SoyutWind, RENEX’te rüzgâr türbinlerini tanıttı

 

Türkiye’nin ilk yerli rüzgâr türbini üreticisi SoyutWind, 9 Aralık’ta başlayan ve bugün sona eren RENEX 2010’da yeni nesil rüzgâr türbinlerini tanıttı.

 

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik’in çıkmasıyla birlikte daha da önem kazanan rüzgâr enerjisinden elektrik üretimi hakkında fuar katılımcılarına bilgi veren SoyutWind yetkilileri yerli ve yabancı çok sayıda yatırımcıdan talep aldı.

 

Türkiye’nin ilk yerli rüzgâr türbini üreticisi SoyutWind, 09 - 12 Aralık 2010 tarihleri arasında, İstanbul Fuar Merkezi CNR Expo’da gerçekleştirilen Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, Enerji Verimliliği ve Yalıtım Fuarı RENEX 2010’a rüzgâr enerjisine yönelik ürünleriyle damga vurdu. SoyutWind fuarda Ankara Temelli’de bulunan fabrikasında üretimini gerçekleştirdiği 1, 3, 5, 10, 20, 30, 50, 100, 200, 250 ve 500 kW’lık rüzgâr türbinlerinin tanıtımını yaptı. Fuar boyunca çok sayıda kişi SoyutWind standına gelerek, rüzgâr enerjisinden yararlanarak nasıl elektrik üretebileceklerine dair bilgi aldı. Yerli ve yabancı çok sayıda kişi ve kuruluş SoyutWind’ten rüzgâr türbini almak için başvuruda bulundu.

 

Fuarda en çok konuşulan konulardan biri de şüphesiz 3 Aralık’ta yürürlüğe giren ‘Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelikti. Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik sayesinde isteyen herkesin şirket kurmadan ve lisans almadan kendi ihtiyacı olan elektriği üretebileceğini söyleyen SoyutWind Proje Geliştirme Direktörü Ali Çolak, “Ayrıca, üretilen ihtiyaç fazlası elektrik de dağıtım şirketine satılabilecek” dedi. Yönetmeliğin rüzgâr enerjisinde yerli üreticinin önünü açan bir maddeye de imza attığını ifade eden Çolak, “Yönetmeliğin 14. maddesinin 8. bendine göre ‘Gerçek ve tüzel kişi rüzgâr santrali yatırımı için yerli rüzgâr türbinini tercih ederse, tüketim fazlası elektriği daha yüksek fiyatla satabilecek’. Buna göre yerli ürün kullananlar ihtiyaç fazlası elektriği 20 kuruş ile 30 kuruş arasında bir fiyattan dağıtım şirketine satabilecek. İthal ürün kullananlarsa ihtiyaç fazlası elektriği 13 kuruş gibi daha düşük bir fiyattan satmış olacak. Yani arada yerli üreticiyi koruyan ciddi bir fiyat farkı var” diye konuştu.

 

Yatırımlar artacak

Uzun süredir enerji sektörünün gündeminde olan yönetmeliğin çıkmasıyla birlikte Türkiye’de rüzgâr santrali yatırımlarının artacağını söyleyen Ali Çolak, “Bu kalıcı istihdamdan, ucuz enerjiye kadar ekonominin en önemli sorunlarına çare olacak. Yönetmelik sayesinde, yerli sanayi gelişecek. Türbin, kanat, natör ve dişli kutusu üretimi artacak. Ayrıca bunların satış ve pazarlamasında da birçok kişi görev alacak. Böylece yönetmelik sayesinde en az 10 bin kişiye istihdam yaratılacak” açıklamasında bulundu.

 

10 bin kişilik istihdam rakamının orta ve uzun vadede daha da artacağını ifade eden Çolak, bu görüşünü Danimarka örneğiyle açıkladı. 5.5 milyon nüfusu olan Danimarka’da 250 bin kişinin rüzgâr enerjisi ile ilgili işlerde çalıştığını dile getiren Ali Çolak, “72 milyon nüfusu ve çok iyi rüzgarı olan Türkiye’de rüzgar enerjisi ile ilgili alanlarda istihdam edilenlerin sayısı kısa bir süre sonra 10 bin rakamının da üzerine çıkacaktır” diye konuştu.

 

SOYUTWIND HAKKINDA

1974 yılında kurulan, merkezi Ankara’da bulunan, Soyut Holding’e bağlı bir şirket olarak faaliyet gösteren SoyutWind, Türkiye’de büyük kapasiteli rüzgâr türbinleri imal eden ilk firma. Ankara Temelli’deki fabrikası 15 bin metrekare kapalı, 120 bin metrekare açık alana sahip ve yıllık üretim kapasitesi son artırım çalışmalarıyla yaklaşık 200 MW’dır. Bu fabrikada rüzgâr türbini, kule ve kanat imalatları yapıyor. SoyutWind, yurtiçinde temiz enerji konusunda pek çok başarılı projeye imza attığı gibi son yıllarda dünyanın farklı bölgelerinde gerçekleştirdiği uluslararası projelerle 5 yıl içinde 350 mw gücünde rüzgar türbinleri üretmeyi hedefliyor.

 

SoyutWind, Birleşmiş Milletler projesi kapsamında Afrika’nın Eritre ülkesine 7 rüzgar türbini kurdu. Bu proje ile Eritre’de pek çok köy ve kasabanın ilk kez elektrik enerjisine kavuşması sağlandı. Yine Afrika’nın Moritanya ülkesinde Kanadalı bir firma ile ortak rüzgâr türbini projesi gerçekleştirdi. Önümüzdeki dönemde de Belarus ve Pakistan’da rüzgar türbini kurma projesine start vermeye hazırlanıyor.

 

Temiz enerji konusunda uluslararası akreditasyon veren AWEA (American Wind Energy Association) - Amerikan Rüzgâr Enerjisi Birliği ve ACORE (American Council On Renewable Energy) - Amerikan Yenilenebilir Enerji Konseyi kuruluşlarına üye kabul edilmiştir. www.ekoayrinti.com / 12.12.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR