"YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ ÖNEMİ" PANELİ

RİZE VALİSİ HACIMÜFTÜOĞLU: "HEM YATIRIMCININ HAKLARINI KORUYAN, HEM DE ÇEVRENİN GEREKLİ KILDIĞI HUSUSLARI DİKKATLE TAKİP EDEN BİR ANLAYIŞTA OLACAĞIZ"

 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Rize Şubesince düzenlenen, "Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı: Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Önemi" paneli yapıldı.

 

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize İsmail Kültür Merkezinde düzenlenen panelin açılışında yaptığı konuşmada, bütün hanelerde enerji tasarrufu bilincinin, yaşam tarzı haline gelmesi gerektiğini söyledi.

 

Tasarrufu öngören bir medeniyetin çocukları olduklarını, ancak çevre ve kaynakları kullanırken yapılan israfın izah edilebilir bir konu olmadığını dile getiren Hacımüftüoğlu, "Bu konuda çevre kullanım dengesini hem birey hem de yatırımcı olarak dikkatle uygulamalıyız. Vali olarak bu dengeye uymayanlarla ilgili mevzuatın getirdiği yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz. Biz, hem yatırımcının haklarını koruyan, hem de çevrenin gerekli kıldığı hususları dikkatle takip eden bir anlayışta olacağız. Çevre, su ve tabiatı da korumalıyız. Konuşabilenlerin valisi olduğumuz kadar, dili olmaya tüm canlıların da valisiyiz" dedi.

 

MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak ise Türkiye nin özgürlük ve bağımsızlığını pekiştirmesi için enerji üretimini kendisinin gerçekleştirmesinin önemli olduğunu söyledi.

 

Türkiye de cari açığın tamamına yakınının enerjiden kaynaklandığını, bu nedenle enerji üretimine herkesin önem vermesi gerektiğini vurgulayan Albayrak, "Ancak sadece enerji üretmek için de enerji üretmemeliyiz. Enerjiyi üretirken bunu doğal kaynaklarımızı bozmadan yapmalıyız. Bitki, hayvan ve diğer canlı dokuları gözardı etmemeliyiz. Çevre derneklerinin yaptığı eleştirilere saygı duyuyoruz. Ama bu eleştiriler yapıcı konularda olmalı. Sınırı aşan protestolar olmamalı. Ne çevre eskisi gibi kalsın, ne de enerji üretelim diye çevreyi katledelim. İkisi arasında dengeyi iyi kurmalıyız" dedi.

 

Türkiye nin, 2023 yılında 400 milyar saat enerjiye ihtiyacı olacağını, bunu karşılayabilmek için enerji üretiminin önemli olduğunu ifade eden Albayrak, yapılan çalışmalarla 2023 de ihtiyaç duyulan enerjinin üretilebileceğine inandığını kaydetti.

 

MÜSİAD Rize Şube Başkanı Cem Temizel de dünyanın enerjiye olan ihtiyacının her yıl yüzde 4-5 civarında arttığının söylendiğini belirterek, "Üretimde en önemli girdi enerjidir. Bu nedenle enerji stratejik bir ürün haline gelmektedir" diye konuştu.

 

Enerjinin, ülkelerin güvenlikleri için de önemli olduğunu, bu nedenle ülkelerin kendi topraklarının dışında farklı ülkelerde enerji arama çalışmaları da yaptığını dile getiren Temizel, "Ülkemiz enerjide yüzde 80, petrolde yüzde 90, doğalgazda ise tamamen dışa bağımlıdır. Son 10 yıldır hükümetler yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veriyorlar. Bu çalışmalar hızlandırılmalı, verilen teşvikler devam etmelidir. Rize ve bölgesi hidroelektrik kaynaklar bakımından oldukça zengin. Bu kaynaklarımızı iyi değerlendirmeliyiz" diye konuştu.

 

AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu da yaptığı konuşmada, enerjinin sadece elektrik olarak ele alınmaması gerektiğini, yaşamın her alanında enerji kullanıldığını söyledi.

 

Türkiye nin 2002 yılında 31 bin megavat kurulu enerji gücü olduğunu, 2010 yılı sonunda ise bunun 40 bin megavata çıktığını kaydederek, "Bunun yüzde 60 ını ithal temelli kaynaklar oluşturuyor. Enerjimizin yüzde 100 ünü kendimizin üretmesi mümkün değil. Ama ithal ettiğimiz enerjiyi mümkün olduğunca azaltmalıyız. Yerli kaynaklarımızı kullanmaya yönelik çalışmalara önem vermeliyiz" dedi.

 

Türkiye de su kaynaklarından üretilebilecek enerjinin 50 ile 150 bin megavat arasında olduğunun söylendiğini, şu anda kurulu olan hidroelektrik santralleri ile 15 bin megavat enerji üretildiğini ifade eden Bayramoğlu, şunları söyledi:

 

"Bu da kapasitenin ancak üçte birinin kullanıldığını gösteriyor. İkizdere Vadisinde yapılan hidroelektrik santrallerine (HES) birileri karşı çıkıyor. Dereyi korumak HES lere karşı çıkmakla değil, ona yönelik yatırım ve planlama ile olur. Vadide yapımı sorunlu olan birkaç yatırımı konuşabiliriz. Ama HES ler yapılmazsa enerjiyi nereden bulacağız. Dışa bağımlılığımız devam edecek.

 

Derenin suyunun kuruması ise sadece HES lerle ilgili değil. Su seviyesinde ciddi oranlarda düşüşün meydana geldiği dönemler oluyor. Yapılan HES ler nedeniyle dereye can suyu bırakılmayacak diye bir şey söz konusu olamaz. Fotoselli sistemle dereye bırakılan can suyu takip edilmektedir. Bırakmadığı tespit edilirse ceza olarak lisans iptaline kadar gidebilir. İkizdere de yapılan HES lerden çok fazla enerji üretilemeyeceği söyleniyor. Ancak vadide yapılan HES lerden, şu anda kurulu olan hidroelektrik enerjisinin yüzde 5 i oranında enerji üretilecek. Bu önemli bir orandır. Derelerde yapılan her türlü proje yenilenebilir ve çevresel projedir."

 

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu ve diğer davetlilerin katıldığı panelde daha sonra diğer panelistler de sunum yaptılar.

www.haber3.com

29 Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR