Nobel ödülünü İstanbul a getirdi

Nobel Ödüllü Fizikçi Prof. Dr. Klaus von Klitzing, İstanbul Üniversitesi nin yeni öğretim yılı açılış törenine Nobel Ödülü nü de getirdi.

 

Elektronik Haber Ajansı (e-ha) muhabirinin edindiği bilgiye göre, İstanbul Üniversitesi nin ev sahipliğini yaptığı Uluslararası Fizik Kongresi için İstanbul a geldiğini belirten Klitzing, 40 yıl önce İstanbul Üniversitesi’yle temasları olduğunu söyledi. Klıtzıng: "40 sene önce İstanbul Üniversitesi’ni cebimde taşıdığımı bilmiyordum. Farklı deneyimler elde ettim. İlk olarak Kapalı Çarşı’ya gittim" dedi.

 

Burada bir metal parçası var

Nobel Ödülü nü yanında getiren Klıtzıng, "Burada bir metal parçası var. İşte sanıyorum buraya çağrılmamın en önemli nedeni bu. Nobel Ödülü çok şey kazandırıyor ama genel açıdan baktığımızda benim de bilgiye ihtiyacım var" dedi.

 

Klıtzıng, 25 yıl önce çok önemli bir ödül olan Nobel Ödülü nü kazandığını söyledi. Nobel Ödülü kazanmanın büyük kitlelere hitap etme olanağı sağladığını belirten Klıtzıng; Üniversitede çalışırken, Nobel Ödülü almadan bu kadar çok insana hitap edemem diye düşünüyordum. Genç öğrencilere bilimin ilginç yönlerinden bahsetmek hoşuma gidiyor. Benim bir bilim adamı olarak belirli sorumluluklarım var. Yeni bilgilerin kötü kullanımının sonuçları hakkında konuşmam gerekiyor" diye konuştu.

 

Ülkelerin enerji sorununa ilişkin de konuşan Klıtzıng; İstanbul Üniversitesi yine bu bağlamda çok büyük öneme sahip. Bir sonraki genç jenerasyonların da amacı bu enerji sorununu çözmek olmalıdır. Güneş Arabası bu bağlamda bir başlangıç" dedi.

 

Konuşmasının ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Nobel Ödüllü Fizikçi Prof. Dr. Klaus von Klıtzıng e plaket verdi.

İstanbul (İÜHA) / www.e-haberajansi.com / 15.09.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR