Rüzgarda kule açığını gördü, 30 milyon dolarlık yatırım kararı aldı

Rüzgar enerjisi santrallerinde (RES) kule açığını gören Ateş Çelik, 30 milyon TL lik yatırım kararı aldı.

 

Rüzgar enerjisi santrallerinde (RES) kule açığını gören Ateş Çelik, 30 milyon TL lik yatırım kararı aldı. Ateş Çelik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan, Türkiye nin 2023 yılına kadar 7 bin 200 - 8 bin adetlik RES kulesi ihtiyacı olacağının öngörüldüğünü, ilk etapta yılda 100 kule üreterek pazardan pay alacaklarını söyledi.

 

Bir aile şirketi olan Ateş Çelik, enerji santralleri ve endüstriyel tesisler için, ağır çelik yapılar, basınçlı ve basınçsız ekipmanlar, depolama tesisleri üretiyor. Kemalpaşa daki tesislerde yeni yatırım hakkında gazetecilere bilgi veren Mahmut Güldoğan, yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmak için 6 aydır çalışma yaptıklarını söyledi. Kule üretiminde yatırım kararı aldıklarını anlatan Güldoğan, yabancı ortaklık görüşmelerinin sürdüğünü vurguladı. Güldoğan, Aliağa da kuracakları yeni tesiste 2012 yılı başında üretime başlamayı planladıklarını ifade etti. Ateş Çelik, yatırımın yüzde 40 ını öz kaynaklarıyla yapacak. Mahmut Güldoğan, yatırım için Kuzey Avrupa ülkelerinden bir yatırımcıyla görüşmelerinin sürdüğünü söyledi. Yabancı ortakla anlaşma sağlanmaması durumunda yatırıma devam edeceklerini kaydeden Güldoğan, "Ortaklık yapımız yüzde 50-50 veya çoğunluk bizde olacak." açıklamasında bulundu.

 

Güldoğan, yatırım tercihlerinde Türkiye nin kule ihtiyacının RES yatırımlarıyla birlikte kademeli olarak artmasının etkili olduğunu anlattı. RES yatırımlarında yaşanan belirsizliklerin çizilen yol haritalarıyla belirginleştiğini kaydeden Güldoğan, yabancı yatırımcının da bu amaçla Türkiye yi fazla tercih etmediğine dikkat çekti. 2023 yılına kadar Türkiye de 20 bin megawatlık bir kurulu RES gücünün öngörüldüğünü anlatan Güldoğan, "Bu ne kadar hayata geçer bilmiyoruz. Türkiye nin bu yatırıma ihtiyacı var. Karamsar bir gözle baksak dahi 10-12 megawatlık bir güç kurulur. Bu da yıllık 300-400 kuleye ihtiyacı demektir. Biz yıllık 100 kule üreterek pazarın yüzde 25 ine talibiz. Ateşçelik olarak yapacağımız yatırımla, bu sektörün en önemli oyuncularından biri olacağız." dedi.

 

Ateş Çelik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan, Türkiye deki RES yatırımlarında kullanılan tribün ve kulenin büyük bölümünün ithal edildiğini ifade etti. Yapacakları yatırımla dışa bağımlılığın azalacağını vurgulayan Güldoğan, Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan gibi halen RES kulesi üreticisi olmayan ülkelere de ihracat yapacaklarını anlattı. Kulelerin taşınmasının oldukça ağır ve pahalı bir iş olduğunu vurgulayan Güldoğan, "Çevremizde kule üreten üretici fazla yok. Ulaşımın maliyetli ve zorlu olması sebebiyle Almanya ve Kuzey Avrupa ülkelerine biz kule satamayacağımız gibi onlarında bize satma şansları fazla yok. Dolayısıyla Türkiye de yapılan bir yatırımın fazla rakibi yok. Kuleler taşınırken, bazen bir evi yıkıp yeniden yapmaz zorunda bile kalınıyor." diye konuştu.

 

Mahmut Güldoğan, yeni yatırımla 150 kişiyi istihdam edeceklerini anlattı. Yatırımın tamamlanmasının ardından ilk yıl cirolarının 20 milyon euronun üzerinde olacağının ifade eden Güldoğan, şunları söyledi: "Orta vadede pazarın ihtiyaçlarını talep edilen kalitede karşılayacak, kapasitesini yüzde100 e yakın oranda dolduracak, sektöre değer katacak ve pazarın aranan ve değerli bir tedarikçisi olacağımıza inanıyorum." www.haberaktuel.com / 24.10.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR