Küp: Dar Alanda Geniş Yaşamak

Bir insan yaklaşık 3 metreye 3 metre bir alan içerisinde ne kadar rahat ve konforlu yasayabilir?

 

Eğer bahsedilen alan, Hertforshire Universitesi Kognitif Psikoloji Bölümünde doçentlik yapan Dr. Mike Page tarafından tasarlanan "Küp" ise oldukça rahat yasayabilir.

 

Video ve resimlerden de gördüğünüz gibi Küp küçük olmasının yani sıra enerji ve boş alanların verimliliği konusunda harikalar yaratıyor.

 

Küp`un içine girdiğimizde bizi karşılayan salon bölümünde iki kişilik bir kanepe ve raylı bir masa sistemi bulunuyor.

 

Kanepenin altındaki bölmelere çeşitli eşyalar koyulabiliyor. Bunun yani sıra raylı masa sistemi ile iki kişilik bir yemek masası da oluşturabiliyor. İki kati bulunan Kup`un üst katına çıkmak için yaratıcı bir merdiven sistemi tasarlanmış.

 

Bu merdivenlerden üst kata çıkılıp mutfak ve yatağın olduğu bölmelere ulaşılabiliyor. Bütün ışıklandırması LED ile sağlanan Kup ayni zamanda kendi ihtiyacı olan elektriğin tümünü üstünde ve arka cephesinde bulunan güneş panellerinden karşılıyor.

 

Üretilen fazla elektriği tekrardan şebekeye verebilen Küp bu yönü ile de fazladan tasarruf sağlayabiliyor. İngiliz feed-in rakamları göz önüne alındığında Küp`un içerisinde bir yıl yasayan birisi şebekeye verilen fazladan elektrikten yaklaşık 2500 TL kazanabiliyor. Dünyanın en küçük eko-ev`i olan kup Edinburgh Bilim festivali kapsamında Edinburg kentinde sergileniyor.

www.limitsizenerji.com

Mayıs 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR