Güneş Zengini İzmir, Kullanımda Fakir

Ekonomik ve doğa dostu güneş enerjisi sistemlerinden yararlanmanın, Antalya, Mersin gibi illere nazaran İzmir de çok düşük seviyelerde kalması, yeterli yatırım olmamasına ve binaların bu tür tesisatlara imkan tanımamasına bağlanıyor.

 

Güneşle su ısıtma sistemleri, yılın önemli bir bölümü güneş alan İzmir de potansiyeline uygun yaygınlıkta kullanılamıyor. Yenilenebilir enerji konusu, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından kentin 5 önceliği arasında belirlense de, kentte bu sistemlerin üretimi ve satışı son derece kısıtlı. İzmir de güneşle su ısıtma tesislerinin imalatını yapan tek firma olduklarını söyleyen Egesan Güneş Enerjisi Yapı Market İnş. San. ve Tic. Ltd. Şirketi Satış ve Pazarlama Yetkilisi Erhan Sönmez, yaklaşık 9 yıldır bu sektörde faaliyet gösterdiklerini, günlük 50 ürün kapasitesi ile üretim yaptıklarını kaydetti.

 

Enerji kaynaklarının günden güne azaldığına ve enerjide dışa bağımlılığın ise arttığına dikkat çeken Sönmez, bu tür nedenlerden kaynaklı güneş enerjisine olan ilginin de arttığını kaydetti. Erhan Sönmez, İzmir ve çevresinde ısıtma amaçlı güneş enerjisi sistemleri için büyük potansiyelin yeterince kullanılamadığına işaret ederek bu sistemlerin bilinirlik oranının da düşük olduğunu belirtti.

 

İNŞA EDİLİRKEN DÜŞÜNÜLMEMİŞ

Sönmez, binaların tepelerine kurulan güneş enerji sistemlerinin İzmir deki binalarla uygunluk göstermediğine dikkat çekerek, "Bizim düşüncemize göre binaların yapısından kaynaklı bu sistemlere yeterince rağbet olmuyor. Binalar güneş enerjisi kullanımı düşünülmeden inşa edilmiş. Buna karşılık müstakil evlerin yoğun olduğu bölgelerde ve ilçelerde kullanımın daha Yaygın olduğunu görüyoruz. Bu da görüşümüzü doğruluyor" diye konuştu.

 

ÇÖZÜMÜ DE KENDİLERİ ÜRETTİ

Binalarda yaşanan bu sorunun çözümü için Türkiye de ilk olarak basınçlı sistemleri ürettiklerini aktaran Erhan Sönmez, "Bu sayede bahçeden 5 inci ve 7 nci katlara kadar suyu çıkarabiliyoruz. Su şebekesiyle aynı tazyikte su verme imkanı ile binaların tepesine kuramadığımız sistemleri bahçeye kurma şansı elde ediyoruz" dedi. Türkiye nin her yanına satış yaptıklarını ifade eden Sönmez, evlerin yanı sıra otel, cami, büyük işyerleri, yurt, okul gibi binalarda da güneş enerjisi sistemlerinin kullanımı için çaba sarf ettiklerini belirtti. 

DHA / İzmir / 13.09.20

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR