Nilüfer de parklar güneş enerjisi ile aydınlatılacak

Bursa Nilüfer Belediyesi, çevreye zarar veren fosil yakıtlar yerine rüzgar, güneş gibi doğal enerji kaynaklarının kullanılmasını teşvik etmek amacıyla attığı adımlara bir yenisini daha ekledi. Kamu alanlarının aydınlatılmasında güneş enerjisinin kullanılması uygulamasını başlatan Nilüfer Belediyesi, ilk örneği ise Ataevler deki Yılmaz Akkılıç Parkı nda uyguladı.

 

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve Hayata Artı Gençlik Programı işbirliğiyle başlatılan proje kapsamında Parkın bir bölümüne yerleştirilen güneş tribünleri tarafından elde edilen enerji, gece parkın aydınlatılmasında kullanılarak hem çevreye hem de belediye bütçesine katkı sağlanıyor.

 

Uygulamanın tanıtımı amacıyla düzenlenen törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, dünyanın hızla kirlendiğine dikkat çekerek, "Bizde bu kirlenmeye ne yazık ki her gün katkı sağlıyoruz. Artık bu kirlenmeye dur demenin vakti geldi de geçiyor. Geleceğe güzel bir dünya bırakmak için çevreyi korumamız gerekiyor. Nilüfer Belediyesi olarak değişimi yöneten ve öncülüğünü yapan bir kurumuz. Bu proje diğer parklarımızda da zamanla uygulanacak." dedi.

 

Nilüfer de 176 parkın olduğunu ifade eden Başkan Bozbey, "Belediye olarak tüm parklarımızın aydınlatmasını güneş enerjisinden yapmayı hedefliyoruz. Bu projenin tüm Türkiye ye örnek olacağını umuyorum. Ayrıca bu parkta güneş enerjisiyle aydınlatılması sonucu buranın aydınlatılması için her ay ödediğimiz elektrik parasını da bir fonda toplayarak bu diğer parklara yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.

 

Başka Derneği Güneş Hasadı Proje Koordinatörü Esra Güneş ise, Nilüfer Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilen çalışmaları özetleyerek, "Karbon emisyonunu azaltmak için yeni bir proje üretiyoruz ve hedefimiz Nilüfer in en az karbon üreten ilçe olmasını sağlamak. Bu projenin amacı belediyelerin kamusal alanlarda yenilenebilir enerji sistemini kullanmalarını yaygınlaştırmak. Bu park Nilüfer de model seçildi. Bu proje sayesinde aydınlatma güneş enerjisi sistemi ile yapılacak ve 7 yılda Nilüfer de 7 ton karbon emisyonuna engel olacağız." dedi.

 

Hayata Artı Vakfı Proje Temsilcisi Gülten Köker ise , "5 yıldır çevre projelerine destek veriyoruz. Bugüne kadar 33 ilde 46 projeyi destekledik. Çevre sorunlarının çözümü için çabalıyoruz." diye konuştu. www.beyazgazete.com / 19.05.2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR