Pedallar Yalova da Temiz Enerji için döndü

Pazar günü YAÇEP in düzenlediği "Pedallar Temiz Enerji İçin Dönüyor" eylemi ile Yalova da AKSA tarafından yapılmak istenen kömürlü termik santral protesto edildi. Yaklaşık elliye yakın bisikletçi termik santrallere karşı çıkmak için pedal çevirdi.

 

Atatürk ün çevre timsali Yürüyen Köşkü’nde başlayan bisiklet turu ile bisikletçiler şehir içinden geçerek, TİGEM’e kadar pedal çevirdi. Etkinliğe, İstanbul dan Pedalsesi Bisiklet Topluluğu, Barışa Pedal Bisiklet Grubu, Bisiklet Forum Üyeleri, Kocaeli Üniversitesi Bisiklet Kulübü, Yalova dan bisiklet gönüllüleri ve Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı katıldı. Etkinlik TİGEM de yapılan piknikle son buldu. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı da Yalova ya gelerek YAÇEP e destek verdi.

 

YAÇEP Kampanya sorumlusu Özlem Akyüz Bayrı, amaçlarının Yalova da termik santral yapılmaması olduğunu belirtti. Bayrı, “Hükümet enerji politikalarını, imzaladığı Kyoto Protokolü nün ruhuna uygun şekilde belirlemelidir. Rüzgar ve güneş enerjisinde kullanabileceğimiz büyük bir potansiyelimiz var. Oysa kabus gibi bir gerçek var karşımızda; son dönemde 50’yi aşkın kömürlü termik santral lisans başvurusu, bakanlıklarda onay bekliyor. Dünya üzerindeki sera gazlarının yüzde 41 inden sadece kömürlü termik santraller sorumlu. Gelişmiş ülkeler bu teknolojiyi terk etme hazırlığındadır. Yalova’da bu santralin yapımından derhal vazgeçilmelidir. Yalova başta olmak üzere ülkenin dört bir yanına yapılmak istenen kömürlü termik santrallere karşı durmayı görev sayıyoruz” dedi.

 

Kömürlü termik santral kabusunun yaşatılmak istendiği illerden biri olan Yalova’da, Aksa nın planladığı santral, fay hattının tam üzerinde. Ekolojik dengesi sarsıntılarla boğuşan Marmara Denizi’nin kıyısında denizde günde milyonlarca metreküp su alıp kirletip bırakacak bir termik santral, tıpkı Adana Sugözü Termik Santrali’nde olduğu gibi bölgedeki deniz yaşamının yüzde 95’ini yok etmeye aday. Salınacak dioksin ve türevi zehirli gazlar, hakim rüzgar yönü etkisiyle direk olarak Yalova’da yaşayanları, ardındaki Samanlı Dağları faunası ile birlikte tehdit altına sokacak. İnsanlarımızın geleceğini astım ve kanser gibi hastalıklar tehdit edecek. YAÇEP, duyurusunda, bu santralin yapımından derhal vazgeçilmelidir mesajı verdi. www.yalovamiz.com / 03.05.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR