Seralar güneş enerjisiyle soğutulacak

Antalya Teknokenti bünyesinde faaliyet gösteren bir firma, daha önce bazı otellerde kullanılan güneş enerjisiyle soğutma sistemini seralara uyguladı. Yeni yöntem sayesinde, yaz dönemindeki 4 aylık ``ölü`` sezonda da dikim yapılabilecek.

 

Antalya Teknokenti`ndeki bir firma tarafından geliştirilen sistem ile seraların da oteller gibi güneş enerjisiyle soğutulacağı ve bu sayede ``ölü`` olarak tabir edilen 4 aylık yaz sezonunda dikim yapılabileceği bildirildi.

 

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokenti Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı  yaptığı açıklamada, teknokent bünyesindeki bir firma tarafından, yaz döneminde 300 ve bin metrekarelik iki serada güneş enerjisi kullanılarak soğutma işlemi gerçekleştirildiğini kaydetti.

 

Sistemin daha önce bazı otellerde kullanıldığına dikkati çeken Helvacı, seralarda kullanılan soğutma işleminden başarı elde edildiğini söyledi. Sistemin şimdi daha geniş alanlarda uygulanması için çalışmalara başladıklarını belirten Helvacı, seralarda güneş enerjili soğutma projesinin TÜBİTAK tarafından da desteklendiğine dikkati çekti.

 

Helvacı, proje sayesinde Antalyalı çiftçiler tarafından ``ölü`` ya da ``kayıp`` olarak tabir edilen 4 aylık yaz döneminin ortadan kalkacağını belirterek, şöyle konuştu:

 

``Örtü altı tarımdaki en büyük sorunlar ısıtma ve soğutmadır. Akdeniz Bölgesi, sebze ve meyve deposu niteliği taşıyor, örtü altı tarımıyla Türkiye, Rusya, Ortadoğu ve Avrupa`yı besliyor. Fakat yaz sıcakları nedeniyle 4 aylık bir kayıp dönem yaşanıyor. Daha önce güneş enerjisiyle ısıtma yapılabiliyordu, bundan sonra soğutma da yapılacak. Böylece yaz aylarında da seralarda üretim yapılabilecek.``

 

Yaz aylarındaki üretimle birlikte gelirin 4`de bir oranında artacağını anlatan Helvacı, üretimin 12 aya yayılmasının döviz girdisini de artıracağını açıkladı.

 

Çiftçi ve ihracatçıların bu dönemde de kazanmaya devam edeceğine değinen Yrd. Doç. Dr. Helvacı, ``Seralarda çalışmak için gelen işçiler de bu dönemde memleketlerine geri dönmek yerine, çalışmalarını sürdürecek. Bu sayede istihdam da artmış olacak. Seralara kurulacak sistemi çiftçi bir kaç yıl içinde amorti edebilecek. Türkiye için hayati öneme sahip bu proje için Avrupa Birliği`nden de destek almak için başvuruda bulunacağız`` dedi.

www.bilgicagi.com

29.09.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR