Termal güneş enerjisi maliyetleri, 15 yılda yüzde 50 azalacak

 

Danışmanlık firması AT Kearney tarafından Avrupa Temal Güneş Enerjisi Birliği (Estela) için gerçekleştirilen araştırmada, termal güneş enerjisi teknolojilerinin önümüzdeki on yıl içerisinde büyümede anahtar bir unsur olabileceği ifade ediliyor.

 

Önümüzdeki on yıl içerisinde ticari anlamda büyük gelişmeler yaşanacağı öngörülen termal güneş enerjisi, erimiş tuzlar ve diğer ısı emen maddelerin kullanılması ile saatlerce depolanabiliyor. Böylece enerji üretiminin dalgalanmalar göstermesi engellenerek elektrik arzının sürekliliğini sağlıyor. Bununla birlikte güneş enerjisini biyogaz gibi diğer enerji kaynakları ile kombine edecek tesisler de geliştirilebiliyor. Bu hibrid tesisler, şebeke operatörlerinin talep ettiği istikrarlı elektrik üretimini sağlayabiliyorlar.

 

AT Kearney tarafından gerçekleştirilen ve termal güneş enerjisi (solar termal electricity- STE) alanındaki maliyetlerin, teknoloji geliştirme fırsatlarının ve büyüme potansiyelinin ortaya konulmasının amaçlandığı araştırmada 80’li yıllarda kendisini gösterme sürecine giren termal güneş enerjisinin özellikle İspanya ve ABD’de hayata geçecek 3 bin MW kapasite ve 50 MW’lık büyük ölçekli projelerle yeni bir ticari dönemece girdiği ifade ediliyor.

 

Avrupa Temal Güneş Enerjisi Birliği (Estela) Başkanı José Alfonso Nebrera “Geçmiş on yıl boyunca STE endüstrisinin ortaya koyduğu inovasyon çabaları bugün meyvelerini veriyor. Kendisini ispatlamış ve çok daha çekici bir endüstri görüyoruz. Bu alan, çok yakında geleneksel enerji kaynaklarına ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına meydan okuyacak özelliklere sahip” diyor.

 

AT Kearney tarafından gerçekleştirilen çalışma, termal güneş enerjisinin parlak bir geleceğe sahip olduğunu ortaya koyuyor. AT Kearney Orta Avrupa İleri Teknoloji Başkanı Jan Stenger “Oluşturduğumuz senaryolar içerisinde en iyimseri, STE endüstrisinin 100 bin ila 130 bin arası yeni iş imkanı yaratabilme potansiyeline sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu iş imkanlarının 45 bini ise sürekliliğe sahip, tam zamanlı işler olacak” diyor.

 

Şu andaki gelişme oranlarına göre AT Kearney, önümüzdeki 15 yıl içerisinde üretim maliyetlerinin yarıya ineceğini tahmin ediyor. Çalışma 2015 yılında STE üretiminin maliyetlerinin yüzde 30’dan fazla, 2025 yılı itibariyle de yüzde 50’den fazla düşeceğini ortaya koyuyor.

 

2025 yılında 100 GW

AT Kearney, önümüzdeki 10 yıl içerisinde STE sektörünün geleneksel enerji kaynaklarına ve yenilenebilir enerji kaynaklarına meydan okuyacak, satın alma garantilerine ihtiyaç duymayan başarılı bir iş modeli geliştireceğini tahmin ediyor. Nebrera “Çalışmaya göre, en iyi durum senaryosunda ve doğru desteklerle 2025 itibariyle dünya genelinde kurulu kapasite 100 GW’a ulaşabilir” diyor.

 

Küresel termal güneş enerjisinde İspanya, belirgin bir şekilde önde yer alıyor ve bu pozisyonunu güçlendirmek için de planlar yapmaya devam ediyor. İspanya’nın 2011-2020 Yenilenebilir Enerji Planı’nda yer alan 2014 yılı itibariyle termal güneş enerjisi kapasitesine her yıl 1.000 MW eklenmesi hedefine ulaşmak üzere çalışmakla kalmıyor ve aynı zamanda Başkan José Luis Rodríguez Zapatero’nun 2020 yılında bir milyon yeşil iş hedefini gerçekleştirmek üzere de çalışmalar gerçekleştiriliyor.

 

Yardımcı bir ele hala ihtiyaç var

Bununla birlikte termal güneş enerjisi sektörünün umut edilen büyümeye ulaşabilmesi için bu yolda henüz yardıma ihtiyacı var. AT Kearney çalışması “Satın alım garantileri gibi yasal altyapının oluşturulması hayati bir öneme sahip. Bu uygulamalar, sadece başlangıç yatırımı risklerini hafifletmeyecek ve aynı zamanda gelecekteki yatırımlar ile inovasyon çalışmalarını da destekleyecek. Bununla birlikte yüksek voltajlı doğrudan akım bağlantıları (HVDC) ile termal güneş enerjisinin son derece rekabetçi maliyetlerle elde edilebildiği Güney Avrupa ülkeri gibi yüksek güneş ışınlarını alan ülkelerden kaynakların yetersiz olduğu Orta Avrupa ülkeleri gibi ükelere büyük ölçeklerde enerji dağıtımı sağlanabilir. Bu çalışmalar, hem arz hem de talep tarafının desteklenmesini sağlayacaktır” ifadesine yer veriyor.

 

Çalışmada ortaya konan bir diğer husus ise, ulusal ve uluslararası işbirliklerinin ve pazar mekanizmalarının önemine ilişkin. Avrupa Birliği, sektöre destek verme konusunda görüşmelerini sürdürüyor. Kasım ayında İspanya’da yer alan konsantre güneş enerjisini de kapsayan enerji araştırma altyapı çalışmalarına 1.2 milyar Euro’luk yatırım yapılmasının planlandığı açıklanmıştı. Güneş araştırma altyapısı çalışmlarının gerçekleştirileceği EU-SOLARIS ın merkezi İspanya’daki Yenilenebilir Enerjiler için Gelişmiş Teknoloji Merkezi (CTAER) olacak. Almanya, Yunanistan, İtalya, Portekiz ve Türkiye’den laboratuvarlar da çalışmalara katkıda bulunacak. İspanya’nın güneydoğusunda yer alan Almeria’da bulunan CTAER, termal güneş enerjisi alanında yeni teknolojilerin geliştirilmesine odaklanacak.

www.geleceginenerjisi.com

06 Ocak 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR