Türkiye, 30 milyar dolarlık LED pazarına giriyor

Çinli aydınlatma devi Neo Neon ile Hong Kong merkezli Türk firması Evercase Development 2012 sonunda Türkiye`de ortak LED üretim tesisi kuruyor.

 

Hong Kong Borsası`nda milyarlarca dolar değeri olan Çinli aydınlatma devi Neo Neon ile Hong Kong merkezli Türk firması Evercase Development Ltd, 2012 sonunda Türkiye`de ortak LED üretim tesisi kuruyor. Şirket ortaklarından Metin Barın, bu ortaklık sürecinin nasıl gerçekleştiğini şöyle anlatıyor: "Evercase firması 17 yıldır Çin`de faaliyet gösteriyor. Son yedi senedir ise Neo Neon ile birlikte LED ürün satışı gerçekleştiriyoruz. Kendilerine Türkiye pazarında yatırım yapmayı; üretim tesisi kurmayı teklif ettik. Onlar da bunu kabul ettiler, çünkü Türkiye konumu itibariyle, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Arap pazarlarına ulaşmakta önemli fırsatlar sunuyor. Aynı zamanda, Gümrük Birliği sayesinde Avrupa`ya gümrüksüz ürün satma imkanı söz konusu." Dünyanın hemen hemen her yerinde, özellikle Kuzey Amerika`da ciddi yatırımları ve iştirakleri bulunan Neo-Neon, 20 bin çalışanı ve 300 kişilik Ar-Ge ekibiyle kalitesini dünya çapında kanıtlamış bir firma olarak biliniyor. 2005 yılından bu yana LED üreten Neo Neon aynı zamanda Asya`nın tek Energy Star sahibi firması. Metin Barın, Türkiye`de kurulacak üretim tesisinde 150-200 kişilik bir ekip ve 50 kişilik bir Ar-Ge grubunun çalışacağını ifade ediyor.

 

Vestel de LED pazarına girecek

LED pazarının beş yıl içinde çok daha cazip bir pazar haline geleceğini söyleyen Metin Barın, "LED faydaları konusunda dünya genelinde bir bilinçlenme var. Bu arada LED`in en önemli özelliklerinden biri de, yenilenebilir enerjiler için en ideal ürün olması. Örneğin Avustralya ve Yeni Zellanda`da LED pazarı oldukça gelişmiş durumda. Türkiye`de henüz LED üretimi yok, fakat bu konuda sevindirici bir haber aldık: Vestel de, LED üretimine başlamaya hazırlanıyor" diyor.

 

LED`in normal ampüllere oranla avantajları neler?

LED teknolojisinin, çevreci ve uzun ömürlü olmasının yanında konvansiyonel bütün ışık kaynaklarına göre elektrik tüketiminde önemli derecede tasarruf sağladığını söyleyen Metin Barın, "LED fiyatları da çok yüksek değil. LED ampulün 50 bin saatlik ömrü var. Dolayısıyla bir yıl içinde kendini amorti ediyor. Çevreye duyarlı, ger dönüşümlü bir ürün. LED, normal ampullere oranla watt başına daha fazla ışık sağlıyor. Ayrıca civa içermediğinden daha sağlıklı ve güvenli" diyor.

www.geleceginenerjisi.com

06.09.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR