Harran Sıcağından Formula ya

Yılda en fazla güneşten yararlanan iller arasında yer alan Şanlıurfa da üretilen güneş enerjisi ile çalışan otomobil Formula G yarışmasına katılıyor. Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu) ve TOSFED (Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu) tarafından düzenlenen 5. ulusal güneş enerjili araç yarışına (Formula G) GAPCAR isimli aracıyla katılıyor. Yarış 5-11 Temmuz tarihleri arasında İzmir de gerçekleşiyor.

 

GAP-Car Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümü Öğretim üyeleri ve Öğrencileri tarafından aylarca süren bir çalışma sonucunda hazırlandı. Gap İdaresi, Tübitak, Subor ve Şutso nun destekleriyle hazırlanan araç 2 gün önce yarışın yapılacağı piste ulaştı.

 

Seçkin  üniversitelerin katıldığı Formula G yarışı 40 tur üzerinden koşulacak ve toplamda 60km yol katedilecek. Bu yol u en çabuk tamamlayan araç birinci olacak. GAP-Car ise yüzeyine monte edilmiş olan güneş panelleriyle (Fotovoltaik Panel) üretilen elektrik enerjisini, DC motor sayesinde güce dönüştürüp ilerlemesi sağlanıyor. Ayrıca güneş enerjisinin yetersiz olduğu durumlarda ilerlemeyi sağlamak için bir de batarya bulunuyor. GAPCAR ı yedekli iki pilot kullanacak, pilotlarda Harran Üniversitesi öğrencileri arasından seçildi. GAPCAR tasarım ve dizayn aşamalarının tamamı Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümü tarafından yapıldı.

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Araştırma Görevlisi Ahmet Ersavaş UrfaHA ya yaptığı açıklamada "Formula G yarışında amacımız ulaşabileceğimiz en iyi noktada yarışı tamamlayıp, şehrimizi ve üniversitemizi en iyi şekilde temsil edebilmek. Bu projenin gerçekleşmesinde bizi destekleyen başta Gap İdaresi, Tübitak, Subor ve Şutso ya çok teşekkür ediyoruz. Bütün yolculuklar ilk adımı atmak ile başlar biz ilk adımı Öğretim üyelerimiz, öğrencilerimiz ve Memleketimizin kuruluşları ile beraber attık inşallah ilerde çok daha iyi projelere imza atacağız." dedi. www.gunesdergisi.com / 09 Temmuz 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR