İzlanda, temiz enerjiyi ‘can simidi’ gördü, jeotermalde işbirliği istedi.

 

Borç sorunu yüzünden 2008’de ekonomik bunalıma sürüklenen İzlanda’nın Cumhurbaşkanı Olafur Grimsson, ülkesinin krizin etkilerini özellikle temiz enerji alanında attığı adımlarla silmeye başladığını söyledi. İzlanda’nın tamamının temiz enerji kullandığını bildiren Grimsson, Türkiye ile jeotermalde işbirliği yapmak istediklerini belirtti.

 

Ekonomimiz çok daha iyi

Olafur Grimsson, küresel ekonomik krizden ağır bir şekilde etkilenen İzlanda’da işlerin yavaş yavaş yoluna girdiğini savunurken, şunları söyledi: “Ekonomimiz insanların ve hatta bizim bile 2 yıl önce beklediğinden çok daha iyi bir durumda. İzlanda Havayolları uçaklarındaki koltuk sayısını yüzde 17 arttıracağını açıkladı, çünkü İzlanda’ya gelenlerin sayısı giderek artıyor. Geçtiğimiz iki yıl İzlanda turizm ekonomisindeki en iyi yıllar olarak gerçekleşti. Özellikle enerji, balıkçılık ve teknoloji firmaları para birimindeki devalüasyon nedeniyle çok iyi durumdalar. İki yıl boyunca krizi atlatmamızdaki en büyük pay aslında doğal kaynaklarımız oldu.”

 

Grimsson, hâlâ zorluklarla karşıya karşıya olduklarını vurgularken, “Tabi hâlâ maddi zorluklarla mücadele eden insanlar var ama toplumun büyük kesimi krizden çıkıyor” dedi.

 

Türkiye’yi ilgilendiriyor

Bunda temiz enerjinin önemli rol oynadığını vurgulayan İzlanda Cumhurbaşkanı, şunları dile getirdi: “Bu konunun Türkiye’yi de yakından ilgilendirdiğini düşünüyorum. Son 30 yılda enerjimizi ithal kömür ve petrolden, hidrojen ve jeotermal enerjiye çevirdik. Bu nedenle pek çok firma İzlanda’ya yatırım yapıyor. Türkiye’nin kullanılmamış jeotermal kapasitesi çok yüksek. İzlanda’nın jeotermal alanında yaptıklarından Türkiye için bir ders çıkabileceğini düşünüyorum.”

 

Jeotermal potansiyeli yüksek

İki yıl önce İstanbul’da Başbakan Tayyip Erdoğan ve Enerji Bakanı Taner Yıldız’la toplantılar yaptıklarını hatırlatan Grimsson, şunları söyledi: “İzlanda Türkiye’ye jeotermal kalkınma konusunda yol gösterebilir. Türkiye’de inanılmaz jeotermal potansiyeli var. Bunu elektrik üretimi, kentsel ısınma ve soğutma sistemleri, tarım seracılığı ve turizm sektöründe kullanabilirsiniz. Spa merkezleri açabilirsiniz. İzlanda’da birçok jeotermal enerji firması Türkiye’de ortak bulma konusunda istekli. Bu sektör Türk ekonomisine çok önemli bir katma değer sağlayabilir.”

 

Teknoloji transferi olabilir

İzlanda’da son 30 yıldır bu sektörde faaliyet gösteren firmalar olduğunu anlatan Olafur Grimsson, “Jeotermal için çok yerleşmiş bir mühendislik ve teknoloji altyapımız var. Türkiye’ye de teknoloji transferi yapabiliriz. İzlandalı şirketler, Çin, Doğu Avrupa, Hindistan, Filipinler, Orta ve Doğu Avrupa’da projeler yapıyorlar” dedi. Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığı konusunda ise İzlanda Cumhurbaşkanı, “Türkiye, ekonomisi ve bölgedeki pozisyonu itibariyle çok iyi durumda. Türk ekonomisi modernleşme yolunda çok önemli adımlar attı. Bunların AB’li veya AB’siz olup olmadığı önemli değil” yorumunu yaptı.

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

18.01.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR