EBRD Türkiye yi sevdi, krediyi 1 milyar euro ya çıkarıyor

Türkiye deki faaliyetlerine 2009 da başlayan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türk piyasasını sevdi. Banka nın, 2010 portföyünün 600 milyon euro olduğunu belirten EBRD Türkiye Direktör Yardımcısı Şevki Acuner, bunun 400 milyonunu kullandırdıklarını ve ellerinde halen 200 milyon euroluk bir portföy bulunduğunu açıkladı. "Şu anda gördüğümüz kadarı ile Türkiye hızlı bir gelişme temposuna girdi. Bu da kredi taleplerinde artışa yol açacaktır" diyen Acuner, bu nedenle 2011 ve 2012 yıllarında senelik 1 milyar euro tutarında kredi vermeyi planladıklarını belirtti.

 

Yenilenebilir enerji ve enerji etkinliği başta olmak üzere tarım, yiyecek ve içecek sektörleri ile belediye hizmetleri ve altyapı işlerinde hizmet yürüttüklerini söyleyen, KOBİ lere de hem direkt hem muhabir bankalar aracılığı ile kredi verdiklerini kaydeden Acuner, banka olarak özelleştirme programına da yardımcı olduklarını hatırlattı. "Özelleştirme konusunda tecrübelerimizi paylaşıyor ve aktifleri alan yatırımcılarla çalışıyoruz" diyen Acuner stratejik öncelik verdikleri alanlar dışında otomotiv, ilaç lojistik gibi sektörlerde de proje takip ettiklerini belirtti.

 

Hedef 1,2 milyar euro

2010 için 600 milyon euro portföy ayırdıklarını ifade eden Acuner, bunun 200 milyonluk bölümünün halen kredilendirmeye açık olduğunu vurguladı. "Bizim Türkiye ye gelirken oluşturduğumuz planda dereceli bir iş hacmine gitmek söz konusuydu" diyen Acuner, "Yani balıklama dalmadık. Göreceli artış hedefimiz de gerçekleşti. Senelik tempomuzu 1.2 milyar euroya çıkarmayı umuyoruz. Şu anda gördüğümüz kadarı ile Türkiye hızlı bir gelişme temposuna girdi. Bu da kredi taleplerinde artışa yol açacaktır" şeklinde konuştu. Türkiye de yeni faaliyet gösterseler de kredilendirdikleri kuruluşlar açısından hayal kırıklığı yaşamadıklarını söyleyen Acuner, "Bizim işimiz risk almak. Bazı riskler geri dönüyüm problemi yaratabilir; ama Türkiye de problemimiz yok" dedi.

 

Avantajı uzun vadeli kredi

Acuner, kredilendirme sürecinde ince eleyip sık dokuduklarını, projenin ticari ve mali modelinin de içinde bulunduğu bütün varsayımları içeren, fizibilite çalışması gibi bir rapor istediklerini anlattı. "Piyasanın nasıl olduğundan, mal tedarikine, potansiyel alıcılara kadar belli olan işin özünü izah eden bir rapor istiyor ve bunu değerlendiriyoruz" diyen Acuner, olumlu izlenim edindikleri takdirde görüşmelere başladıklarını kaydetti. Acuner, EBRD nin uzun vadeli kredi verdiği için avantajlı bir kurum olduğunu da belirtti ve bazı altyapı projelerinde 15 yıla kadar vade uygulayabildiklerini, belediyelere yönelik altyapı yatırım projelerinde Hazine garantisi aramadıklarını da ifade etti.

"Türkiye de çok inşaat ve yatırımcı var. İnşaat sektörü ise yeterince kredilendiriliyor. Bu nedenle de stratejik planımız içinde değil" diyen Acuner, yenilenebilir enerji yatırımları ile birlikte hem üretim hem dağıtım konularında çeşitli projelerin de ilerlediğini sözlerine ekledi. www.referansgazetesi.com / 14 Temmuz 2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR