yok. Bizim 15 Nisan 2008 den bu yana sürdürülemez olduğuna inandığımız fiyatla biz gaz almıyoruz. Biz artırdığımız, artıracağımız ve mutabakat kaldığımız fiyatla gaz alacağımızı açıkladık, bunun kamuoyuna deklare ettik, Azeri kardeşlerimize de beyan ettik. O yüzden bizim eski fiyatla faturalanmış olmasına rağmen gazın fiyatının sürdürülemez olduğuna biz de inanıyoruz. Bu fiyatın mutlaka hem makul bir fiyat olmasını biz de istiyoruz. O yüzden (eski fiyattan gaz alınıyor) denmesini eksik ve yanlış bir bilgi olarak nitelendiriyorum. Bununla ilgili Azerbaycan dan aldığımız gaz fiyatına muhtemel gelebilecek rakamı biz zaten hesaplarımıza dahil ettiğimiz için bizim için bu konuda sürpriz bir şey de yok. Bizim verdiğimiz fiyatın makul olduğu konusunu onlar da söylediler. Biz hem kendimize, ülkemizin menfaatleri doğrultusunda hem de Azerbaycan a makul gelebilecek bir fiyatı zaten teklif etmiştik. Yani tek yanlı değil, bir noktada uzlaştırabilecek bir fiyat olduğunu söylemiştik.

 

Fiyatın ne olacağının sorulması üzerine Bakan Yıldız, gizlilik anlaşmasına gereği fiyat telaffuz etmediklerini ama bunun makul bir rakam olduğunu söyledi.

 

Bir soru üzerine de Yıldız, ödemenin anlaşma imzalandıktan sonra yapılacağını bildirdi. www.enerji.gov.tr / 02 Şubat 2010

-.-

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

www.solar-academy.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR