‘Çantacı’lar ‘bavulcu’ya dönüştü milletvekiline fiyat lobisi yapıyor

 

Yenilenebilir enerji tasarısının iki kez TBMM gündeminden çekilmesinde petrol lobilerinin etkisi olduğu iddialarına, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yanıt verdi.

 

Yıldız, “Arkasında kesinlikle petrol lobisi yok, ama fiyat lobisi var. Hem dışarıda hem milletvekillerine lobi yapıyorlar. Ben artık onlara çantacı değil, bavulcu diyorum. Üç konuda kararımız kesin. Bu yasayı seçimlerden önce çıkaracağız. Yenilenebilir enerjiden vazgeçmemiz sözkonusu değil. Fiyatlarda ve alım garantisinde bir değişiklik olmayacak” dedi.

 

İzin vermeyeceğiz

Petrol lobisinin bu işi engellediği iddialarını kesinlikle doğru bulmadığını dile getiren Yıldız, şu açıklamayı yaptı: “Olsa açık yüreklilikle söylerdim. Tek tartışma, alım garantisi konusunda. Bunun daha fazla olması konusunda tartışma var. Asıl sorun petrol lobileri değil, bu sektörde başka lobi var. Diğer alanlarda olduğu gibi enerji sektöründe de beklentileri yükseltmeye çalışan çantacılar var. Artık onlara çantacı da demiyoruz. Bunlar bavul ve valizciler. Onların amaçlarına ulaşmasına izin vermeyeceğiz.”

 

Alım garantisinin yükseltilmesi

konusunda hem dışarda hem milletvekillerine lobi yapıldığını söyleyen Yıldız, şöyle konuştu: “Devlet 10 yıllık alım garantisi veriyor. Tartışma oradan çıkıyor. Ben meclis kürsüsünden söyledim. İnsanlar her zaman enerji fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçi. Aynı sorun burada da var. Güneş enerjisi için söyledim. Almanya’dan daha yüksek fiyat istiyorlar. Amaçları alım fiyatlarının yüksetilmesi, biz buna direniyoruz.”

 

Yürüyen işlerimiz var

Bu konuya son kez açıklık getirdiğini vurgulayan Yıldız, “Ancak bu yasanın çıkmaması, yenilebilir enerji konusunda özellikle rüzgar ve su ile ilgili yatırımlar yapılmadığı anlamına gelmez. Yürüyen işlerimiz var. Son kez bir kez daha tekrarlıyorum. Mevcutun dışında alım garantisi olmayacak. Bu konuda bir değişiklik yapmayacağız” diye konuştu.

 

EPDK’ya rüzgar lisansı uyarısı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rüzgar lisansları konusunda gecikildiğini, bu konunun hızlandırılması gerektiğini söyledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kuruluş yıldönümü nedeniyle “Türkiye’de 2030 Yılına Doğru Enerji Politikaları ve Enerji Düzenlemelerinin Geleceği” konulu konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Yıldız, enerjide 2010 itibariyle yaklaşık 3 bin 500 megavatlık yatırım gerçekleştiğini, bunun tutarının ise 5 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, “Rüzgar lisanslarında EPDK biraz gecikti. Bu konunun hızlandırılması gerekiyor. Tekli başvurularda lisanslar verilmeye başladı, fakat çoklu başvuruların da hızlıca bitirilmesi lazım” dedi. www.hurriyet.com.tr / ekonomi / 26.11.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR