Kayseri den dünya ligine girdiler …

Kayseri de kurulu bulunan Ezinç Metal A.Ş. nin, Sun&Wind Energy Dergisi nin 56 ülkeyi kapsayan araştırmasında Danimarka, Yunanistan, Brezilya, Avustralya, Çin ve İsrailli şirketleri geride bırakarak dünyanın 5. büyük güneş enerjisi şirketi olduğu bildirildi.

 

Ezinç Metal A.Ş. Genel Müdürü Hakan Alaş, yaptığı açıklamada, 2009 yılında 400 bin metrekare güneş kollektörü ve 55 bin adet sıcak su tankı üreten firmalarının, 80 ülkeye ihracat yaptığını söyledi.

 

Firmalarının 2010 un ilk çeyreğinde yüzde 12 oranında büyüdüğünü ifade eden Alaş, şu bilgileri verdi :  

Geçtiğimiz aylarda dünya literatüründe büyük öneme sahip olan ABD Enerji Bakanlığı nın Energy Star programı çerçevesinde sertifikalandırılmaya da hak kazanmıştık. Ezinç olarak, çevre korumaya ve enerji tasarrufuna önem veren ürünlere verilen Energy Star sertifikasını doğal sirkülasyonlu ürünler kategorisinde dünyada ilk alan şirket, Türkiye de ise bu sertifikayı alan ilk güneş enerjili su ısıtma sistemleri üreticisi olduk.

 

Alaş, 1983 yılında kurulan ve şu anda Türkiye’nin güneş enerjisi sektörünün lideri olan Ezinç Metal A.Ş. nin, Sun&Wind Energy Dergisi nin 56 ülkeyi kapsayan araştırmasında Danimarka, Yunanistan, Brezilya, Avustralya, Çin ve İsrailli şirketleri geride bırakarak dünyanın 5. büyük güneş enerjisi şirketi seçildiğini kaydetti.

 

Bundan hem şirketleri hem de Türkiye adına büyük gurur duyduklarını ifade eden Alaş, şunları anlattı : Bu yıl ihracat yaptığımız ülkelere 10 yeni ülke daha eklendi ve böylece ürünlerimiz 80 ülkede kullanılır oldu. Güneş ışınımı bizim ülkemizde azaldığında başka ülkelerde artıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinin çevresel ve ekonomik açıdan önemi de artıyor. Güneşi batmayan bu sektörde Ezinç olarak etkinliğimizi korumak adına Ar-Ge çalışmalarına yatırım yapmaya devam ediyoruz.

 

GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERİNİN SAĞLADIĞI TASARRUF

Alaş, 1 yılda ürettikleri 400 bin metrekare güneş kollektörünün sağladığı enerjinin 49 bin odun tasarrufu sağladığını, bunun da 38 bin adet yetişkin çam ağacının kesilmekten kurtarılması anlamına geldiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi : 400 bin metrekare güneş enerjisi panelininin ürettiği enerji ile 27 bin 500 ton linyit kömürü kullanımı engellenir. 10 bin ton fuel-oil, 10 milyon 400 bin metreküp doğal gaz, 9 bin 300 ton motorin ya da 7 milyon 800 bin metreküp Lpg tasarrufu yapılabilir. En önemlisi 400 bin metrekare güneş enerjisi paneli 31 bin ton karbondioksit salınımını önleyerek çevrenin korunmasına katkıda bulunur. AA / 09 Nisan 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR