Kocaeli Üniversitesi’nde ilk defa Şebeke Bağlantılı Fotovoltaik Elektrik Üretim Sistemi kuruldu.

 

Kocaeli Üniversitesi tarafından hazırlanan proje kapsamında Kocaeli Üniversite’sinde bir ilk gerçekleştirildi. Umuttepe Kampüsü alanında kurulan şebeke bağlantılı fotovoltaik güç sistemi ile yenilenebilir enerji sistemleri konusunda önemli bir adım atılmış oldu.  

 

Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Özdemir yürütücülüğünde gerçekleştirilen proje ile, güneş panelleri konusunda çalışmak isteyen öğrenciler için örnek teşkil edebilecek önemli bir çalışmaya imza atıldı. Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektrik Eğitimi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans öğrencisi Samet Çalıkoğlu’nun yüksek lisans tez çalışmasını oluşturan sistem ile güneş enerjisinden yararlanılarak elektrik enerjisi üretilmektedir.

 

360 Wp kurulu güce sahip sistemde, 6 adet 60 Wp’lık KANEKA marka ince film güneş panelleri kullanılmıştır. Güneş panelleri tarafından üretilen doğru akımı, natif akıma çevirmek için SMA marka evirici kullanıldı. Kocaeli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen proje, 5000,00 TL’lik bütçe ile hazırlandı. Sistemde kullanılan evirici, sisteme ilave edilebilecek panellerle kurulu gücün 1200 W’a kadar çıkarılabilmesine olanak sağlamaktadır. Sistemin şebeke bağlantısı Teknik Eğitim Fakültesi binası Bilgisayar Laboratuarında yapıldı. Teknik Eğitim Fakültesi, Bilgisayar Laboratuarının elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılayacak olan sistem, bir Ankara firması olan Motif Proje tarafından kuruldu.

 

Bu çalışmayla, güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren güneş panelleri, enerji üretiminin temiz bir şekilde yapılabileceğini bir kez daha gösterdi. Doç. Dr. Engin Özdemir, ülkemizde yenilenebilir enerji sistemlerinin payının artırılmasıyla, diğer ülkelere olan bağımlılığımızın azalacağını belirterek, benzer projelerin teşvik edilmesi, yenilenebilir enerji sistemlerinin daha büyük projelerle geliştirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Bundan sonraki aşamada güneş elektriği ile su pompalarının çalıştırılması ve şebeke bağlantılı büyük güçlü uygulamalar için yeni projeler hazırlanması düşünülmektedir. www.gunesdergisi.com / 17 Mayıs 2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR