Eski Epdk Başkanı Yusuf Günay Osmaniye de …

Eski Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, enerji piyasası, bankacılık ve kamu ihaleleri ile ilgili altyapının 2000 - 2001 yıllarında oluşturulduğunu, söz konusu sektörlerdeki istikrarlı gelişimin buna bağlı olduğunu söyledi.

 

Yusuf Günay, Osmaniye Belediyesi nin düzenlediği toplantıda belediye başkanlarına yenilenebilir enerji ile ilgili bilgiler verdi. Günay, Osmaniye nin yenilenebilir enerji elde etmede çok önemli kaynaklara sahip olduğunu anlattı. Türkiye deki enerji piyasasının yapısı hakkında bilgi veren Günay, " Öncelikle şunu belirtmek isterim ki Türkiye de sadece enerji piyasası değil, bankacılık, kamu ihalesi ve enerji alanındaki bütün kurumların altyapıya kavuşturulması 57. hükümet zamanında çıkarılan kanunlarla gerçekleştirilmiştir. Bugün eğer ekonomide bir istikrar var ise bu istikrarın temeli 2000-2001 yıllarında yapılan bu yasal düzenlemelere bağlıdır. Türkiye yi hem enerji krizinden hem de bankacılık krizinden, o dönemde yapılan reformlar büyük ölçüde korumuştur " dedi.

 

Geçmiş dönemde uygulanan politikalarla Türkiye nin sürekli olarak enerji krizi ile karşı karşıya kaldığını hatırlatan Günay, hızla yaygınlaşan rüzgar santralleri sayesinde yılda 300 milyon dolarlık bir paranın yurt içinde kaldığını söyledi.

 

Türkiye nin dış ticaret açığı miktarının, enerji ithalatı rakamı ile paralel gittiğini ifade eden Günay, " Mesela dış ticaret açığımız 40 milyarsa, o yıl 40 milyar dolarlık enerji ithalatı yapmışız demektir. Yani dış ticaretteki ithalat ihracat farkı, enerji ithalatından kaynaklanıyor. Bu da bizim cari açığımızı oluşturuyor. Bu sebeple enerjide milli bir bakış açısı son derece önemlidir. Türkiye, her yıl sadece doğal gaza 10 milyar dolar ödüyor. Bu ülkede doğal gaz santralleri mantar biter gibi çoğalıyor. Çünkü doğal gaz santrali yapmak serbest. Diğer yandan bizden yüzde 30 daha az güneş ışığına sahip Almanya da güneş enerjisi üretmek için müracaat ettiğinizde aynı gün izni alıyorsunuz. Tabii ki bunlar bizleri yıldırmamalı. Bugün Osmaniye de rüzgar enerjisi üretiliyor. Yaptığımız incelemeye göre içme suyundan da enerji üretebiliriz. Ayrıca güneş ışınlarından bolca yararlanan Osmaniye de güneş enerjisi santralleri de kurulabilir. Bizler bu konularda projeler hazırlayıp sunacağız " şeklinde konuştu.

 

Toplantıda ayrıca Sena Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Tanınmış tarafından Güneş Enerjisi Santrali konusunda bilgilendirme yapıldı. 10 Megawatlık bir güneş enerjisi santralinin, 18 bin 430 ton karbondioksit salınımını engellediğini ifade eden Tanınmış, özellikle belediyelerin yenilenebilir enerjiyi talep etmeleri gerektiğini söyledi. Toplantıya Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Düziçi Belediye Başkanı Ökkeş Namlı, Bahçe Belediye Başkanı Murat Altundiş, Sumbas Belediye Başkanı Mustafa Nuri Nuhoğlu, Cevdetiye Belediye Başkanı İlhami Önal, Kırmıtlı Belediye Başkanı Mehmet Doğan ile Milletvekili Hakan Coşkun katıldı. Toplantı sonunda belediye başkanlarının soruları yanıtlandı. www.haberfx.net / 02.03.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR