Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesinde bir grup Türk gazeteciye konuştu …

 

Almanya’nın Türkiye’de güneş ve rüzgâr enerjisi projeleriyle ilgilendiğini kaydeden Merkel, Nabucco boru hattı projesine de büyük önem atfettiklerini belirtti. Türkiye ziyaretinde kendisine bu nedenle çok sayıda işadamının refakat edeceğini söyledi.

 

Vize için daha yapacak çok iş var

Türklere vize kolaylığıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Merkel, AB ve Türkiye arasındaki görüşmelerde suçluların iadesi ve kaçak göçmenlerin iade konusunun görüşülmekte olduğunu hatırlatarak şunları söyledi : “Vize konusunda tek engel oluşturan nokta iade konusudur. Türkiye’nin dış sınırları İran, Irak, Suriye ve Gürcistan’dır. Türkiye üzerinden buraya gelenler açısından bu sınırların her zaman bizlerin kendimizi güvende hissedeceğimiz şekilde olduğuna tam inanmıyoruz.”

 

Schengen alanına dahil ülkelerde Türk vatandaşlarına vize yükümlülüğünün kaldırılması konusunda bir mutabakat olmadığını da vurgulayan Merkel şunları kaydetti : “Bu konu üzerinde çalışılması gerekiyor. Başbakan Erdoğan ile bu dış sınırlar konusunda neler yapılabilir, Türkiye neler yapabilir, bu vize adımının günün birinde atılması için neler yapılması gerekir diye görüşeceğiz. Vize muafiyeti tabii ki güzel bir hedef, ama önümüzde yapacak çok iş var.” www.milliyet.com.tr / Mart 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR