Osmangazi de atık yağ seferberliği …

Bursa merkez Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, ALTERNATİF Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Albiyobir Genel Başkanı Tamer Afacan ile atık yağ toplama protokolü imzaladı.

 

Başkan Dündar, çevre konusunun günümüzün en hassas konularından biri olduğuna dikkat çekerek, yürütülen çalışma ile hem çevreye hem de ülke ekonomisine katkıda bulunduklarını söyledi.

 

Daha yaşanabilir bir çevre için özellikle geri dönüşüm çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirten Dündar, bu kapsamda yürütülen 1 milyon fidan kampanyasının önemine değindi.

 

Atık piller, elektronik atıklar ve naylon poşete hayır kampanyasının ardından, atık yağlarla ilgili de çalışma yürüttüklerini vurgulayan Dündar, şöyle konuştu : " İmzaladığımız protokolle konutlardan düzenli olarak daha fazla atık yağ toplayacağız. 2009 yılında 30 bin 770 kilogram atık yağ topladık. 2010 un ilk ayında 5 bin 710 kilogram atık yağ toplandı. Bu yıl bunu çok daha yukarılara çekmeyi hedefliyoruz. Bu çalışmayla atık yağların içme suyunu kirletmesinin önüne geçilirken, diğer taraftan da toplanacak olan yağlar temiz enerjiye yani biyodizele dönüştürülecek. "

 

Son iki yılda atık yağlarla ilgili ciddi bir çalışma yaptıklarını hatırlatan Dündar, " Uludağ oteller bölgesinde yer alan 32 otele yönelik bilgilendirme çalışması gerçekleştirildi, 17 otelle atık yağ sözleşmesi yapıldı. Bu otellere bırakılan 50 litrelik atık yağ bidonları aracılığıyla Uludağ daki 17 otelden düzenli olarak atık yağlar toplanıyor. 2008 yılında yürütülen çalışmalar neticesinde toplam 172 işyeriyle atık yağ sözleşmesi imzalandı. 2009 yılında bu rakam 98 işyeri olurken, 2010 Ocak ayı itibariyle 6 firmayla sözleşme imzalandı. 100 ü aşkın okulda ve dershanelerde yapılan bilgilendirme çalışmalarının yanı sıra, ilçe genelinde 4 litrelik 10 bin adet yağ depolama kavanozu dağıtıldı. " diye konuştu.

 

Kullanılmış kızartmalık yağlar ve kullanım süresi geçmiş olan bitkisel yağların oluşturduğu atık yağların 1 litresi 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor. Atık yağlar evsel atık su kirliliğinin de yüzde 25 ni oluşturuyor. Lavabolara döküldüğünde, giderlerin ve kanalizasyon borularının tıkanmasına da yol açan atık yağlar, atık su arıtma tesislerine de büyük zarar veriyor. Atık yağlar doğaya atıldığında su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini engelliyor. Deniz, akarsu ve göller bu nedenle oksijensiz kaldığında balık ve kuşların ölmesine neden oluyor. Atık yağlar yakıldığında ise son derece tehlikeli maddeler açığa çıkıyor ve hava kirliliği oluşturuyor. (CİHAN) 08 Mart 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR