Mobilya Devi IKEA, "Yüzde Yüz Yenilenebilir" Hedefinde

Ikea İskoçya’da,12,3 MW’lık Good Energies Capital Inc. firmasına ait rüzgar çiftliğini satın aldı. Rüzgar çiftliği İskoçya Huntly’de kurulu ve Ikea’nın İngiltere’deki elektik kullanımının % 30’unu karşılayacak.

 

Şirketin kurmayı planladığı güneş tarlası ise 2,1 MW’lık güç üretecek ve İngiltere’de ilk on güneş santrali arasına girecek. Güneş santrali Ikea’nın İngiltere’deki mağazalarının her birinin kullandığı elektriğin % 5’ini karşılayacak. Güneş panelleri Çinli GS Fujian Co. şirketinden, toplamda 6.5 milyon dolar’a satın alınacak.

 

Ikea’nın Danimarka, Fransa ve Almanya’da rüzgar santralleri bulunuyor. İngiltere’deki girişimleri ile birlikte Ikea, ülkenin yenilenebilir enerji konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyi ve teşviklerden faydalanmayı hedefliyor. Böylece “yüzde yüz yenilenebilir enerji” hedefine biraz daha yakınlaşabilecek.

 

Ikea halihazırda kullandığı enerjinin % 50’sini yenilenebilir kaynaklardan karşılıyor. “Hedefimiz yüzde yüz yenilenebilir enerji” diyen şirketin CSO’su Steve Howard, bu konuda bir tarih hedefi koymadıklarını ama 2015 yılında yenilenebilir enerji oranının %70-80’ler mertebesine çıkmasını beklediklerini söylüyor. (www.elektrikport.com)

www.gunesdergisi.com

03.08.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR