ENERJİ ÜNİVERSİTELERİ ÖNERİSİ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Ateş, Türkiye nin enerji kaynakları bakımında yüzde 75 oranında dışa bağımlı olduğunu, bu oranda bir bağımlılığın aynı zamanda siyasi bağımlılığı da kaçınılmaz hale getireceğini belirterek, "Bu bağımlılıktan kurtulmak için enerji üretiminde ulusal ve yenilenebilir kaynaklara önceliğin verilmesi, Ar-Ge faaliyetlerinin yoğunlaştırılması ve üniversitelerden etkin bir şekilde yararlanılması gerekmektedir" dedi.

 

Bilgi çağında üniversitelere toplumun sorunlarına çözümler üretmek ve iş imkanları sağlamak gibi çok önemli görevler düştüğünü söyleyen Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Ateş, son zamanlarda dünyada üniversite ve sanayi işbirliklerinin önem kazandığını ifade etti. Bu konuda dünyada ve Türkiye de ciddi gelişmeler gözlendiğini, özellikle teknoparklar konusunda olumlu gelişmeler yaşandığını kaydeden Ateş, "Van ın enerji ihtiyacı Türkiye ortalamasının üzerindedir ve dolayısıyla enerji sıkıntısı had safhadadır. Sorunu değil çözmek, tartışacak uzman bir kadro dahi mevcut değildir. Bu vesileyle Van ın ve Türkiye nin enerji sorununun çözümüne bilimsel bir yaklaşım getirmek istiyoruz. Başta üniversitemiz olmak üzere Türkiye nin birçok üniversitesinde Enerji Fakülteleri kurulursa hem Van ın ve hem de Türkiye nin enerji sorununa müthiş bir çözüm getirecektir. Ayrıca, bunlara ek olarak en önemlisi de Türkiye ekonomisine yüksek oranda katma değer sağlayacak birkaç tane Enerji Üniversitesi kurulmalı. Bu şekilde ülkemizin enerji sorunu çözülürse, farklı alanlarda yüz binlerce kişiye iş imkanı sağlanmış olur. Böylece, dış ticaret açığımız da azalacak, bilindiği gibi dış ticaret açığımızın büyük bir kısmı enerji ithalatından kaynaklanmaktadır. Bu vesileyle ülkemiz ekonomik ve siyasi bağımlılıktan da büyük ölçüde kurtulmuş olacak, Türkiye rahatlıkla küresel güç olma yolunda büyük bir ivme kazanacaktır" diye belirtti.

 

Günümüzde enerji politikaları ve iklim değişikliğinin dünyanın kaderini belirlemekte olduğunu, enerji bağımsızlığının dünyada ekonomi ve sağlıktan sonra gelen en önemli gündem maddesi olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ateş, "Küresel ısınma sonucu getirilen ve daha doğrusu dayatılan özgün şartlar pranga görevini yapmaktadır. Artık enerji bağımsızlığı ve iklim değişikliği insanoğluna büyük bir düşünce gibi geliyor. Enerji, bir sistemin iş yapabilme yeteneğidir, demek ki iş yapabilmemiz için enerjiye ihtiyacımız olacak. Doğada çokça enerji kaynağı mevcuttur. Bu kaynaklar ise; kömür, petrol, doğalgaz, güneş, rüzgar, dalga, biyokütle, jeotermal, hidrolik, hidrojen enerji kaynaklarıdır. Bu kaynaklardan verimli bir şekilde faydalanmak için başta eğitim olmak üzere bilime, teknolojiye ve inovasyona yatırım yapılmalı. Çok yakın bir zamanda, Türkiye de çevre, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımları yüz binlerce iş fırsatı sağlayacaktır. Bu alan dünyada milyonlarca kişiye istihdam sağlamış ve bu alanda çalışanların ücretleri de gayet yüksektir. Dolayısıyla, günümüzde yapılabilecek en önemli yatırım ise yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılacak olan yatırımdır. Örneğin; Siemens firması 2008 de 1.3 milyar dolarlık bir kaynağı yeşil teknolojilerin geliştirilmesine ayırmıştır. Ayrıca, 50 milyon nüfuslu Güney Kore, yenilenebilir enerji projelerinin yatırımına 35 milyar dolarlık bir kaynak ayırmıştır."

(İHA) Van / 17 Ocak 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR