ABD-Çin ticaret savaşları güneş enerjisiyle kızıştı

ABD ve Çin`in ekonomi savaşları bu kez güneş enerjisi piyasalarına sıçradı.

 

Bu savaş birkaç Amerikan üreticisinin Çinli rakiplerine ilk ateşi etmeleriyle başladı. Şikayetlerinin, mağduriyetlerinin ana sebebi ise Çin hükümetinin güneş enerjisi panellerini Çinli üreticilere sübvanse etmesi. Bu üreticiler adaletsiz bir şekilde güneş enerjisi panellerini ABD içerisinde düşük fiyattan satarak ABD’li üreticileri piyasadan sürüyorlar.

 

Kesin olan bir şey varsa o da ABD’de güneş enerjisi modüllerinin üretiminin git gide daha da azalması. Çinlilere karşı muhalefetin başını çeken firmalardan biri olan Oregonlive son 18 ay içerisinde Arizona, California, Massachusetts, Maryland, New York ve Pennsylvania’da binlerce imalat işinin ortadan kalkmasıyla toplam 7 güneş enerjisi paneli üreten fabrikanın kapandığı veya küçüldüğünü belirtti.

 

Güneş enerjisi panellerinin dünya çapındaki üretiminde aslan payı Çin’e ait ve yalnızca bu yıl ABD’ye 1.6 milyar dolarlık panel sevki yapıldı. Güneş enerjisi panellerinin toptan fiyatı yılın başından beri yaklaşık %30 oranında düşüş gösterdi.

 

Çin hükümeti Çinli güneş enerjisi üreticilerine çok büyük destekler sağlıyor. Enerji Bakanlığı kredi programları yöneticisi Jonathan Silver bir kongrede geçen yıl Çin’in dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticisine 30 milyar dolarlık kredi sağladığını söyledi ki bu ABD’ninkinden yaklaşık 20 kat daha büyük.

 

Aslına bakılırsa ABD’li tüketici ABD’li üreticileri seviyor, ancak söz konusu olan cepleri olunca onların düşündükleri kadar bu üreticileri sevmediği ortaya çıkıyor. New York Times’ın söylediği gibi eğer ticari plan başarılı olursa ABD’li tüketici güneş enerjisi panelleri için daha fazla para harcamak zorunda kalacağı bir gerçek.

 

New York Times’a göre Ticaret Bakanlığının federal kurallar altında bir düzenleme yapması tartışmalı bir konu oluşturuyor. Çünkü ilk olarak Amerikan sanayisinin piyasalarda rahat bir nefes alması adına güneş enerjisi fiyatlarında büyük bir artış meydana getirecek. Bu yüksek fiyatlar ise ABD’de güneş enerjisinin bir enerji kaynağı olarak kullanılmasını engelleyecek. Ayrıca New York Times bu eylam planı için çok geç kalmış olunabileceğini de bir ikinci nokta olarak öne sürüyor. Şu anda dünyada ki güneş enerjisi panellerinin üretiminin 3/5’i Çin’e ait durumda.

 

Ancak yine de güneş enerjisi ticaret savaşları yeni ısınmaya başlıyor ve gelecek aylar ve seneler içerisinde bu piyasada çok büyük değişiklikler olacak gibi görünüyor. Hanife Düzgün

www.ekoayrinti.com

10.11.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR