Anel, Japon ortağıyla güneş enerjisinden elektrik üretecek

Güneş enerjisinden elektrik üretimi gerçekleştirmek amacıyla bir Japon firması ile ortaklık kurduklarını belirten Ender Çolak, Türkiye’de yenilenebilir enerji yasasının çıkmasından sonra kuracakları şirketle, güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yapmayı planladıklarını açıkladı.

 

Güneş enerjisi alanında anahtar teslim projeler, kurumlar, danışmanlık, proje yönetimi, fizibilite, ekipman seçimi, montaj, devreye alma ve işletme konularında hizmet verdiklerini söyleyen Anel Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Ender Çolak, “Japon bir şirketle, Türkiye de güneş enerjisi santrali kurmak üzere anlaşmalar gerçekleştirdik. Türkiye de yenilenebilir enerji yasasının çıkmasından sonra Anel Enerji ile Japon partner ortaklığıyla kurulacak şirketle, lisans alarak güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi planlıyoruz” dedi.

 

Bugün itibariyle 20 MW’lık fotovoltaik güneş paneli üretim kapasitesinde ön satışları gerçekleştirdiklerini açıklayan Çolak, 2010 sonunda kapasite artırımına gideceklerini kaydetti. Lokal bir partnerle imzaladıkları iyi niyet sözleşmesiyle 20 MW’lık güneş santrali kurarak bu alandaki liderliklerini devam ettirmek istediklerini aktaran Çolak, 2011 yılında dünya çapında tanınan Alman ve Japon markalara OEM modül üretimi yapmak amacıyla anlaşmalar yaptıklarını, bunun dışında toplam kapasitelerini 70 MW/yıla çıkarmayı planladıklarını söyledi.

 

Firma olarak Kioto Photovoltaics GmbH ile 2011 ilk çeyrek sonuna kadar 8 MWp civarında polikristal güneş modülü üretimi ve satışı için mutabakata vardıklarının bilgisini veren Çolak, Kioto için ulusal ve uluslararası (IEC, CE, TÜV) standartlara uygun olarak fotovoltaik güneş modülü üretimi yapılacağının altını çizdi. 2011 yılı içinde 10 MW civarı üretim ve ihracat yapılacağını aktaran Çolak, Anel Enerji olarak diğer grup şirketi olan AnelSolar markasıyla yurtdışında geliştirdikleri projelere modül tedariki sağladıklarını aktardı. Evsel çatı konularında Baymak ile anlaşmalarının da bulunduğunu belirten Çolak, “Son tüketiciye ulaşmak ve teknik bilgi sahibi ve ehliyetli bir kadroyla segmentte başarılı olabilmek için 50 yıldır ısıtma/klima ve tesisat sektöründe olan ve Türkiye’de bu alanda en geniş ve eğitimli bayi ağını yöneten Baymak ile anlaşmış bulunuyoruz. Baymak Türkiye’nin neredeyse her yerine yayılmış bin 400’ün üzerinde bayi ağıyla Anel’in ürettiği panellerden oluşan çatı kitlerini Baymak-Anel markasıyla tüketicilere sunacak” diye konuştu.

 

Kuzey Afrika ve Körfez ülkelerinde büyüyecek

Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretme yasalarının henüz yürürlüğe girmemesinden ötürü aktivitelerini özellikle Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Körfez bölgelerinde sürdürdüklerini söyleyen Ender Çolak, Doğu Avrupa’da yasaları çıkmış pazarlarda güneş enerji santrali geliştirme ve taahhüt işlerinin devam ettiğini kaydetti. Bu bölgelerde hem yatırımcı, hem de taahhüt işleri yapmaya başladıklarının altını çizen Çolak, “Kuzey Afrika ve Körfez bölgesinde ise kurulumlar daha çok devlet veya kamu kurumlarının büyük ölçekli santral ihaleleri şeklinde gerçekleşiyor. Anel Enerji bu bölgelerdeki ciddi projelerde kısa listededir ve hedefimiz önümüzdeki dönemde bu bölgede ciddi bir güneş santrali kurulumcusu olmak” şeklinde konuştu.

 

Avrupa Birliği’nin 2009 Haziran ayında açtığı KKTC Lefkoşa bölgesinde kurulacak 1.3 MW’lık güneş enerjisi santrali ihalesini kazanarak santral çalışmalarını sürdürdüklerinin bilgisini veren Çolak, Alman, İtalyan, Fransız enerji şirketleriyle birlikte katıldıkları ihaleyi hem teknik değerlendirmede, hem de ticari koşullarda en iyi teklifi vererek kazandıklarına dikkat çekti.

 

Bu ihalede gösterdikleri başarıyla Avrupa Birliği’nin akredite proje firması olduklarını belirten Çolak, bunun bundan sonraki AB işleri için kendileri için büyük bir referans oluşturduğunu ifade etti. Sahip oldukları teknik altyapıyla yatırımcılara ulusal ve uluslararası platformda güneş enerji alanında en verimli, en uzun ömürlü ve geri dönüşü en kısa olan üretim tesislerini kurmayı hedeflediklerini vurgulayan Çolak, şunları söyledi: “Anel Enerji, bugün itibariyle yurtiçinde, üretici ve anahtar teslim projelendirme yaparken, yurtdışında kurduğu yabancı ortaklıklarla üretici, yatırımcı ve anahtar teslim projelendirme olarak her üç başlık altında da aktif rol alıyor. Anel Grup bünyesinde yer alan elektrik, elektronik ve mekanik şirketlerimizin bilgi birikimleri, tecrübeleri ve 2 binin üzerinde teknik kadrolarının sinerjisiyle Anel Enerji, Türkiye ve çevre ülkelerinde bu üç disiplini kendi bünyesinde barındıran tek şirketi olma unvanına sahip. Bu tecrübeyle şu anda Avrupa’da yüzlerce MW kurulumu olan yabancı şirketlerin Türkiye ve çevre ülkelerindeki güneş santrali kurulumları için de mühendislik ve taahhüt hizmetleri veriyoruz.”

 

“Yasanın gecikmesi, yabancı yatırımları geciktiriyor”

Türkiye’de yasanın henüz çıkmamasının pazarın oluşmasına olumsuz yansıdığını kaydeden Ender Çolak, yatırım yapmak isteyen yabancı enerji şirketlerinin Türkiye’ye ilgilerinin devam ettiğini, ancak süreçteki belirsizlikten dolayı bazı oyuncuların yatırım yapma konusuna temkinli yaklaştıklarını ifade etti. Türkiye’de yatırım yapmak isteyen bazı yabancı yatırımcıların teknik danışmanlığını yapan bir grup olarak, hazırlıklarını çıkacak yasaya göre tamamlayıp beklemeye başladıklarını söyleyen Çolak, “Buna ek olarak ülkeye yatırım yapmak isteyen ciddi gruplarla görüşmeler devam ediyor ama yasal süreç tamamlanmadığı için bu gruplar çekimser davranıyorlar. Ülkemiz, yasanın çıkışını geciktirmekle maalesef Türkiye’ye gelecek yabancı sermayeyi ve ülkede gelişecek solar teknolojik altyapısı ve yan sanayinin gelişimini geciktiriyor” şeklinde konuştu.

 

Güneş enerjisi sektörünün özellikle bu yıl çıkması beklenen yasayla son derece parlak bir geleceğe kavuşacağına inandıklarını dile getiren Çolak, sektör temsilcilerinin yurtdışını çok iyi izlemesinin ve oradaki teknik ile finansal gelişmeleri yakından takip etmesinin önemini vurguladı. Türkiye’deki yatırımların önemli bir kısmının yabancı yatırımcı tarafından yapılacağı yönünde beklentilerinin bulunduğunu aktaran Çolak, yabancı yatırımcıların Türkiye’de ciddi muhatap aradıklarını, bundan dolayı da sektörün teknik altyapısını güçlendirmesi gerektiğini kaydetti. Yasanın çıkmasıyla kurulu güce her sene 1 GW civarında bir kapasite eklenmesinin beklenildiğine dikkat çeken Çolak, “10 yıl içinde 10 GW, toplam kurulu gücümüzün 10 yıl sonra yüzde 13-14’ü olur. Bu durumda da yurtdışından aldığımız doğalgaz, petrol gibi ürünlere harcanan döviz miktarı teorik olarak bu oranda düşer. Ayrıca sektör iş istihdamı yaratarak özellikle yapısı itibariyle iç ve doğu Anadolu’da istihdama ihtiyacımız olan bölgelerdeki işsizlik sorununa bir çözüm olabilir” diye konuştu.

 

LEFKOŞA’DA GÜNEŞ SANTRALİ KURUYOR

Avrupa Birliği’nin 2009 Haziran ayında açtığı KKTC Lefkoşa bölgesinde kurulacak 1.3 MW’lık güneş enerjisi santrali ihalesini kazanmalarının şirketleri için önemine değinen Ender Çolak, Alman, İtalyan ve Fransız enerji şirketleriyle birlikte katıldıkları ihaleyi hem teknik değerlendirmede, hem de ticari koşullarda en iyi teklifi vererek kazandıklarını hatırlattı. Bu ihalede gösterdikleri başarıyla Avrupa Birliği’nin akredite proje firması olduklarını belirten Çolak, santralin bundan sonraki AB işleri için kendileri için büyük bir referans oluşturduğunu ifade etti.

www.kobiden.com

14 Aralık 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR