Başbakan Erdoğan, Türkiye nin İlk Elektrikli Otomobilinin Test Sürüşünü Yaptı

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye nin ilk elektrik motorlu seri üretim otomobili Renault Fluence Z.E. nin ilk test sürüşünü yaptı. Erdoğan, otomobilin çok sessiz olduğunu ve kullanımının da çok rahat olduğunu söyledi.

 

Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutu nda Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ı kabul etti. Başbakan Erdoğan, görüşmenin ardından Bursa daki Renault Otomobil Fabrikaları nda üretilecek olan Türkiye nin ilk elektrik motorlu seri üretim otomobili Renault Fluence Z.E. nin test sürüşünü yaptı. Erdoğan, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve iki konuk cumhurbaşkanını cuma namazına götürmek için direksiyon başına geçtiğinde yaptığının aksine, ilk olarak emniyet kemerini taktı. Aracı çalıştıran ancak araç çok sessiz olduğu için şaşıran Erdoğan, yanında oturan Renault Genel Müdürü nün, "Araç şu anda çalışıyor" demesi üzerine, "Öyle mi?" diyerek şaşkınlığını dile getirdi. Erdoğan ın kullandığı otomobilin arka koltuğuna ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile bir koruma oturdu.

 

Başbakanlık Resmi Konutu çevresinde tur atan Erdoğan, araçtan indikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan,aracı nasıl bulduğunun sorulması üzerine, "Gerçekten bir defa öncelikle söyleyeceğim şey, sessiz, hiç ses duymuyorsunuz. Biraz hızlandıkça hakikaten sadece lastiğin sesini adeta duyar gibisiniz. Tabii uzun bir parkurda sürmediğimiz için çok daha o hız noktasında nasıl bir ses şey yapıyor bilmiyorum ama şu anda. Başbakanlık Konutu çevresinde hiç ses duymadım. Motorun sesini zaten duymuyorsunuz. Burada da gördünüz. Kullanımı çok rahat" dedi.

 

Yakıtın ucuz olması ile de otomobilin farklılık arz ettiğini dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

 

"Ama hepsinden öte bir şey daha var. Biliyorsunuz özellikle artık bizler bu Kyoto Protokolü ne imzamızı da koyan bir ülke olmamız hasebiyle hava kirliliği vs. bunlar bizim ülkemizde artık çok çok önemli bir tehdit oluşturuyordu. Doğalgazla şehirlerimizin kirliğini büyük ölçüde kaldırdık ama araçlarda bu kirliliği tam manasıyla kaldırabilmiş değiliz. Araçlar da modernize ediliyor, emisyon hacimleri mümkün olduğunca başarılı bir şekilde sürdürülüyor ama bunda artık o tamamıyla yok oluyor. Yani böyle bir endişeye de yer kalmayacak. Tabii fiyatlar da şöyle vatandaşımızın, ticari olarak kullanacak olanların ceplerine uygun olarak ilan edilirse, açıklanırsa, ki 2011 ortasında falan piyasaya süreceğiz diyorlar, o zaman inanıyorum ki ülkemiz bu noktada çok daha büyük bir fırsatı yakalayacaktır. Çünkü iç piyasada otomobil tüketimi yüksek olan bir ülkeyiz."

 

Şu anda birinci ihraç kaleminin otomobil olduğunu belirten ve bundan duydukları mutluluğu dile getiren Erdoğan, "Şu anda gördüğümüz kadarıyla Oyak-Renault 6 kasa, şu anda bu 7 nci kasa olacak, böylece bir çeşitlilik getirmesi bakımından çok önemli. Ben Hayırlı olsun diyorum, tebrik ediyorum. Bunlarla da tabii ayrıca gururlanıyoruz" ifadelerini kaydetti.

 

Erdoğan, kişisel kullanım için bu otomobilden alıp almayacağının sorulması üzerine de, "Ben tabii hemen ilk bitirdikleri aracı almak isterim" yanıtını verdi.

 

Dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ün, "Araba kullanmayı özlemişim" sözlerinin hatırlatılması ve kendisinin de özleyip özlemediğinin sorulması üzerine Erdoğan, "Gerçekten özlemiştik. Bu özlemimizi birazcık gidermiş olduk" dedi.

 

Daha önce yine Başbakanlık Resmi Konutu çevresinde güneş enerjisi ile çalışan bir otomobil denediğinin hatırlatılması ve aradaki farkın sorulması üzerine de Başbakan Erdoğan, "Yok, bu çok farklı. Çok daha rahat. İnşallah şöyle bir de yani uzun parkurda bunu kullanırız, çok daha rahat test ederiz" karşılığını verdi.

 

Teşvik için özel bir vergilendirme yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine de Erdoğan, "Onları arkadaşlarımız değerlendirecekler" diye konuştu.

 

HIZ SEVEN BİRİSİYDİM

Bir gazetecinin, "Hız sevenler için pek uygun değil gibi, 135 kilometreye kadar çıkıyor" sözleri üzerine Başbakan Erdoğan, "Biliyorsunuz yeni yaptığımız yasal düzenlemelerde bu hızları kestik, iyice düşürdük. Şu anda azami, aklımda kaldığı kadarıyla 110. 110 un üzerine çıkılmaması lazım. Hayatını eğer sevenler varsa, önemseyen, benimseyen varsa artık bu hızı yapmayacak. Ben de hızı çok seven birisiydim ama yaptığımızı sorumluluğu alınca daha iyi anladık" karşılığını verdi.

 

Erdoğan, bir başka basın mensubunun, "İlk yaptığınız emniyet kemerini takmak oldu. Bu da bir mesaj mı aynı zamanda?" sorusuna ise gülerek, "Yani bana dünü mü hatırlatıyorsun?" yanıtını verdi.

 

Renault tarafından üretilen Türkiye nin ilk elektrik motorlu seri üretim otomobili Fluence Z.E. nin motoru, 20 dakika ile 6 saat arasında şarj edilebiliyor. Karma parkurda 160 kilometre menzil kaydeden otomobil, 135 kilometre hıza ulaşabiliyor. İHA / 25.12.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR