Kutuptan kutba adım adım

Dünyada gezip gitmediğin bir yer var mı? Onun yok. Güneş, rüzgar ve su dışında hiçbir enerji kullanmayan çılgın kaşif Johan Ernst Nilson, yerkürenin en kuzey noktasından en güney noktasına kadar olan mesafeyi bir yılda yürüyecek.

 

İsveçli kaşif Johan Ernst Nilson, iklim değişikliğine dikkat çekmek için hazırlanan "Kutuptan Kutba Keşif" projesi kapsamında iki kutup arasını bir yılda yürüyecek. Tüm yolculuğu boyunca sadece doğal kaynaklı su, rüzgar ve güneşten enerjisini sağlayacak olan Nilson, binlerce kilometre buzul, okyanus ve karada yol kat edecek. İsveçli kâşifin programı, en güçlü atletleri bile korkutacak kadar zorlu. 30 Mart`ta Kuzey Kutbu`nda yolculuğuna başlayan Nilson, Kutup Denizi buzlarının üstünde 200 kilometre yürüyüp, Grönland`ın doğusundaki Svalbard Archipelago`ya ulaşacak. Ardından Kuzey Buz Denizi üzerinden yelkenle Kanada`ya geçecek olan Nilson, Kuzey ve Güney Amerika`yı bisikletle aşıp Amazon ormanlarından Patagonya`ya varacak. Kayak ve parafoille Güney Kutbu`na gidecek olan Nilson, 2 aylık yolculuğunun başlayacağı Antarktika`ya yelkenle ulaşarak yolculuğunu yerkürenin en güneyinde sonlandıracak.

 

Zenith test için sponsor oldu

Nilson`ın dev buzullar ve okyanusları kat ederek iki kutup arasında 1 yıl sürecek yolculuk için ünlü saat markası Zenith sponsor oldu. En zorlu koşullar için tasarlanan Zenith Stratos model saat, ilk test kullanımını da kaşifle yapacak. Nilson`ın bileğinde 1 yıl boyunca kalacak olan Zenith Stratos`tan, testi başarıyla geçtiği takdirde 500 adet üretilecek. (ORHAN TURAN)

http://yenisafak.com.tr / aktüel

19 Ağustos 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR