Belirsizliğe ve Krizlere Rağmen Temiz Enerji Yatırımları Artıyor

Küresel ekonomik belirsizliğe ve Avrupa ekonomilerinde yaşanan krizlere rağmen yenilenebilir enerji sektörüne yönelik yatırımlar artmaya devam ediyor.

 

Londra merkezli araştırma kuruluşu Bloomberg New Energy Finance tarafından yapılan açıklamada 2011`nin üçüncü çeyreğinde küresel yenilenebilir enerji yatırımlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 oranında artış gösterdiği bildirildi.

 

Açıklamada ilgili dönemde aktif değer finansmanı, girişim sermayesi, satın alma ve birleşme gibi farklı yollarla sektörde 45.4 milyar dolarlık finansman işlemi gerçekleştiği ifade edildi.

 

Kuruluşun verilerine göre bu dönemde büyük ölçekli rüzgar ve güneş enerjisi santrali yatırımları için 41.8 milyar dolarlık finansman işlemi gerçekleşmesi ile bu iki alan temiz enerji yatırımlarının lideri oldu.

 

Özellikle rüzgar ve güneş enerjisi alanlarında düşen maliyetlere de değinilen açıklamada, rüzgar türbini fiyatlarının 2009`a göre ortalama yüzde 20, fotovoltaik modül fiyatlarının ise 2008`e göre yüzde 70, 2010`un üçüncü çeyreğine göre ise üçte bir oranında düştüğü belirtildi. Kuruluşa göre bu yenilenebilir enerjilerin, fosil yakıtlara karşı rekabetçiliğini artırırken diğer yandan ise tedarikçi cephesinde sıkıntılı bir süreç yaşanmasına neden oluyor.

 

Yenilenebilir enerji şirketlerinin son dönemde dünya borsalarındaki düşük performansı konusunda ise açıklamada bu durumun Avrupa bölgesindeki finansal kriz, düşük küresel ekonomik büyüme ile gelişmiş ülke hükümetlerinin sektöre yönelik teşvik politikalarının geleceğinin belirsizliği gibi etkenler nedeni ile oluştuğu yorumunda bulunuldu.

 

Açıklamada ayrıca rüzgar enerjisinin ise en fazla desteğe ihtiyaç duyan sektör olmasının mevcut ekonomik belirsizlikten olumsuz olarak en fazla etkilenen sektör olduğu ifade edildi.

www.yesilekonomi.com

14.10.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR