Kendini amorti edip üzerine balık da verdi

Elazığ’ın Keban ilçesinde yapılan Keban Barajı’nın hizmete girmesinin üzerinden 37 yıl geçti. Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren ülkenin elektrik ihtiyacını gidermek üzere Fırat Nehri üzerinde bir baraj yapılması fikri, uzun süren araştırmalar sonucu Keban ilçesinde somutlaşmıştı. Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise sayılı barajları arasında olan Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin proje çalışmalarına 1963 yılında başlanmıştı.

 

Barajın yapılmasıyla Elazığ’ın batı, kuzey-doğu ve doğu istikametinde 125 kilometre uzunluğunda 675 kilometrekare alana sahip 30 milyar ton kapasiteli dev bir göl oluştu. Baraj bir yandan elektrik enerjisi üretirken bir yandan da göl çevresinde oluşan mesire alanlarıyla bölgede sosyal hayata katkıda bulundu, sağladığı balık avcılığı imkanıyla ALTERNATİF bir gelir imkanı sundu. Baraj, günümüzde enerji üretimini yanı sıra kültürel ve turizme katkısı, tarımda sulama ve son yıllarda ortaya çıkan balık üretimiyle de ekonomiye ciddi katma değer sağlamaya devam ediyor.

 

1 yılda 1 milyar dolar

Baraj, yapım amacı doğrultusunda yıllardır görevini yerine getirdi, maliyetini de defalarca amorti etti. Keban Barajı, elektrik ve balık üretimiyle ekonomiye geçen yıl yaklaşık 1 milyar dolarlık katkı yaptı.

http://haber.gazetevatan.com

03 Eylül 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR