Çin, 248 GW rüzgar gücüne ulaştı

Çin’in kurulu rüzgar enerjisi kapasitesinin 2010 yılında 248 GW’a ulaşması bekleniyor. Bu rakam yıllık büyüme oranının yaklaşık yüzde 23 üne katkı sağlıyor.

 

Çin Rüzgar Enerjisi Birliği (Chinese Wind Energy Association) tarafından açıklanan rakamlara göre, Çin’in kurulu rüzgar enerjisi kapasitesinin 2010 yılında yüzde 10 arttığı tahmin ediliyor. Çin’in rüzgar enerjisi kapasitesi, 2009 yılında 2005 yılına göre 20 kat artış göstermişti. Bu rakamın 2014’te yıllık 20 GW hacmine ulaşması bekleniyor.

 

Datamonitor Analisti ve “Çin’de Yenilenebilir Enerji Raporu”nun yazarı Alex Desbarres “Geçtiğimiz beş yılda Çin, küresel rüzgar enerjisi pazarında sürekli olarak beklentilerin ötesine geçti. Artan elektrik ihtiyacı, enerji ithalatına bağlılık, yükselen sera gazı seviyeleri rüzgar enerjisini hayati hale getirdi ve Çin’in enerji bileşiminde önemli bir yer aldı” yorumunda bulundu.

 

Ülkenin rüzgar kapasitesinde agresif bir büyüme stratejisi izleyeceğini ve ilave kapasitelerle dünyanın en büyük pazarı pozisyonunu koruyacağını düşündüklerini ifade eden Desbarres “Çin’in rüzgar kaynakları çok geniş ancak bu kaynakların kullanılma potansiyeli kesinlikle agresif hükümet politikaları ile mümkün oluyor. Bu politikalar, Çin’in elektrik arzının çeşitlendirilmesini, yerli yenilenebilir enerji sektörünün büyümesinin desteklenmesini ve altyapı yatırımlarının artırılmasını amaçlıyor” dedi.

www.geleceginenerjisi.com

01.02.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR