Türkiye ve dünyada enerji alanında faaliyet gösteren 150 dev şirket, ICCI 2010- 16.Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı nda buluştu. 12 - 14 Mayıs 2010 tarihleri arasında WOW Convention Center da düzenlenen Fuar ve Konferansa, 7 bine yakın ziyaretçi katıldı. Fuarda ilk kez düzenlenen ikili görüşmeler yeni işbirliklerine de olanak sağladı.

 

Küresel ısınma ile birlikte ALTERNATİF ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik çalışmalar artarken, gelecek dönemde enerji kullanımının nasıl olacağı ICCI 2010 16.Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı nda masaya yatırıldı. 12-14 Mayıs 2010 tarihleri arasında Sektörel Fuarcılık tarafından organize edilen Fuar ve Konferans, Türkiye ve dünyadan 150 dev şirketi aynı çatı altında buluştururken, sektörün önde gelen isimleri de 6 bini aşkın ziyaretçiye enerji sektöründeki son gelişmeleri aktardı. Üç gün boyunca ikili görüşmeler sayesinde yeni işbirliklerine olanak sağlayan Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı nda düzenlenen 22 ayrı oturumda katılımcılara 128 adet bildiri sunuldu.

 

Etkinliğin ana konuşmacısı Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Dr. Fatih Birol, petrolün ana enerji kaynağı olmaya devam edeceğini ifade ettiği konuşmasında, Irak petrol yataklarının geliştirilmek için genellikle açık ve göreceli olarak ucuz olduğunu vurguladı. Politikacıların iyimser bir şekilde hızlı kapasite artışı olacağını iddia ettiğini de anlatan Birol "Ancak alçakgönüllü bir başarı bile -mevcut üretimin ikiye katlanması- küresel petrol pazarı için muazzam bir etki yaratabilirdi. Temel sorunlar ise güvenlik, altyapı eksikliği, su ve personel olacak" diye konuştu.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ICCI 2010 un ikinci gününde yaptığı konuşmada "Türkiye ve Rusya arasında imzalanan anlaşmaya istinaden, nükleer santral yatırımının sadece enerji üretimi açısından değil, getireceği teknolojilerin açacağı yeni açılımlar açısından da değerlendirilmesi gerekir" dedi. Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı na petrol aktarımını da içeren anlaşma ile boğazlardaki tanker trafiğinin yaşattığı tehlikeyi de azaltacağını belirten Yıldız Karakaya ve Keban barajlarına göre 3-4 kat daha fazla kapasiteye sahip olacak nükleer güç santralinin Türkiye nin geleceği için büyük önem taşıdığını da söyledi. Bakan Yıldız yenilenebilir enerji yatırımları konusunda ise, halen TBMM de bekleyen yasa tasarısı ile birlikte, yatırımcıya alım garantisi için verilecek fiyatın da yakın zamanda açıklanacağını söyledi.

 

Rüzgârla 20 bin megavat enerji

ICCI 2010 da İspanyol yetkililer tarafından düzenlenen oturumda konuşma yapan Rüzgar Enerjisi Birliği nden Alberto Cena ise; "Türkiye, İspanya dan büyük olmasına rağmen iki ülkenin coğrafi koşulları rüzgar şartları birbirine benziyor. Almanya dan daha fazla potansiyelimiz var. Türkiye nin uzun dönemde yaklaşık 20 bin megavatlara, yani bizim seviyemize yaklaşacağını düşünüyoruz. Türkiye de İspanyol şirketler aracılığıyla rüzgar çiftlikleri geliştirmek, yeni projeler üretmek, teknoloji dağıtımı yapmak istiyoruz. Türkiye yi coğrafi konumundan dolayı çevre ülkelere ulaşma noktasında da önemli bir fırsat olarak görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

 

İstatistiklerle ICCI 2010:

2020 Yılına kadar 100 milyar dolarlık yatırım imkânı ile Türkiye nin en büyük sektörü olan enerji, tüm detaylarıyla ele alındı.

   

1100 kişilik sektörün Akademisyen kadrosu, 1500 e yakın Kamu Görevlisi ile 4300 kişilik özel sektörden üst düzey yetkililerin oluşturduğu, toplamda 7000 e yakın profesyonel ziyaretçiyi ağırladı.

   

Fuarda bulunan enerjinin önde gelen 154 firmasının yöneticileri, 7000 m2 lik alanda gerçekleşen

organizasyonun etkinliğini dile getirmekten çekinmedi.

   

20 farklı ülkeden katılımcı ve ziyaretçiyi ağırlayan Sektörel Fuarcılık uluslararası boyutta güçlü etki bırakarak,11-12-13 Mayıs tarihlerinde 17.kez düzenleyeceği ICCI 2011, Uluslararası Enerji ve Çevre

Fuar ve Konferansı nın hazırlıklarına başladı.

 

Sektörel Fuarcılık Hakkında:

Sektörel Fuarcılık 1992 yılında Teknik Yayıncılık A.Ş. bünyesinde fuar, kongre, konferans, sempozyum, sergi ve seminer faaliyetlerini sürdürürken, fuar düzenleme ile ilgili yasa ve yönetmelikler gereği 2000 yılında Teknik Yayıncılık Grubu nun iştiraklerinden biri olarak kurulmuştur.

  

Enerji sektörü başta olmak üzere, enerji alt sektörlerine, yenilenebilir enerji sektörüne, enerji verimliliği sektörüne, atık teknolojileri sektörüne, yangın ve güvenlik sektörüne, mekanik tesisat, yalıtım vb. sektörlerine yönelik ulusal ve uluslararası konferans, seminer, kongre, sergi ve fuar organizasyonları düzenlemektedir.

 

Sektörel Fuarcılık

www.sektorelfuarcilik.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR