Anel Telekomünikasyon fotovoltaik üretim tesisi kuracak …

Anel Telekomünikasyon Elektronik Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin, fotovoltaik elektrik üretim tesisi kurma çalışmalanna başladığı bildirildi.

 

Anel Telekomünikasyon Elektronik Sistemieri nden Borsaya gönderilen yazıda, şirketin, güneş enerjisine dayalı fotovoltaik elektrik üretim tesisi kurulması yönünde çalışmalara başladığı, gerekli mühendislik ve müşavirlik hizmetlerinin alınması amacıyla dün ENVY Enerji ve Çevre Yatırımları A.Ş. ile danışmanlık sözleşmesi yapıldığı ifade edildi .

 

Sözleşmenin saha, kapasite değerlendirilmesi, iletim tesisi bağlantı planlaması, çevresel çalışmalar, sistem araştırması ve ekonomik fizibilite analizi çalışmalarıyla birlikte Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından gerekli yasal düzenlemelerin tamamlanması sonrasında üretim için lisans alınması aşamalarını kapsadığı kaydedildi. Yatırımın büyüklüğü ve finansmanıyla, bu amaçla kurulacak şirketle Anel Telekomünikasyon un ortaklık durumunun, gerekli çalışmaların tamamlanmasının sonrasında belirginleşeceği duyuruldu. 23 Şubat 2009

 

Sonunda güneşi uyandırıyoruz …

Güneş Enerjisine yatırım yapmak isteyenlerin gözü teşvik yasasında. Önümüzdeki aylarda çıkması beklenen yasadan sonra güneş tarlarıyla tanışmaya hazır olun. 08 Ocak 2009

 

Türkiye de robotla güneş enerjisi paneli üretimi başlıyor …

Türkiye de bir ilki gerçekleştirecek olan Anel Grup, tam otomatik cihazlar ve robotlar kullanarak fotovoltaik modül (PV panel) üretimine geçiyor.

 

Yıllık 135 bin panel üreterek 17 milyon kW/h enerji sağlanması ve 29 milyon Avro döviz girdisi hedefleniyor. Ülkemizdeki enerji politikalarının belirli süre içinde değişeceğini ve yeni imzalanan Kyoto Protokolü gereği karbon emisyonu şartı ile birlikte yenilenebilir enerji yatırımlarının artacağını göz önünde bulunduran Anel Grup, güneş enerjisi panellerinin üretim tesisini kurma kararı aldı.

 

Son iki yıldır güneş enerjisi sistemlerinin kurulum ve entegrasyonu işini başarı ile yürüten grup şirketlerinden Aneltech, E-Sistem ve bünyeye yeni katılan AnelES ile birlikte teknolojik atılımlarına hız verdi. 2009 yılının ilk çeyreği sonlarında faaliyete geçmesi planlanan ve İtalyan teknolojisi ile tam otomatik üretim ekipmanlarının kullanılacağı 1800 metrekare alana yayılı üretim tesisinde, yılda 13.5 MW kapasiteli c-Si (kristal silikon) mono ve poly kristal hücreler içeren güneş panelleri üretilecek.

 

80-210 W gücündeki panellerin üretimleri sırasında, yüksek teknolojik ve yüzde 16.5 verimli hücreler özel tasarlanmış robotlar tarafından dize haline getirilerek, yine tam otomatik makinelerde el değmeden lehimlendikten sonra çerçevelenecek ve test edilecek.

 

Paneller, IEC 61215 ve IEC 60664-2 uluslararası standartlarıyla üretim bandından çıkacak. 100 W lık panel hesabıyla yılda ortalama 135.000 panel elde edilecek. Bu kapasite ile yılda 17.740.000 kW/h enerji üretilebilecek. AnelES tarafından 2 milyon Avro yatırımla kurulacak tesisin, tam kapasite üretime geçtiğinde yılda 35 milyon Avro luk ticari faaliyet yapması ve üretiminin yüzde 80 ini ihraç ederek, yılda 28 milyon Avro döviz getirmesi hedefleniyor.

 

ENERJİ İHTİYACININ YARISI

Aneltech İş Geliştirme Yöneticisi Levent Gülbahar Türkiye nin enerji sorununu, yenilenebilir enerji ile çözmenin, öncelikli ve sağlıklı yol olduğunu söyledi. Güneş enerjisi bakımından Türkiye nin coğrafik olarak en uygun ortama sahip ülkelerden biri olduğunu belirten Gülbahar a göre 62 MW/m2 enerji yayabilen bir gücün enerjisinden ülkemiz topraklarına yılda ortalama 2450 kcal/m2 enerji verilebiliyor. Bunun elektriksel büyüklüğü 2640 saat/yıl güneşlenme ortalaması ve 1 kW güneş enerji sistemi ile 1.314 kWh/yıl üretim yapılabileceği anlamına geliyor. Türkiyede isterse tüm enerji ihtiyacının yüzde 50 den fazlasını sadece güneşten elde edebilir.

 

Aneltech bu kapsamda Türk Telekom sahalarına 272 kW güneş enerji sistemleri kurdu, E-Sistem şirketinin ise benzer şekilde Turkcell, Unilever, Yozgat Çimento gibi tesislerde güneş ve hibrit (güneş-rüzgâr) sistemlerini devreye aldı.

 

GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARI

Türkiye de toplam enerji santralları kurulu kapasitesi 42.100 MW. Bunun sadece 540 MW lık kısmı rüzgâr ve 760 kW lık kısmı güneş enerjisinden elde ediliyor. Geri kalan bölüm büyük oranda fosil yakıtlardan sağlanıyor. Ülkemiz enerji üretim hammaddesi (petrol, doğalgaz ve ithal kömür) açısından yüzde 57 oranında dışa bağımlı durumda. Türkiye enerji ihtiyacı için yılda 32 milyar dolar döviz ödemek zorunda kalıyor. 2007 yılında 197 milyar kWh olan enerji tüketiminin 2015 yılında 380 milyar kWh e yükseleceği ve bunu karşılamak için de kurulu santral kapasitesinin 84.000 MW a çıkartılması, bu işin mali portresinin de 100 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Dünya daki fotovoltaik enerji sistemleri incelendiğinde 2006 yılında toplam kurulu güç 6.500 MW. Bunun 2.535 MW ı Almanya da, 1.365 MW ı Japonya da. Sadece 2006 yılında yeni kurulan PV sistem kapasitesi 1.500 MW, bu rakam 2007 de 2.200 MW a ulaşmış. 2008 yılında ise 3.100, 2009 da 4.300 ve 2010 yılında ise 5.800 MW lık yeni sistem kurulması tahmin ediliyor. Tüm bu veriler, güneş enerji sistemlerine yapılan yatırımların her yıl yüzde 45-60 arası yükseldiğini göstermekte. Ülkemiz ise halen kW larda kalmakta ... 22 Eylül 2008

www.anel.com.tr / haberler / duyurular

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR