Santralistanbul, 2007’den beri içindeki Enerji Müzesi’yle pekçok çocuğa ve gence farkındalık yaratmak için çalışmalar yapıyor. 1914’ten 1983 yılına kadar İstanbul’un elektrik ihtiyacını sağlayan ve şimdi müze olarak hizmet veren santralde bu yıl ilk kez bir enerji haftası düzenlenecek. 11-17 Nisan arası Avrupa Birliği’nin desteğiyle gerçekleşecek etkinliklerde katılımcılardan ücret alınmayacak.

 

Avrupa Birliği 2005’ten beri pek çok ülkede enerji haftası düzenlenmesine önayak oluyor. Bu yıl Türkiye’nin ilk defa katılacağı etkinlik, 11-17 Nisan tarihleri arasında, yani diğer 26 ülkeyle aynı tarihlerde, Santralistanbul’da düzenlenecek. Santralistanbul bu etkinliği daha önce Enerji Müzesi’nde düzenlediği etkinliklerle pekiştirmeyi amaçladı ve bir ayrıcalık yaparak film gösterimlerinden çeşitli etkinliklere yer verdiği hafta için AB’den onay aldı. Eğitim Birimi koordinatörü Sibel Çetingöz yapacaklarını şöyle anlatıyor:

 

“Her ülkedeki katılımcılar için iki şart var; biri kar amacı gütmemek, diğeriyse Avrupa Birliği Enerji Komisyonu’nun (EUSEW) logosunu kullanmak. İyi ki böyle bir teşvik var. Yoksa biz de bu işe kalkışmayabilirdik. Ana tema, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiyle ilgili etkinliklerin hazırlanması. Açık hava etkinlikleri, konferans, bir okulun düzenlediği herhangi bir kampanya da etkinlik olarak kabul edilebiliyor. Biz de pek çok etkinlik sunduk bu komisyona ve hepsi kabul gördü. Şu anda 27 ülkede kabul edilmiş toplam 156 etkinlik var. Aktiviteler için bir yaş sınırı yok. Eğitim odaklı etkinliklerden oluşan haftada başta okullar olmak üzere, tüm toplumun ALTERNATİF ENERJİ kaynakları ve enerji verimliliği konusuna ‘eğlenme-öğrenme’ penceresinden bakarak katılmalarını, bu konularda bilgilenmelerini ve farkındalık kazanmalarını hedefliyoruz.”

 

Enerji haftası kapsamında her gün her saatte görülebilecek etkinlikler, Rüzgar Enerjisi İstasyonu, Güneş Enerjisi İstasyonu, Su Türbini İstasyonu, Hidrojen Enerjisi Deneyleri İstasyonu, Temiz Enerji ile Çalışan Model Arabalar İstasyonu, Rüzgar ve Güneş Enerjisi Deneyleri İstasyonu, Eko Karavan, H2 Yakıt Pilli Yolcu Taşıma Aracı, Güneş Enerjisi ile Çalışan Araba, Elektrikli Bisiklet ve Motosiklet Alanı, Kışın Soğuk Kaçmasın-Yazın Sıcak Sızmasın, ALTERNATİF ENERJİ Kaynakları ve Enerji Tasarruflu Oyunları Alanı, ALTERNATİF ENERJİ Kaynakları gibi sunumlardan oluşuyor.

 

Santralistanbul Enerji Haftası’na İTÜ ALTERNATİF ENERJİ Kulübü, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, Birleşmiş Milletler Hidrojen Enerjisi Kurumu, Filli Boya Yalıtım, Ytong, Laterna, Erzincan Üniversitesi, Ezinç Güneş Enerji Sistemleri, Teknolus Enerji, Volta Motor gibi üniversite ve kurumlar katılacak. Ücretsiz gerçekleşecek Santralistanbul Enerji Haftası’na grup olarak katılmak için (212) 311 78 09 numaralı telefondan rezervasyon yapılması gerekiyor.

 

VOLKAN KONAK MÜZİSYEN

O DA BİR YEŞİL

Çoşandere’nin bir çakılına bile dokunmamak lazım

 

Karavancılık ve kamp yaşantısını seven biri olarak çevreye duyarlı olmamam mümkün değil. Zaman zaman ben ve arkadaşlarım çevre mıntıka temizliği, özellikle çöp toplama konusunda faaliyetlerimiz oluyor. Ayrıca ağaçlandırma konusunda da faaliyetlerimiz oluyor. Nükleer santral ve Karadeniz’deki HES projelerine karşı çalışmalarımız var. Özellikle Ayder Vadisi ve Maçka’daki Sümela Manastırı Vadisi’nin (Coşandere Vadisi) bir çakıl taşını bile yerinden oynatmamak lazım. Dolayısıyla Karadeniz’deki HES projelerine karşı çıkan halkın sesi duyulmalı ve bu konuda halkımız daha da bilinçlendirilmeli.

Yazılı ve görsel medyada çevre duyarlılığı eskiye göre daha fazla işleniyor. Bu sevindirici ama yeterli değil. Çağdaş ve alnında medeniyetin ışığını taşıyan bir insan bu duyarlılıkları refleks haline getirmiş kişilerdir. Sözlerimi uzun yıllardır düşündüğüm ve zaman zaman çevremle de paylaştığım ama bir türlü çözemediğim bir soruyla bitirmek istiyorum. Arabasıyla seyahat eden bir kişi, camı açıp içtiği pet şişeyi camdan dışarı attığında, ne hissediyordur ya da neyi hissetmiyordur?

 

Bİ’ŞEY YAPMALI

Tarım arazileri tarıma kalsın

 

TEMA Vakfı’nın verimli tarım arazilerini korumak için başlattığı kampanya devam ediyor. Amaç, verimli tarım arazileri madenler, hidroelektrik santralları, sanayi ve her türlü yapılaşmadan korumak. Bu arazilerin ne kadar kıymetliği olduğuna bir kez daha dikkat çekmek. Kampanyanın ana hedeflerinden biri de Gediz Ovası’na sahip çıkmak. Vakfın internet sitesi www.tema.org.tr veya gönüllerinin açtığı standlarda imza vererek, kampanyaya siz de destek olabilirsiniz. Toplanan imzalar daha sonra TBMM Başkanlığı’na iletilecek. Vakfın hedeflerinden biri de tarım arazilerinin sit alanı ilan edilmesini sağlamak.

 

KENDİ YARATTIĞI RÜZGARDAN TELEVİZYONUNU ÇALIŞTIRIYOR

Birleşmiş Milletler Hidrojen Enerjisi Kurumu’nun (Unido-Ichet) ‘Eko Karavan’ı da etkinlik kapsamında Santralistanbul’da olacak. Bu karavan rüzgar türbini, güneş panelleri ve hidrojen yakıt pilleriyle

çalışıyor. İçindeki ocaktan, televizyona veya yakıtına kadar her ihtiyacını bu gelişmiş aksamıyla karşılayan karavan, yolculuk esnasında kendi ürettiği rüzgardan da yararlanıyor. Ülkeden ülkeye sürekli gezen bu karavan, etkinlik haftası için yurtdışından özel olarak getirilecek.

 

FİLM GÖSTERİMLERİ DE YAPILACAK

Enerji haftası etkinliklerinde her yaşa göre çeşitli film gösterimleri düzenlenecek. Çocuklar için tüm hafta ve tüm günlerde enerjiyi anlatan çeşitli çizgi filmler gösterilecek. ‘Unlimited: 21. Yüzyılda Yenilenebilir Enerji’ başlıklı 26 dakikalık bir belgesel, etkinlik haftasının her günü izlenebilecek. ‘Elektrikli Arabayı Kim Öldürdü’ belgeseli 13, 15 ve 16 Nisan günlerinde seyredilebilirken, ‘Bir Avuç İnsan’ adlı 85 dakikalık belgesel de 12, 14, 16, 17 Nisan günlerinde katılımcılara izletilecek. Tüm filmlerin detaylı saat bilgilerini www.santralistanbul.org adresinden öğrenebilirsiniz.

www.hurriyet.com.tr/pazar

13 Mart 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR