Orta Doğu da nükleere artan ilgi …

İsrail ve Suriye ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda sivil amaçlı nükleer program geliştirmek istediklerini açıkladılar.

 

İsrail Altyap Bakanı Uzi Landau, İsrail de inşa edecekleri tesislerin katı güvenlik koşullarına tabi olacağının belirtti.

 

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad da, barış amaçlı nükleer enerji üretiminin az sayıda ülkenin tekelinde olmaması gerektiğini söyledi.

 

Küresel ısınma ve enerji fiyatlarındaki artış nükleer dünyada nükleer enerjiye olan ilginin de canlanmasına neden olurken, Orta Doğu bu sürecin dışında kalmadı.

 

İsrail, elektrik ürettiği termik santrallerde kullanmak üzere bol miktarda kömür ithal ediyor, son dönemde ise İsrailli yetkililerin ALTERNATİF enerji kaynağı arayışları da ivme kazandı.

 

Nükleer enerji geçmişte de gündeme gelmiş; ancak İsrailli yetkililer açıklamalarında bu denli ileri gitmemişlerdi.

 

Bunun en önemli nedenlerinden biri nükleer enerji santrali inşaasının ülke dışından yardım gerektirmesi.

 

Ancak İsrail, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu na üye olmasına karşın nükleer silahların yayılmasının önlenmesi anlaşmasını imzalamaktan kaçındı.

 

Bu koşullarda da herhangi bir ülkenin İsrail e bu konuda yardımcı olması da düşünülemezdi.

 

Fakat Amerika Birleşik Devletleri yle Hindistan arasında imzalanan nükleer işbirliği anlaşması bu konuda uluslararası çerçevenin de değişmesine neden oldu.

 

Zira Hindistan da nükleer silahların yayılmasının önlenmesini öngören anlaşmanın tarafı değil.

 

İsrail in aralarında Dimona nın da bulunduğu iki nükleer santrali var.

 

Dimona nın nükleer silah üretiminde kullanıldığı İsrail in doğrulamadığı ancak dünyada yaygın olarak inanılan bir iddia.

 

İsrail, nükleer silah envanteri konusunda doğrulama ya da yalanlama içermeyen bir yaklaşım sergiliyor.

 

İsrail in diğer nükleer santrali ise Tel Aviv yakınlarında ve uluslararası denetçilere açık.

 

Suriye de nükleer dedi

Suriye de nükleer enerji istediğini beyan etti, ancak Şam yönetiminin nükleer geçmişi de İsrail kadar olmasa da karışık.

 

İsrail savaş uçakları tarafından 2007 yılında bombalanan binanın Suriye nin gizli nükleer reaktörü olduğu iddia ediliyor. Şam bu iddiayı ısrarla yalanlıyor.

 

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Suriye yi incelemelerinde tamamen işbirliği yapmaktan kaçınan bir ülke olarak görüyor.

 

Nükleer işbirliği mümkün mü?

İsrail in altyapı bakanı Uzi Landau, nükleer enerji üretiminde bazı Arap komşularıyla işbirliği olasılığından da bahsetti.

 

Ama bu sözlerin tartışma yaratacak nükleer enerji projesi için bir makyaj mı yoksa bölgede işbirliğini geliştirmek için nükleer projeyi kullanma yönünde samimi bir girişim olup olmadığı net değil.

www.bbc.co.uk / turkce / haberler  / 09.03.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR