İtalya, PV pazarında Almanya’yı yakaladı

SolarPlaza tarafından gerçekleştirilen analiz, İtalya’nın dünyanın en büyük PV pazarı olan Almanya’yı geçebileceğini ortaya koyuyor.

 

2010’un ilk yarısında İtalya fotovoltaik (PV) piyasası Almanya’nın neredeyse üç katı hacme ulaştı. SolarPlaza tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, 2011 yılında hayata geçirilen yeni kapasitelerle birlikte İtalya PV pazarının bir numarası haline gelebilir.

 

2010 yılında 8 GW düzeyinde yeni kapasite kurulumu ile Almanya halen en büyük PV pazarı idi.. Bununla birlikte 2011 yılında İtalya’nın Almanya’nın elinden liderliği alması bekleniyor.

 

2011 yılında güneşte alım garantilerini yüzde 13 oranında azaltan Almanya’da pazar hacmi 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 40 daraldı. Toplam kapasiteye bakıldığında Almanya liderlik pozisyonunu sürdürüyor. Ancak SolarPlaza uzmanları, iki- üç yıllık bir dönemde İtalya benzeri ülkelerin Almanya’yı geçebileceğini ifade ediyorlar.

 

PV piyasasının ilk 10’u arasında önemli kaymalar söz konusu. Örneğin güneş teşviklerinde önemli kısıtlamalara giden çek Cumhuriyetinin ilk 10’a yer alamayacağı düşünülüyor. Japonya’nın ise PV sektörüne daha fazla odaklanması nedeniyle önemli bir oyuncu hale gelmesi bekleniyor.

 

Güneşli ülkeler, liderliği ele geçiriyor

Son üç yılda PV modüllerinin fiyatlarının yaklaşık yüzde 60 oranında düşmesiyle birlikte Hindistan, ABD, Ortadoğu ve Çin gibi daha güneşli bölgeler daha rekabetçi hale geldiler. Bunun yanı sıra Filipinleri İsrail, Kanada ve Güney Afrika gibi yeni pazarlarda da önemli gelişmeler yaşanıyor.

www.geleceginenerjisi.com

23 Ağustos 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR