İZKA İzmir’de desteklenecek sektörleri açıkladı

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından hazırlanan 2010-2013 İzmir Bölgesel Plan (İZBP) da desteklenecek sektörler belirlendi.

 

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından onaylanan ilk bölgesel planda İzmir için öne çıkan beş sektör belirlendi. İleri teknolojiye dayalı sanayiler, yenilenebilir enerji, lojistik, turizm, tarım ve tarıma dayalı sanayi, yeni dönemde İZKA nın hibe desteklerinden yararlanabilecek.

 

İZBP, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İZKA Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla tanıtıldı. Kıraç, burada yaptığı konuşmada planın yol gösterici olduğunu söyledi. İZBP nin, DPT tarafından kalkınma ajanslarına verilen "bölge planı" hazırlama yetkisi doğrultusunda yapılan ilk bölge planı olduğunu anlatan Vali Kıraç, diğer kalkınma ajanslarına örnek olacağını ifade etti. İZBP belirlenirken İzmir in potansiyel kaynakları, fırsatları ve güçlü yanlarının gözönünde bulundurulduğunu ifade eden Kıraç, "Plan, İzmir in ekonomik, sosyal ve kültürel alanda bütüncül bir yaklaşımla gerçekleştireceği kalkınma stratejisinin gelişme eksenlerini, hedeflerini ve önceliklerini ortaya koyan temel politika belgesidir." dedi.

 

Planın İZKA nın değil, İzmir in olduğunu belirterek her kesimden destek isteyen Kıraç, planda verilmiş hedeflere kamu, özel ve sivil toplum kesimlerince el ele ulaşılabileceğine dikkat çekti. Bu planla DPT nin ülke çapında hazırladığı beş yıllık kalkınma planından İzmir in ayrılmış olduğunu, şehre yapılacak kamu yatırımlarında ilgili kurumların artık İZBP yi referans alacağını dile getiren Vali Cahit Kıraç, İZKA nın da malî programları yoluyla verdiği destekleri yine bu plana göre kullandıracağını ifade etti. İzmir de büyümeyi sağlayacak anahtar sektörlerin belirlendiğini anlatan Kıraç, planın gelişme eksenleriniyse işletmelerde rekabet, istihdam ve sosyal bütünleşme, sürdürülebilir çevre, güçlendirilmiş alt yapı ve üst yapı olarak açıkladı. Planın ortak aklın uygulanması noktasında somut sonuçlar vereceğine inandığını dile getirdi. İZKA nın iki mali destek programıyla 61 milyon liralık kaynağı dört sektöre kullandırdığını, bundan sonra alınacak tekliflerinse İZBP ye göre değerlendirileceğini kaydeden Kıraç, "Bu, değişik sektörlerdeki ilgilileri aynı hedefe yöneltme konusunda bir cazibe planıdır. Öncelik verdiğimiz sektörleri ortaya koyuyoruz. Bundan sonra İZKA desteklerinden yararlanmak isteyenler, bu hedeflerle uyumlu teklifler getirmeli. Kamu kurumları, mahalli idareler, sivil toplum kuruluşları veya ferdi müteşebbisler, İZKA yla ilişkilerini bu planda gösterilen hedeflerle uyumlu şekilde düzenlemeli. Bundan sonraki süreçte yapacağımız mali destek programlarında, planımızla uygun olmayan tekliflere sıcak bakmayacağız." şeklinde konuştu.

 

Vali Kıraç, İzmir in EXPO 2020 ye aday olması halinde ana temanın bu plana göre mi belirleneceği sorusuna karşılık ise şehrin, yenilenebilir enerji ve sağlık konusunda rekabet üstünlüğü bulunduğunu söyledi. Uluslararası Fuarlar Bürosu nun henüz bir duyuru yapmadığını, şehirde aday olma konusunda bir mutabakat oluştuğunu, duyurunun yapılmasıyla EXPO 2020 adayı olabilmek için çalışmaların başlayacağını anlattı. Kıraç, İzmir in en önemli problemi olan dünyada tanınmaması konusunda da harekete geçtiklerini ifade etti. Bu amaçla Efes antik kenti başta olmak üzere diğer tarihi zenginliklerin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilmesi için çalışma yaptıklarını belirtti.

 

İZKA Genel Sekreteri Dr. Ergüder Can ise belirlenen sektörlere yönelik hibe desteklerinin devam edeceğini söyledi. 2011 için belirlenen bütçenin 50 milyon lira olduğunu kaydeden Dr. Can, planın ortak çalışma kültürünü arttırmaya hizmet edeceğini vurguladı.

 

ABD NİN ENERJİ YATIRIMLARINDA İZMİR ADAY

İZKA Genel Sekreteri Can, planda yer alan yenilenebilir enerji konusunda önemli gelişmeler bulunduğunu söyledi. ABD Başkanı Baracak Obama nın Türkiye ziyaretinde, Amerikan şirketlerine Türkiye de enerji yatırımı yapması konusunda istekte bulunmasından sonra İzmir in yenilenebilir enerji potansiyelini tanıtmak üzere harekete geçtiklerini dile getiren Ergüder Can, bu konuda ABD deki enerji yatırımlarında dış yatırımları finanse eden kurumla görüşmeler yaptıklarını söyledi. Görüşmeler sırasında ABD Enerji Bakanlığı nın, sanayide enerji verimliliğinin nasıl arttırılabileceği konusunda bir çalışma yapmak istediğini öğrendiklerini kaydeden Dr. Can, "İzmir i teklif ettik. Buraya gelip inceleme yaptılar. Rapor hazırlayıp bakanlığa sunacaklar. Onaylanırsa İzmir de bir organize sanayi bölgesinde enerji verimliliği konusunda çalışacaklar." açıklamasında bulundu. (CİHAN) 05.10.2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR