Yeni fırsat kapısı enerji dağıtım ağları

Enerji alanında son 15 yılda ciddi dönüşümler içine giren serbest elektrik üreticileri ile tanışan Türkiye’de son 5-6 yılın en önemli gelişmesi ise elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmeye başlanması oldu. 2011 yılında tam olarak serbestleşmenin hedeflendiği elektrik piyasasında ileriki süreçte elektrik fiyatları da bölgeler arası kaçak elektrik kullanım oranlarına göre farklılık gösterecek. Gelinen noktada milyar dolarlık tekliflerin döndüğü elektrik dağıtım şirketi ihaleleri birbiri ardına yapılırken bu gelişme, teknoloji ve otomasyonun yer aldığı yeni bir alanın da kapısını aralıyor. Akıllı dağıtım ağları…

 

Artık son teknoloji kombine çevrim sistemleri olan bu akıllı ağlar, verimlilik gelişimini de sınırlara taşıyacak yeni ALTERNATİF olarak görülüyor. Altyapısı gelişmiş ülkelerde bile dağıtım ve iletimde yüzde 7-8’e varan kayıplar için akıllı dağıtım ağları sunan çözümler önem kazanıyor. Teknik kayıplarda hala yüzde 10’ların üzerinde olan Türkiye’de yeni ihaleler sonrasında bu yapıların daha da önem kazanması bekleniyor. Özel şirketlere devredilen elektrik dağıtımı, Türkiye’de yeni bir akıllı şebeke kavramı yaratmaya hazırlanıyor. Sektörü bu konudaki yazılımlardan, akıllı sayaçlara, trafo sistemlerine uzanan artacak bir iş alanı bekliyor.

 

Geçtiğimiz hafta Boğaziçi Elektrik, Gediz Elektrik, Dicle Elektrik ve Trakya Elektrik Dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi gerçekleşirken Akdeniz, Toroslar ve İstanbul Elektrik Dağıtım da özelleştirme sürecine girmiş bulunuyor. Bunların yanı sıra doğalgaz dağıtımı konusunda da özelleştirme çalışmaları devam ediyor. Süreçler tamamlanıp, kurumlar özel sektör tarafından devralındıktan sonra bu kurumların daha verimli bir seviyede çalışmaları için adımların atılacağı öngörülüyor. Uzmanların verdiği bilgilere göre öncelikli çalışmalar kayıp ve kaçak miktarlarının azaltılması ve önlenmesi yönünde olacak.

 

Enerji dağıtım şirketlerinin, kurumsal verimliliği yakalamak açısından ayrıca tahsilat, yönetim bilgi sistemleri, müşteri hizmetleri, ağ altyapısı, iş uygulamaları, mobil iletişim gibi alanlarda da teknoloji yatırımlarına daha fazla önem verecekleri öngörülüyor.

 

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, önümüzdeki 10 yılda Türkiye’deki enerji yatırımlarının 120 milyar doların üzerinde olacağını kaydetti. Bu kadar büyük bir pazarın artık bilişim teknolojilerinin desteği olmadan yönetilemeyeceği de yadsınamaz bir gerçek. www.bthaber.com.tr / Ağustos 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR