Türkiye Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Uysal, dağ yöresinin temiz enerji ile kalkınacağını söyledi.

 

ENVERDER, Bursa Kent Konseyi Sürdürülebilir Kalkınma Çalışma Grubu`nun düzenlediği Dağ Yöresi Sürdürülebilir Kalkınma Çalıştayı`na katıldı. Çalıştayda dağ yöresinin kalkınması ile ilgili yenilenebilir enerji kaynaklarına dikkat çeken ENVERDER Üyesi Mehmet Demirci, jeotermal, su ve rüzgar kaynaklarının dağ yöresinin kalkınmasında önemli rol oynayabileceğini kaydetti. ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Uysal, enerji verimliliğinin hem yerel kaynakların kullanılması, hem de çevre kirliliğinin önlenmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Uysal, Keles, Harmancık, Orhaneli ve Büyükorhan ilçelerinde önemli su kaynakları ve jeotermal kaynaklar bulunduğunun altını çizerek, "Küçük su kaynakları halen değerlendirilmeyi bekliyor. Kocasu ve Nilüfer dereleri üzerinde kurulacak mikro türbinler ile 10 MW`a kadar elektrik enerjisi elde etmek mümkün. Bu miktar ile tüm dağ yöresinin elektrik ihtiyacı karşılanabilir" dedi.

 

Dağ yöresinde önemli bir kömür kaynağı olduğunu belirten Uysal, "Düşük kalori değerli olmasına karşılık linyit kömürü ile temiz elektrik elde etmek mümkün. Enerji verimliliğinin hedefi çevreyi daha az kirleten enerjilere yönelmektir. Dünyada yeşil ekonomiye geçiş adıyla çeşitli programlar üretiliyor. Biz de Avrupa ülkeleri gibi enerjimizi yenilenebilir kaynaklardan yaparak en azından kırsaldaki vatandaşımıza temiz elektrik kaynaklarını ulaştırıp bu bölgedeki kirliliğin önüne geçebiliriz" ifadelerini kullandı.

www.haberciniz.biz

16.07.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR